Το αυξανόμενο χρέος της Ευρωζώνης πιθανότατα θα ισοδυναμεί με τον πλούτο της για πρώτη φορά, λέει ο Gentiloni της ΕΕ

Για πρώτη φορά, το χρέος των χωρών της ευρωζώνης πιθανότατα φέτος θα ισούται με τον συνδυασμένο πλούτο τους, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της οικονομίας της ΕΕ.

Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ 100% θα είναι η κληρονομιά του τεράστιου δανεισμού που αναλαμβάνεται για να μετριαστεί ο αντίκτυπος των κλειδαριών ιών κορωνών.

“Θα έχουμε πιθανώς φέτος περίπου το 100% του χρέους προς το ΑΕγχΠ στη ζώνη του ευρώ, το οποίο είναι πολύ υψηλό και άνευ προηγουμένου”, δήλωσε ο Paolo Gentiloni, Επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία, στο Euronews.

“Αυτό δεν είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σήμερα με τόσο χαμηλά επιτόκια και τη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.λπ.

“Αλλά το πρόβλημα του υψηλού χρέους μεσοπρόθεσμα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν είναι κάτι που, ειδικά χώρες με πολύ υψηλό χρέος, μπορούν να ξεχάσουν. Το πρόβλημα είναι εκεί.”

Ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι η αύξηση του χρέους “περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη”.

Το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι ήδη πάνω από το όριο του 100%. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το επίπεδο εκτείνεται στο 200%.

Το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλό, ούτε καν τα χειρότερα χρόνια της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους όταν το ίδιο το μέλλον του ευρώ αμφισβητήθηκε. Τότε, η αναλογία δεν ξεπέρασε ποτέ το φράγμα 90%.

Ωστόσο, το βάναυσο σοκ της πανδημίας και η ξαφνική επιβολή κλειδαριών ανάγκασαν τις χώρες της ΕΕ να λάβουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να σώσουν τις επιχειρήσεις από την καταστροφή, να εγγυηθούν τους μισθούς των υπαλλήλων και να αποτρέψουν μακροχρόνιες ζημιές.

Το χρέος αυξήθηκε με ασταμάτητο ρυθμό πέρυσι. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020, το ποσοστό ήταν ήδη ρεκόρ, φθάνοντας στο 97,3% – σχεδόν δώδεκα μονάδες υψηλότερο από ό, τι ήταν στην ίδια περίοδο του 2019 όταν διαμορφώθηκε στο 85,8%.

“Αν συγκρίνουμε αυτά τα πολύ υψηλά επίπεδα με άλλες προηγμένες οικονομίες, για παράδειγμα, τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, αυτό το 100% [debt-to-GDP ratio] δεν είναι τόσο υψηλό. Έχουμε ακόμη υψηλότερο επίπεδο στον υπόλοιπο ΟΟΣΑ », δήλωσε ο Επίτροπος.

Παρατεταμένη αναστολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Η ζοφερή πρόβλεψη της Gentiloni έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε επίσημη την απόφασή της να παρατείνει την αναστολή των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για το υπόλοιπο του 2022.

Η δημοσιονομική πειθαρχία της ΕΕ ρυθμίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), το οποίο απαιτεί από τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πολιτικές για να διατηρήσουν το έλλειμμα τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το χρέος κάτω από 60%.

Όμως το σύμφωνο, το οποίο έχει επικριθεί στο παρελθόν για την αυστηρότητα και την ευκαμψία του, περιλαμβάνει τη λεγόμενη «γενική ρήτρα διαφυγής» που επιτρέπει στα κράτη μέλη να λάβουν δημοσιονομικά μέτρα «σε περιόδους σοβαρής οικονομικής ύφεσης». Στην πράξη, αυτό σημαίνει την αναστολή των απαιτήσεων SGP.

Η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με ηγέτες της ΕΕ στα μέσα Μαρτίου 2020 και έκτοτε έχει τεθεί σε εφαρμογή, δίνοντας στις κυβερνήσεις ένα ελεύθερο πέρασμα για δανεισμό και προκαλώντας σταύρωση του χρέους.

Η Επιτροπή θα απενεργοποιήσει τη ρήτρα μόνο όταν το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ ή στην ευρωζώνη είναι συγκρίσιμο με αυτό των επιπέδων πριν από την κρίση (τέλος του 2019). Εάν η οικονομία του μπλοκ δεν έχει ακόμη ανακάμψει, η ρήτρα διαφυγής θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω το 2023.

Η Επίτροπος Gentiloni είναι πεπεισμένη ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη στην ΕΕ έως τα μέσα του τρέχοντος έτους, αλλά προειδοποιεί ότι η διαδικασία θα παραμείνει “άνιση”.

“Έχουμε τομείς που θα παραμείνουν σε δυσκολία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και άλλοι, όπως η κατασκευή, που ήδη λειτουργούν στο επίπεδο πριν από την κρίση. Θα έχουμε διαφορές”, είπε.

Οι Βρυξέλλες βασίζονται στο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ (ΕΕ επόμενης γενιάς) για να συγκρατήσουν το αυξανόμενο χρέος. Το ταμείο θα παρέχει 312,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και έως και 360 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια προς τα κράτη μέλη με στόχο την έναρξη των οικονομιών τους. Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται από επιχορηγήσεις, σημειώνει η Επιτροπή, δεν θα αυξήσουν τα εθνικά ελλείμματα ή τα χρέη.

Το δημόσιο χρέος σε ολόκληρο το μπλοκ έχει φτάσει σε τόσο συγκλονιστικά επίπεδα που ορισμένοι οικονομολόγοι απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατέχει σημαντικό μέρος της, να το ακυρώσει εντελώς. Η Christine Lagarde, επικεφαλής της ΕΚΤ, απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα, χαρακτηρίζοντάς την «αδιανόητη».

“[Cancelling debt] θα αποτελούσε παραβίαση της ευρωπαϊκής συνθήκης που απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών », δήλωσε ο Λαγκάρντ σε γαλλική εφημερίδα τον Φεβρουάριο.

Ερωτηθείς για την ακανθώδη ερώτηση, ο Gentiloni προτίμησε να επικεντρώσει τη συζήτηση στα δικά του καθήκοντα ως επίτροπος.

“Δεν αναλαμβάνω την εντολή της ΕΚΤ ή όχι. Αλλά από την άποψή μου, αυτό που πρέπει να εργαστούμε είναι η σχέση μεταξύ του χρέους και των δημοσιονομικών κανόνων μας στην Ένωση.”

.Source