Το αγόρι της Συρίας επέτρεψε να επανενωθεί με τους γονείς του, ΓΝΩΣΕΙΣ

Ένα νεαρό αγόρι από τη Συρία που κολλήθηκε στο βορρά για πάνω από ένα μήνα ξανασυνδέθηκε με τους γονείς του, μετά από πίεση στην κυβέρνηση να επιτρέψει στον ανήλικο ανήλικο να περάσει στο νότο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένα 5χρονο αγόρι από τη Συρία είχε κολλήσει στο βορρά όπου πέρασε 45 μέρες στη φροντίδα των τουρκοκυπριακών αρχών, αφού αυτός και μια ομάδα προσφύγων έφτασαν στο νησί αλλά απέτυχαν να περάσουν νότια.

Το αγόρι και η 30χρονη μητέρα του είχαν ταξιδέψει από την Τουρκία στο Βορρά νωρίτερα αυτό το έτος και στα τέλη Φεβρουαρίου. Το δίδυμο γονέα-παιδιού επιχείρησε να περάσει παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία για να επανενωθεί με τον πατέρα του αγοριού, έναν 27χρονο Συριακό αιτούντα άσυλο που ζούσε στη Λεμεσό υπό διεθνές προστατευόμενο καθεστώς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Philenews, το αγόρι χωρίστηκε από τη μητέρα του κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, με τη γυναίκα να διασχίζει προς τα νότια και το αγόρι να μένει πίσω με πέντε άλλους που αργότερα απελάθηκαν πίσω στην Τουρκία.

Ακτιβιστικές ομάδες και ΜΚΟ και στις δύο πλευρές του διχασμένου νησιού έκαναν εκστρατεία για να πιέσουν Ελληνοκύπριους αξιωματούχους να επιτρέψουν στο αγόρι να εισέλθει στη Δημοκρατία και να επανενωθεί με τους γονείς του, μετά από ανεπιτυχή αιτήματα του πατέρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε επίσης από το υπουργείο Εσωτερικών να κάνει εξαίρεση σε έναν τοπικό νόμο που απαγόρευε την οικογενειακή επανένωση υπό την τρέχουσα κατάσταση του πατέρα, σύμφωνα με τον Philenews, με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νούρη να υποστηρίζει ότι το θέμα αντιμετωπίζεται, αλλά αρνείται να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Ωστόσο, ο Ντόρος Πολύκαρπου, ο οποίος είναι επικεφαλής της φιλο-μεταναστευτικής ομάδας KISA και αναφέρεται στην ιστορία του Philenews, λέει ότι η μητέρα και το παιδί έπρεπε να περάσουν την επικίνδυνη διαδρομή «επειδή δίνουμε καθεστώς προστασίας στους πρόσφυγες στην Κύπρο, με αποτέλεσμα ο πατέρας να μην μπορεί να δει η οικογένειά του για 4 χρόνια. “

«Πέρασαν πολλές επικίνδυνες καταστάσεις ώστε να μπορούν να ξανασυναντηθούν μαζί του, ενώ θα έπρεπε να τους επιτρεπόταν να έρθουν εδώ κανονικά», είπε ο Πολυκάρπου.

Ο πατέρας είχε υποβάλει αίτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία ζητώντας επανένωση, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ ενός αιτούντος άσυλο που λαμβάνει καθεστώς πρόσφυγα και ενός πρόσφυγα στον οποίο έχει χορηγηθεί καθεστώς προστασίας, όπως και ο πατέρας σε αυτήν την περίπτωση .

Ωστόσο, η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Δέσπο Μιχαηλίδου, συνταξιούχος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πιστεύει ότι η απόλυτη απαγόρευση οικογενειακής επανένωσης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

«Ένα παιδί, μια γυναίκα ή ένας άντρας που λαμβάνει επικουρική προστασία δεν διαφέρει από κάποιον με καθεστώς πρόσφυγα όταν πρόκειται για την ανάγκη να είναι μαζί με την οικογένεια»

«Μια γενική πολιτική σχετικά με το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση σε περιπτώσεις ατόμων με καθεστώς επικουρικής προστασίας είναι αντίθετη με την οδηγία 2003 / 86ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η απαγόρευση είναι επίσης αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία προστατεύει το δικαίωμα κάθε ατόμου να απολαμβάνει ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής χωρίς αδικαιολόγητες και δυσανάλογες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην οικογενειακή επανένωση μεταναστών και προσφύγων », ανέφερε ο Μιχαηλίδου.

Η υπεύθυνη δημόσιας πληροφόρησης της Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο Εμίλια Στροβολίδου υποστήριξε επίσης τη θέση του επιτρόπου σύμφωνα με τον Philenews, ενώ πρόσθεσε ότι έλαβαν ενημερώσεις για την κατάσταση του αγοριού μέσω μιας Ένωσης Δικαιωμάτων των Προσφύγων στο Βορρά.

Η RRA είχε προειδοποιήσει αξιωματούχους στο νότο ότι το παιδί αισθανόταν εγκαταλελειμμένο καθ ‘όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας των πέντε εβδομάδων, πιστεύοντας ότι οι γονείς του τον είχαν αφήσει πίσω και ρωτούσαν πότε θα έρθουν να τον πάρουν.

«Ένα παιδί, μια γυναίκα ή ένας άντρας που λαμβάνει επικουρική προστασία δεν διαφέρει από κάποιον με καθεστώς πρόσφυγα όταν πρόκειται για την ανάγκη να είναι μαζί με τα μέλη της οικογένειας», δήλωσε ο Στροβολίδου.

Τον Απρίλιο του 2019, η πρώην επίτροπος παιδιών Leda Koursoumba είχε συστήσει νομοθετικές προσπάθειες για τροποποίηση του εθνικού δικαίου, σύμφωνα με τον Philenews, λέγοντας ότι τα μεμονωμένα αιτήματα για οικογενειακή επανένωση δεν αντιμετωπίζονται ευνοϊκά από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

.Source