Το άνοιγμα ενός μέρους της Varosha έκλεισε έως το 2020 στην TRNC

πανό8

TRNCΈκλεισε το 2020 MarashΕκτός από την έναρξη της διαδικασίας ανοίγματος της χώρας, η επιδημία, η εκλογή του προέδρου, η ίδρυση μιας νέας κυβέρνησης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθορίζουν κυρίως την ατζέντα της χώρας.

Μέρος της περιοχής Maraş, που βρίσκεται εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ και έκλεισε για 46 χρόνια, άνοιξε στο κοινό στις 8 Οκτωβρίου.

Ο Maraş, επίσης γνωστός ως “Ghost City”, ζωντανεύει χάρη στα πρόσφατα μέτρα που έλαβε και ο Maraş επισκέφθηκε χιλιάδες άτομα μετά τις 8 Οκτωβρίου.

Πρώτα Κόβιντ-19 υπόθεση εντοπίστηκε στις 10 Μαρτίου

Ο πρώτος νέος τύπος κοροναϊού (Kovid-19) στη χώρα εμφανίστηκε στις 10 Μαρτίου. Ο υπουργός Υγείας Ali Pilli ανακοίνωσε ότι ο ιός εντοπίστηκε σε μια 65χρονη γυναίκα τουρίστα από τη Γερμανία.

Και η υποστήριξη της Τουρκίας για τα μέτρα που έλαβε η κυβερνητική επιδημική διαδικασία της ΤΔΒΚ έχει λιγότερα θύματα σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Ενώ έχουν εντοπιστεί 1532 κρούσματα στην ΤΔΒΚ μέχρι στιγμής, 6 άτομα έχουν πεθάνει λόγω του ιού.

Οι προεδρικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 26 Απριλίου στη χώρα, αναβλήθηκαν στις 11 Οκτωβρίου λόγω μέτρων για το ξέσπασμα του Kovid-19.

Η TRNC δεν άφησε μόνη της τη διαδικασία Kovid-19 στην Τουρκία

Η Τουρκία, στον αγώνα κατά του Kovid-19 που βρίσκεται δίπλα στον Τουρκοκύπριο λαό, παρέχει ιατρική και οικονομική υποστήριξη.

Ο Αντιπρόεδρος Fuat Oktay ανακοίνωσε στις 19 Μαρτίου ότι στο πλαίσιο του αγώνα κατά του Kovid-19, εστάλη ένας οικονομικός πόρος ύψους 72 εκατομμυρίων λιρών για τις επείγουσες ανάγκες της ΤΔΒΚ.

Μεταξύ της Τουρκίας και της συμφωνίας οικονομικής και χρηματοδοτικής συνεργασίας της ΤΔΒΚ υπεγράφη στις 26 Μαΐου. Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Αντιπρόεδρο Oktay και τον τότε πρωθυπουργό και τον τρέχοντα Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Ersin Tatar.

Ο Οκτάι σημείωσε ότι με τη συμφωνία, μετέφεραν τον χρηματοοικονομικό πόρο 2 δισεκατομμυρίων 288 εκατομμυρίων 976 χιλιάδων λιρών στην ΤΔΒΚ ως επιχορηγήσεις και δάνεια.

Αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Οκτάι συναντήθηκε με τον Τατάρ στην Άγκυρα. Ο Οκτάι, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό πρωτόκολλο που έχει υπογραφεί με την ΤΔΒΚ σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην ΤΔΒΚ λόγω της επιδημίας, δήλωσε ότι μετέφεραν 117 εκατομμύρια λίρες στην ΤΔΒΚ.

Ο νέος πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ Ersan Saner πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Άγκυρα και συναντήθηκε με τον Οκτάι. Κάνοντας δήλωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Οκτάι είπε ότι ο πόρος των 800 εκατομμυρίων λιρών σε μετρητά θα μεταφερθεί στην ΤΔΒΚ.

Η διαδικασία Kovid-19 στην αρχή, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία των πολιτών της και ακόμη και χρήματα στέλνοντας προϊόντα Τουρκίας, η ΤΔΒΚ Κύπρου κρατήθηκε εκτός αυτής και παρέχει κάθε ευκολία στον τουρκικό λαό.

Η Τουρκία δεν επέφερε το ξέσπασμα της πρώτης περιόδου περιορισμού στους Τουρκοκύπριους, καθώς και τη χορήγηση προστατευτικού υλικού που εστάλη από το Υπουργείο Υγείας της ΤΔΒΚ και άλλους οργανισμούς στη χώρα για να φέρει ιατρικά εφόδια από την Τουρκία.

