Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας

πανό8

Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Trans-Adriatic (TAP). Το εν λόγω αέριο που παράγεται στο Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία φτάνει σε κύκλωμα γραμμής πάνω από την Ευρώπη.

Το Υπουργείο Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν εμπορικές αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του TAP.

Το αέριο του Αζερμπαϊτζάν από το πεδίο Shah Deniz για να βγει η Τουρκία TAP παρατήρησε ότι ο αγωγός TANAP θα φτάσει στην Ευρώπη.

Το TAP είναι μέρος του νότιου διαδρόμου αερίου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατασκευάστηκε για τη μεταφορά του φυσικού αερίου που παράγεται στο Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

πανό134

Το Υπουργείο Ενέργειας είπε, “Ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου θα ενισχύσει το παγκόσμιο σύστημα ενεργειακής ασφάλειας. Ο TAP έχει ξεκινήσει την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη”.

Γενικός Διευθυντής SOCAR: Μια ιστορική μέρα

Ο Rovnag Abdullayev, γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας ενέργειας SOCAR, χαρακτήρισε την έναρξη των αποστολών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως «ιστορική μέρα».

Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να μεταφέρει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη μέσω του TAP. 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αυτού προορίζονται για την Ιταλία και 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Το έργο TAP υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την προσδοκία ότι θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, οι αναλυτές ενέργειας δεν αναμένουν ότι το αέριο του Αζερμπαϊτζάν θα αλλάξει την κυριαρχία της Ρωσίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Source