Το Βρετανικό Κοινοβούλιο αρχίζει να διαπραγματεύεται εμπορική συμφωνία με την ΕΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τους νομοθέτες να στηρίξουν την εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), λέγοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τους γείτονές της και να πάρει τον έλεγχο του «εθνικού της πεπρωμένου».

Η Βουλή των Κοινοτήτων, η κατώτερη Βουλή του Βρετανικού Κοινοβουλίου, άρχισε να συζητά το νομοσχέδιο που θα μετατρέψει την εμπορική συμφωνία σε νόμο. Μιλώντας κατά την έναρξη της συνόδου, ο Τζόνσον δήλωσε ότι η συμφωνία θα παρέχει «βεβαιότητα» για τις επιχειρήσεις.

«Ο σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι να επιτύχει κάτι που οι Βρετανοί γνώριζαν πάντα ότι θα μπορούσαν να γίνουν στην καρδιά τους, αλλά συνεχώς έλεγαν ότι είναι αδύνατο. Με άλλα λόγια, είναι και το να διατηρήσουμε την κυριαρχία μας έναντι των νόμων και του εθνικού μας πεπρωμένου και να ανταλλάξουμε και να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας στην ΕΕ στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. είπε.

Εκφράζοντας ότι θα ανοίξουν μια νέα σελίδα στο μέλλον της χώρας, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνάψουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες και θα κάνουν τη χώρα μια φιλελεύθερη εξωστρεφή δύναμη.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ο Κίιρ Στάρμερ, αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης της κύριας αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι θα υποστηρίξουν τη συμφωνία, ακόμα κι αν το θεωρούν λανθασμένο.

“Έχει πολλά ελαττώματα και μια κακή συμφωνία είναι καλύτερη από μια διαφωνία.” Η μη εφαρμογή της συμφωνίας είπε ότι οι τιμές θα αυξηθούν στο εμπόριο με την ΕΕ και θα επιβληθούν δασμοί και ποσοστώσεις για τις επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει άνετα τόσο στη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και στη Βουλή των Λόρδων, με την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ολοκληρώσει τη διαδικασία μετάβασης στις 23:00 τοπική ώρα στις 31 Δεκεμβρίου και θα αποχωρήσει εντελώς από την ΕΕ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ BREXIT

Στο δημοψήφισμα της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο του 2016, η απόφαση Brexit ελήφθη με 52% έναντι 48%.

Η Βρετανία, η οποία εγκατέλειψε επίσημα την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αλλά έπρεπε να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τις διατάξεις της ΕΕ λόγω της διαδικασίας μετάβασης, διεξήγαγε εκτεταμένες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, ιδίως το εμπόριο.

Τα προβληματικά ζητήματα όπως η “εξασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού”, “ο τρόπος επίλυσης εμπορικών διαφορών” και “η αλιεία” στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ ξεχώρισαν ως τα πιο δύσκολα θέματα.

Εάν δεν μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μερών θα γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) μετά τις 31 Δεκεμβρίου. Καθ ‘όλη τη μεταβατική περίοδο έως εκείνη την ημερομηνία, η Βρετανία εξακολούθησε να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ.

.Source