Το αμερικανικό Σώμα παρακάμπτει το βέτο του Τραμπ για βασικό αμυντικό νομοσχέδιο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπό την ηγεσία της Δημοκρατίας ψήφισε για να παρακάμψει το βέτο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ένα νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής ύψους 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια επίπληξη που υπογράμμισε τις διχασμοί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στο Τραμπ.

Η ψηφοφορία στο Σώμα 322-87, στην οποία 109 Ρεπουμπλικάνοι προσχώρησαν στους Δημοκρατικούς για να παρακάμψουν το βέτο του Τραμπ, αφήνει τη μοίρα του νομοσχεδίου στη Γερουσία υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, όπου αναμένεται τελική ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα.

Εάν η Γερουσία δευτερεύει τη δράση του Σώματος, το νομοσχέδιο γίνεται νόμος. Θα ήταν η πρώτη παράκαμψη βέτο της προεδρίας του Τραμπ.

Ο Τραμπ, ο οποίος είναι θυμωμένος ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αναγνωρίσει την απώλεια του από τον εκλεγμένο Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, άσκησαν βέτο στο αμυντικό νομοσχέδιο την περασμένη Τετάρτη. Ο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ είπε ότι μπλόκαρε τη νομοθεσία επειδή ήθελε να ανατρέψει την προστασία ευθύνης για εταιρείες κοινωνικών μέσων που δεν σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και αντιτάχθηκε σε μια διάταξη για μετονομασία των στρατιωτικών βάσεων που πήραν το όνομά τους από στρατηγούς που αγωνίστηκαν για τη φιλελεύθερη Συνομοσπονδία κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι χαιρέτισε αυτό που χαρακτήρισε ως «συντριπτική διμερής ψήφο» για να παρακάμψει την απόρριψη του νομοσχεδίου από τον Τραμπ και προέβλεψε ότι η νομοθεσία θα γίνει νόμος παρά τις «επικίνδυνες προσπάθειες σαμποτάζ» του προέδρου.

«Ο πρόεδρος πρέπει να τερματίσει την ενδέκατη εκστρατεία χάους του και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις τελευταίες στιγμές του στο αξίωμα για να παρεμποδίσει τη διμερή και διμερή δράση για να προστατεύσει τον στρατό μας και να υπερασπιστεί την ασφάλειά μας», δήλωσε η Πελόσι σε δήλωση.

Ένας άλλος κορυφαίος δημοκράτης, ο αρχηγός της πλειοψηφίας του σώματος Στένυ Χόιερ, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Γερουσία θα προσχωρήσει στο Σώμα απορρίπτοντας το βέτο του Τραμπ.

Είκοσι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης της εξέχουσας προοδευτικής, Αντιπροσώπου Αλεξάνδρεια Οκασίου-Κορτέζ, αντιτάχθηκαν στην παράκαμψη.

Ο εκπρόσωπος Mac Thornberry, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών του Σώματος, προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους πριν από την ψηφοφορία να μην συμμετάσχουν στον πρόεδρο.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τι κάνουμε», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός του Τέξας. «Θα ήθελα να ζητήσω μόνο όταν ψηφίζουν τα μέλη, να δώσουν προτεραιότητα στα καλύτερα συμφέροντα της χώρας. Δεν υπάρχει άλλη σκέψη που να έχει σημασία. “

Η νομοθεσία, η οποία αντιμετωπίζει πλήθος ζητημάτων αμυντικής πολιτικής και περιλαμβάνει αύξηση των αμοιβών για τα αμερικανικά στρατεύματα, ψηφίστηκε από το Κογκρέσο κάθε χρόνο από το 1961.

Το νομοσχέδιο είχε προηγουμένως περάσει και τα δύο επιμελητήρια του Κογκρέσου με περιθώρια μεγαλύτερα από τα πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζονταν για να παρακάμψουν το βέτο του προέδρου εάν χρειαζόταν. Ωστόσο, ο Τραμπ το άσκησε βέτο και το νομοσχέδιο επέστρεψε στο Κογκρέσο για πιθανή παράκαμψη.

(Reuters)

Source