Οι ασθενείς του Kovid-19 στην ΤΔΒΚ στις 10-11 Σεπτεμβρίου με ένα μέρος της ΤΔΒΚ για λογαριασμό τους αποφεύγουν οποιαδήποτε επιβάρυνση για το αεροπορικό ασθενοφόρο του συστήματος υγείας που στάλθηκε στην Τουρκία.

Σε αυτήν τη διαδικασία, ενώ ένα νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ, η Λευκωσία άνοιξε από το Νοσοκομείο Έκτακτης Ανάγκης στις 15 Νοεμβρίου, ο οποίος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δυσλειτουργία στο έργο ύδρευσης TRNC

διακοπή στις 8 Ιανουαρίου στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία προς την ΤΔΒΚ.

Τα Τουρκικά Κρατικά Υδάτινα Δίκτυα θα ξεκινήσουν επειγόντως την εκτίμηση ζημιών, το έργο ύδρευσης της Κύπρου, η θαλάσσια διέλευση εντοπίστηκε προβλήματα στη γραμμή μεταφοράς.

Αν και υπήρξε καθυστέρηση στις εργασίες επισκευής του έργου λόγω του Kovid-19 και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, στις 6 Οκτωβρίου, οι Τουρκοκύπριοι ανέκτησαν το νερό της Ανατολίας.

Προεδρικές εκλογές

Οι εκλογές για τον καθορισμό του προέδρου της ΤΔΒΚ που θα υπηρετήσει για 5 χρόνια πραγματοποιήθηκαν στις 11 Οκτωβρίου. Οι εκλογές, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 11 υποψήφιοι και κανένας υποψήφιος δεν έλαβε πάνω από το 50 τοις εκατό των ψήφων, ήταν στον δεύτερο γύρο.

Ο Έρσιν Τατάρ και ο Μουσταφά Ακίτσι αγωνίστηκαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 18 Οκτωβρίου. Ο Τατάρ εξελέγη πρόεδρος με 51,69 τοις εκατό των ψήφων.

Εκλεγμένος 5ος Πρόεδρος της ΤΔΒΚ, ο Τατάρ ανέλαβε τη θέση στις 23 Οκτωβρίου.

Μια νέα εποχή στο Κυπριακό

Τέλος, μετά το Κυπριακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Crans Montana, Ελβετία τον Ιούνιο του 2017 και απέτυχε λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, δεν υπήρξε καμία νέα εξέλιξη στις κυπριακές διαπραγματεύσεις το 2020.

Μετά την εκλογή του Τατάρ ως Προέδρου της ΤΔΒΚ, ξεκίνησε μια νέα εποχή όσον αφορά το Κυπριακό.

Υποστηρίζοντας ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν είναι πλέον ελπίδα στην Κύπρο, ο Τατάρ υποστηρίζει τη συζήτηση δύο κρατικών μοντέλων που θα δημιουργηθούν βάσει της κυριαρχικής ισότητας και θα ζουν δίπλα-δίπλα.

Η Τουρκία επίσης η ομοσπονδία Crans βάσει της διατριβής που κατέρρευσε στη Μοντάνα και της κυριαρχικής ισότητας, υποστηρίζει ότι μιλάμε για λύση δύο κρατών.

Πρώτη συνάντηση με τον Έλληνα ηγέτη

Ο Τατάρ συναντήθηκε με τον αρχηγό της ελληνικής διοίκησης, Νίκο Αναστασιάδη, σε μια ανεπίσημη συνάντηση στις 3 Νοεμβρίου για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Ο Πρόεδρος Τατάρ δέχτηκε την Τζέιν Χολ Λουτ, τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Τατάρ είπε στη συνάντηση ότι δεν κλίνουν προς τις κυπριακές διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στο Crans Montana και ότι δεν αποδέχονται κάτι τέτοιο.

Πρόσφατα παρευρέθηκε στις εγγυητικές πολιτείες με τη μορφή υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 5 + 1, ο Λούτιν που βρέθηκε στην Κύπρο σε μια άτυπη εργασία για τη διοργάνωση συνεδρίων, επισκέφθηκαν επίσης οι Ελληνοκύπριοι, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Στο συνέδριο για την Κύπρο με τη μορφή 5 + 1 που θα διοργανωθεί υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, θα συζητηθούν τα θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην ΤΔΒΚ

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε την ΤΔΒΚ στις 15 Νοεμβρίου. Συμμετέχοντας στις τελετές που διοργανώθηκαν για την επέτειο της 37ης επετείου της ΤΔΒΚ στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Κλειστό Βαρόσα και παρακολούθησε τα επίσημα εγκαίνια του Νοσοκομείου Έκτακτης Ανάγκης της Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Τατάρ.

Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο του Kovid-19 το 2020, συνέχισαν τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ η τουρκική πλευρά βρισκόταν στο πεδίο με σεισμική εξερεύνηση και διάτρηση πλοίων, επανέλαβε τις εκκλήσεις της για διπλωματία για δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων που ενδέχεται να προκύψουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μέσω τηλεοπτικού μηνύματος στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει περιφερειακή διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία θα λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.

Αν και δεν υπάρχει ακόμη θετική απάντηση στο κάλεσμα του Ερντογάν, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζουν συγκεκριμένα την ασυμβίβαστη και άδικη στάση τους, παίρνοντας πίσω την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη που ανακοινώθηκε μονομερώς από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, το έργο γεώτρησης που είχε προγραμματιστεί για το 2020 αναβλήθηκε λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προκλήθηκαν από το ξέσπασμα του Kovid-19.

Με την κοινοπραξία της Ιταλικής ENI και της French Total, η American Exxon Mobil ανέβαλε τη γεώτρηση που σκοπεύει να κάνει φέτος.

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα σχετικά με τις δραστηριότητες γεώτρησης που θα πραγματοποιηθούν από εταιρείες ενέργειας σε όλο το νησί.

Δημιουργήθηκε νέα κυβέρνηση στην ΤΔΒΚ

Το Λαϊκό Κόμμα (HP), ένας συνεργάτης συνασπισμού με το Εθνικό Κόμμα Ενότητας (UBP) στην ΤΔΒΚ, αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση στις 6 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, μετά τις προεδρικές εκλογές, άρχισαν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης.

Στην ΤΔΒΚ, συγκροτήθηκε κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμφωνία μεταξύ του Κόμματος Δημοκρατικών Δημοκρατών (DP) και του Κόμματος Αναγέννησης (YDP).

Ενώ το πρωτόκολλο της νέας κυβέρνησης που ιδρύθηκε υπό τον πρωθυπουργό του προέδρου του UBP Ersan Saner υπογράφηκε στις 8 Δεκεμβρίου, ο νέος κατάλογος υπουργικών συμβουλίων εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Τατάρ στις 9 Δεκεμβρίου.

Επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε τζαμιά στην ελληνική περιοχή της Κύπρου τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Την 1η Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε επίθεση με κοκτέιλ molotov στο τζαμί Köprülü Hacı İbrahim Ağa στη Λεμεσό, κρεμασμένη βυζαντινή σημαία στον τοίχο του τζαμιού Tuzlu στη Λάρνακα και στις 7 Ιουνίου κρεμασμένο απειλητικό πανό με στόχο την τουρκική εθνικότητα στο Τζαμί Bayraktar. . μια ισχυρή απάντηση από τις αρχές της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας ήρθαν σε αυτές τις επιθέσεις εναντίον τζαμιών.

Η μεσογειακή άσκηση καταιγίδας πραγματοποιήθηκε στην ΤΔΒΚ

Ο «μάρτυρας καπετάνιος Cengiz Topel Mediterranean Storm Exercise-2020» πραγματοποιήθηκε από την Κυπριακή Διοίκηση Ειρηνικών Δυνάμεων και τη Διοίκηση Δυνάμεων Ασφαλείας της ΤΔΒΚ στις 6-10 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ και το επίπεδο διοίκησης, η άσκηση την τελευταία ημέρα “Διακεκριμένη Ημέρα Παρατηρητή” ήρθε στην ΤΔΒΚ για να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες.

Οι ΗΠΑ άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Με την απόφαση που ελήφθη την 1η Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ άρχισαν το εμπάργκο όπλων εναντίον της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GASC) από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 8 Ιουλίου ότι συμπεριέλαβε το GASC στο πρόγραμμα «Διεθνής Στρατιωτική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση» (IMET).

Και στις δύο κινήσεις θα προκαλέσει επίσης εντάσεις στην περιοχή που αντέδρασαν η Τουρκία των ΗΠΑ και οι αρχές της ΤΔΒΚ.

Ασκήσεις στο ελληνικό μέρος

Μια κοινή στρατιωτική άσκηση πραγματοποιήθηκε στα δυτικά της Κύπρου στις 26-28 Αυγούστου με τη συνεργασία της GASC, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Άσκηση Οι αρχές της ΤΔΒΚ αντέδρασαν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χάμι Ακσόι, το γαλλικό στρατιωτικό αεροσκάφος, η GCA, η Ελλάδα, και με το πρόσχημα της άσκησης, που πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με την Ιταλία GASC εγκεφαλικό επεισόδιο και παροδικό ή να τοποθετηθεί μόνιμα στο νησί αυτών των αεροσκαφών, είναι αντίθετο με τις Συνθήκες του 1960 τόνισε.

Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της GASC και της Γαλλίας το 2017 τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο.

πανό134

.Source