Το διάταγμα απαγορεύει στους νέους Σύριους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στον Χλώρακα

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ήσυχα ένα διάταγμα που απαγορεύει στους συριακούς πρόσφυγες να εγκατασταθούν στο παραθαλάσσιο χωριό Χλωράκας στην Πάφο, καθώς οι αριθμοί προκάλεσαν τεράστια μεταβολή στα δημογραφικά στοιχεία και δημιουργώντας «γκέτο», σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής κοινότητας.

«Ο υπουργός Εσωτερικών σταμάτησε την εγκατάσταση συριακών προσφύγων στον Χλωράκα πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά έχει αναφερθεί μόνο στα ΜΜΕ τώρα. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση, καθώς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και είχαμε έναν αριθμό γκέτο που δεν είναι αποδεκτό », δήλωσε ο Νικόλα Λιαζίδης, ο αρχηγός της κοινότητας του Χλώρακα, μιλώντας στο Cyprus Mail την Παρασκευή.

Cyprus Mail Banner Cambridge International Primary Ιανουάριος 2020

Το δημογραφικό στοιχείο της περιοχής άλλαξε γρήγορα και οι αρχές δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν, τόνισε, προσθέτοντας ότι περίπου το 20% του πληθυσμού είναι τώρα Σύριοι.

Περίπου 7.000 άτομα κατοικούν στο Χλώρακα, αποτελούμενο από 4.300 Κύπριους και άλλους Ευρωπαίους και περίπου 1.400 Σύρους πρόσφυγες, πολλοί από την ίδια περιοχή στη Συρία. Είπε ότι αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος και ξεπεράστηκε.

«Πρέπει να έχουμε περίπου 4% των προσφύγων εδώ και όχι 20%. Είχαμε πολλά προβλήματα το περασμένο καλοκαίρι με την εγκληματικότητα και οι κάτοικοι και το κοινοτικό συμβούλιο ήθελαν να κάνουν κάτι για να αποτρέψουν αυτό να επιδεινωθεί και έτσι κάναμε έκκληση στις αρχές να βοηθήσουν », πρόσθεσε.

Ωστόσο, την Παρασκευή, η κύρια αντιπολίτευση, ο Άκελ, εξέδωσε δήλωση που χαρακτηρίζει την κίνηση ως «άνευ προηγουμένου δράση», ζητώντας από την κυβέρνηση να την ανακαλέσει αμέσως.

Είπαν ότι το διάταγμα «παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία βάσει της οποίας η εθνική μας νομοθεσία εγγυάται το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, εγκατάστασης και διαμονής των αιτούντων άσυλο».

Σημείωσαν επίσης ότι το διάταγμα είναι αντίθετο με το πνεύμα του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος σημειώνει ότι πρέπει πρώτα απ ‘όλα να σεβαστούμε και να διασφαλίσουμε.

“Ο Akel καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως αυτό το διάταγμα και να διαχειριστεί το ζήτημα των προσφύγων μέσω μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, λαμβάνοντας μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”

Ωστόσο, φαίνεται ότι η κίνηση μπορεί να είναι συνταγματικά ορθή, δήλωσε ο Twitter ο διακεκριμένος δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αχιλλέας Δημητριάδης.

«Το άρθρο 9Εα, δυστυχώς, παραχωρεί το δικαίωμα στον υπουργό να εκδώσει ένα τέτοιο διάταγμα, εάν απευθύνεται στο δημόσιο καλό. Το ερώτημα είναι αν μια τέτοια δημογραφική αλλαγή είναι προς το κοινό και σε ποιο βαθμό είναι αντίθετη με την Α14 του συντάγματος », δήλωσε ο Δημητριάδης την Παρασκευή.

Ο Λιαζίδης είπε ότι το διάταγμα ήταν απαραίτητο καθώς ο μεγάλος αριθμός προσφύγων στην περιοχή προκάλεσε διάφορα διαφορετικά ζητήματα.

«Υπήρχαν προβλήματα με τα παλιά σπίτια στα οποία έμεναν και επίσης τα σχολεία αντιμετώπιζαν προβλήματα. οι δάσκαλοι θεωρούσαν σχεδόν αδύνατο να διδάξουν μαθήματα λόγω των διαφορετικών γλωσσών. Σε μια τάξη 20 παιδιών, 8 θα ήταν από τη Συρία, 6 Ευρωπαίοι και 5 Κύπριοι, ήταν μια δύσκολη κατάσταση. “

Ο Λιαζίδης σημείωσε ότι οι εταιρείες δεν μπορούν πλέον να συνάψουν συμβόλαιο για ενοικίαση ακινήτου στο Χλώρακα σε Σύριο πρόσφυγα: «Δεν επιτρέπεται και είναι παράνομο να ενοικιάζουν ιδιοκτήτες σε Σύριους πρόσφυγες. Αν το έκαναν, θα ήταν σε μπελάδες », είπε.

Το αμφιλεγόμενο διάταγμα σήμαινε ότι ο αριθμός των προσφύγων παρέμεινε ο ίδιος χωρίς αύξηση, πράγμα που βοηθά στη βελτίωση της κατάστασης, είπε.

Ο ηγέτης της κοινότητας σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Παιδείας δίνει βοήθεια στον Χλώρακα, με τη μορφή ειδικού προγράμματος για σχολικές και κοινωνικές πρακτικές «Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι ‘αυτό», είπε.

«Αυτό περιλαμβάνει μαθήματα για τους πρόσφυγες να μάθουν την ελληνική γλώσσα για να τους προετοιμάσουν να πάνε στην τάξη, μαθαίνουν επίσης μουσική και άλλα πράγματα, είναι να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν πιο εύκολα στο σχολείο. Δεν θέλουμε να μην πάνε στο σχολείο », είπε.

Πέρυσι, ένα αυξανόμενο ποσοστό εγκληματικότητας και η δολοφονία ενός Σύριου άνδρα στο Χλώρακα διέσχισαν τον φόβο μεταξύ των κατοίκων και ανάγκασαν τον Λιαζίδη να κάνει έκκληση για κρατική βοήθεια σε ομάδες νεαρών, ένοπλων, ανύπαντρων, δήλωσε ο Λιαζίδης. Η κατάσταση διέδωσε σοβαρές ανησυχίες στην ευρύτερη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων κατοίκων της Συρίας που φοβόντουσαν τις νέες αφίξεις.

«Τα πράγματα γίνονται καλύτερα. Εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα με την εγκληματικότητα, αλλά τώρα υπάρχει μια αστυνομική μονάδα που τοποθετήθηκε εδώ πέρυσι, λόγω της τρομερής κατάστασης, ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. “

Τόνισε επίσης: «Δεν είμαστε ρατσιστές. Αγαπάμε τους Σύρους στο Χλώρακα και θέλουμε να είμαστε σε θέση να τους βοηθήσουμε. Έχουμε πρόσφυγες εδώ από τη δεκαετία του 1990 και είναι καλοί άνθρωποι και ένα καλό, εργατικό έθνος και είναι επίσης οικογενειακοί. Αλλά δεν μπορούμε να χειριστούμε τους μεγάλους αριθμούς, απλά δεν είναι βιώσιμος. “

Cx02β

Source