Το έργο δημιουργεί κομμάτια στη δημιουργία ευκαιριών για νέους της υπαίθρου

Σπάνια υπάρχει ένας απλός δρόμος για να γίνει επιχειρηματίας, αλλά η επιλογή να γίνει νέος ιδιοκτήτης επιχείρησης σε μια αγροτική κοινότητα μπορεί να φαίνεται σαν μια απίθανη φιλοδοξία για πολλούς.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, η Jane Craigie, μια ναυλωμένη έμπορος, συν-ίδρυσε το Rural Youth Project (RYP) το 2018 – ένα διεθνές λαϊκό κίνημα που λειτουργεί για την ενδυνάμωση των νέων και την υλοποίηση των ιδεών τους.

Η κα Craigie συνεργάζεται με άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 28 ετών για να αναπτύξει δεξιότητες ηγεσίας, επιχειρήσεων και ακτιβισμού για να καταστήσει τις αγροτικές περιοχές πιο ελκυστικές και βιώσιμες για να ζήσουν και να εργαστούν οι νέοι. «Νομίζω ότι υπάρχει πραγματική δύναμη σε κοινότητες πολλαπλών γενεών», αναγνωρίζει η κ. Craigie. «Μόλις εξαντληθεί, τότε αρχίζετε να βλέπετε αυτή τη διάβρωση της ενέργειας και των υπηρεσιών».

HeraldScotland:

Εκτός από την επένδυση του χρόνου, των χρημάτων και της ενέργειάς της στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό RYP, η κα Craigie διευθύνει τη δική της εταιρεία μάρκετινγκ, Jane Craigie Marketing που εδρεύει στο Aberdeenshire.

Η 52χρονη επιχειρηματίας κάθεται επίσης σε διάφορα διοικητικά συμβούλια αφιερωμένα στη γεωργία, τους νέους και τα προγράμματα ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αγροτικών Δημοσιογράφων, του συμβουλίου της Βρετανικής Συντεχνίας Αγροτικών Δημοσιογράφων, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου για το Lantra, και πιο πρόσφατα διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Σκωτίας Rural College (SRUC).

Η κα Craigie παραδέχεται ότι ήταν «ενθουσιασμένη» αφού άκουσε ότι τόσο η RYP όσο και η Jane Craigie Marketing έχουν καταχωριστεί στη λίστα των επερχόμενων βραβείων αγροτικής επιχείρησης 2020/2021, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν online στον Εθνικό Τελικό στις 25 Φεβρουαρίου. «Η Σκωτία κερδίζει μια φήμη μέσω του έργου που κάνουμε ότι αρχίζουμε πραγματικά να αντιμετωπίζουμε αυτό το ενδημικό πρόβλημα των νέων που εγκαταλείπουν τις αγροτικές περιοχές », λέει η κ. Craigie.

«Ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα που έχουμε μάθει από όλα όσα έχουμε κάνει, το οποίο περιλαμβάνει τρέξιμο φεστιβάλ ιδεών, εκπαίδευση ηγεσίας, καφετέριες ιδεών κατά τη διάρκεια του κλειδώματος, ένα πράγμα που επανειλημμένα επιστρέφει για το Gen Z και τις χιλιετίες είναι ότι οδηγούνται από την αίσθηση του σκοπού, την αίσθηση του ανήκειν και την δύναμη μιας συλλογικής.

«Θα ξεχάσουν το εισόδημα, ένα αξιοπρεπές μέρος για να ζήσουν και θα υποφέρουν από κακή ψηφιακή συνδεσιμότητα εάν ζουν σε ένα μέρος που αγαπούν και κάνουν κάτι που αισθάνονται ότι είναι γεμάτο σκοπό και αξία».

HeraldScotland:

Η κ. Craigie είχε κάπως μια μη συμβατική ανατροφή που της έδωσε μια πλούσια παγκόσμια προοπτική. «Δεν είμαι από αγροτική ή αγροτική καταγωγή, μεγάλωσα στο εξωτερικό», εξηγεί. «Ο μπαμπάς μου ήταν κατάσκοπος, δούλεψε στο GCHQ, οπότε μεγάλωσα στην Κύπρο, την Ινδία και την Τουρκία.

