Το βρετανικό κοινοβούλιο επικυρώνει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ

Στην Αγγλία, το κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η Βουλή των Λόρδων, η άνω πτέρυγα του κοινοβουλίου, ενέκρινε το νομοσχέδιο ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν μέχρι τις νυχτερινές ώρες.

Εν τω μεταξύ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τους ηγέτες της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

“Υπογράφοντας αυτήν τη συμφωνία, πραγματοποιούμε την επιθυμία του βρετανικού λαού να ζήσει σύμφωνα με τους δικούς του νόμους, που έκανε το κοινοβούλιο της επιλογής τους”, δήλωσε ο Τζόνσον στο λογαριασμό του στο Twitter. είπε.

Η συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ Β, προβλέπει ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο μερών θα συνεχιστεί χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2021.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ BREXIT

Στο δημοψήφισμα της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο του 2016, η απόφαση Brexit ελήφθη με 52% έναντι 48%.

Η Βρετανία, η οποία εγκατέλειψε επίσημα την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αλλά έπρεπε να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τις διατάξεις της ΕΕ λόγω της διαδικασίας μετάβασης, διεξήγαγε εκτεταμένες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, ιδίως το εμπόριο.

Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν μόλις 7 ημέρες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου λόγω της έλλειψης κατανόησης για δύσκολα ζητήματα, όπως “διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού”, “τρόπος επίλυσης εμπορικών διαφορών” και “αλιείας”.

Εάν δεν μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μερών θα γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

.Source