«Νομίζω ότι μου έδωσε ένα πραγματικό ενδιαφέρον και πάθος για τους ανθρώπους και τη δύναμη των ανθρώπων και της κοινότητας. Αυτό είναι κάτι που ήταν ενσωματωμένο μέρος της ζωής μου. Είμαι πολύ περίεργος και είμαι πολύ καλός στο να βλέπω πώς εφαρμόζεται ένα αγροτικό μέρος σε άλλη χώρα εδώ. Πιστεύω ότι εμείς, ως μεμονωμένοι πολίτες και ζούμε σε αγροτικές κοινότητες, μπορούμε να βρούμε τις δικές μας λύσεις. Μπορούμε να επενδύσουμε το δικό μας χρόνο και χρήμα για να βρούμε τα σωστά πράγματα όπου ζούμε και όχι πάντα να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις να το κάνουν. ”

Το RYP ιδρύθηκε από την κα Craigie και τη συν-σκηνοθέτη Rebecca Dawes, 30 ετών. Το ζευγάρι αυτοχρηματοδότησε το κίνημα για τους πρώτους πρώτους έξι μήνες του. «Η εκκίνηση κάτι από το μηδέν είναι πάντα δύσκολη», λέει η κ. Craigie. Υπήρχαν στιγμές που ξόδεψα περισσότερα χρήματα σε αυτό και ανησυχούσα πόσο καιρό θα μπορούσα να τα διατηρήσω. ”

Μετά από αυτήν την περίοδο, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης LEADER (ένα γαλλικό ακρωνύμιο, Liaison Entre Actions de Développement de l’Économie Rurale, το οποίο μεταφράζεται κατά προσέγγιση ως «σύνδεσμος μεταξύ των παραγόντων της αγροτικής οικονομικής ανάπτυξης») έγινε ο κυρίαρχος χρηματοδοτικός εταίρος στο Rural Youth Project, με πρόσθετη υποστήριξη από την Scottish Enterprise. Αν και η κα Craigie παραδέχεται ότι η χρηματοδότηση του LEADER θα κλείσει στο τέλος αυτού του μήνα.

«Αν δεν λάβω αντικατάσταση χρηματοδότησης από άλλες πηγές, τότε θα συνεχίσω να χρηματοδοτώ το έργο μόνος μου, γιατί είναι κάτι που νιώθω έντονα», λέει.

Το RYP έχει μια βασική ομάδα τεσσάρων και μια διευθύνουσα επιτροπή 10, όλα σε εθελοντική βάση, με ένα ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης. Ένα έργο που η κ. Craigie είναι ενθουσιασμένη που βοηθά να ξεκινήσει είναι το «πρώτο αφιερωμένο αγροτικό χωριό Smart Village στον κόσμο» Το RYP της Σκωτίας πρόκειται να λανσάρει την ψηφιακή πλατφόρμα που στοχεύει να βοηθήσει τους νέους να συνδεθούν, να δικτυωθούν, να ανταλλάξουν και να επεκτείνουν την επιχείρησή τους, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας γίνονται αισθητές στις αγροτικές κοινότητες της Σκωτίας, παραδέχεται. «Πραγματοποιήσαμε πρόσφατα μια έρευνα Covid-19, και ενώ τα επίπεδα αισιοδοξίας για το μέλλον τους σε αγροτικές περιοχές μειώθηκαν ως αποτέλεσμα του Covid (από 72% σε 40%), πολύ λίγοι από αυτούς προέβλεπαν την απομάκρυνση από αυτές τις αγροτικές περιοχές.

«Οι νέοι δεν είναι πολύ καλοί στο να ζητούν βοήθεια, αλλά μόλις ανοίξεις την πόρτα για να τους προσφέρεις βοήθεια είναι εκεί και θέλουν υποστήριξη, και αυτή είναι η αναγνώριση ότι αυτό που κάνουμε είναι πολύτιμο και απαραίτητο.

«Ελπίζω στη Σκωτία, μέσω της δουλειάς μας και της δουλειάς άλλων που επικεντρώνονται στους νέους, να αποκτήσουμε τη φήμη ως χώρα που υποστηρίζει, υποστηρίζει και ενθαρρύνει τους νέους επιχειρηματίες να χτίσουν πραγματικά ένα μέλλον σε αγροτικές περιοχές».

www.ruralyouthproject.com

Source