Το διαπραγματευτικό σήμα της Τουρκίας που δόθηκε από την Αίγυπτο, συζήτησε τη συνεργασία με την Ελλάδα

Η ανατολική Μεσόγειος της Τουρκίας λίγο μετά το πράσινο φως για διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες του Καΐρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας μίλησαν τηλεφωνικά.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdulfettah al-Sisi και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κιράκος Μικοτάκης μίλησαν για τους “τομείς συνεργασίας” μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μπασάμ Ράντι, εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας, δήλωσε ότι οι ηγέτες “συζήτησαν στενές διμερείς σχέσεις σε διάφορους τομείς, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και της συνεργασίας της Ανατολικής Μεσογείου”.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu είπε πρόσφατα, “Σύμφωνα με την πορεία των σχέσεών μας, μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία με την Αίγυπτο μέσω διαπραγμάτευσης θαλάσσιων δικαιοδοσιών”.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Ράντι, ο Abdulfettah al-Sisi “επιβεβαίωσε τη δύναμη των αιγυπτιακών-ελληνικών σχέσεων” στο τηλεφώνημα. Ο Ελ Σίσι εξέφρασε την επιθυμία της Αιγύπτου να αναπτύξει διάφορες πτυχές της εποικοδομητικής συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της ασφάλειας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την προθυμία του να ανταλλάξει απόψεις και διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο σχετικά με περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τόνισε τη σημασία του αμοιβαίου συντονισμού, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Al-Sisi επικύρωσε συμφωνία μεταξύ της αιγυπτιακής και της ελληνικής κυβέρνησης που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο για τον ορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στις 6 Αυγούστου 2020.

Οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας από την αιγυπτιακή κυβέρνηση κατά της συμφωνίας της Άγκυρας που υπεγράφη με τη Λιβύη σε αυτό το βήμα, ανέφερε η συμφωνία, «Δεν υπάρχει πρόβλεψη» έδειξε μια ισχυρή απάντηση με εξήγηση.

Η δήλωση του Çavuşoğlu στην Αίγυπτο

Ο Çavuşoğlu ρωτήθηκε για τα σχόλια σχετικά με την αποδοχή από την Αίγυπτο στα σύνορα του 18ου πεδίου και την τουρκική υφαλοκρηπίδα, ένα από τα πεδία αδειών που ανακοίνωσε η Αίγυπτος για δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο στις 18 Φεβρουαρίου, όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με Η Ελλάδα το 2020. είπε επίσης ότι η Τουρκία σέβεται το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας.

Η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας χωρίς να εισέλθει στην Αίγυπτο σημείωσε ότι η σεισμική έρευνα και να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο δικό της ηπειρωτικό ράφι στο Cavusoglu, “Η Αίγυπτος θα συνεχίσει να σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας, την καλωσορίζουμε.” είπε.

και τα μακρύτερα χερσαία σύνορα στην Τουρκία και την Αίγυπτο, δύο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου χτυπάνε τον Κάβουσογλου, “σύμφωνα με την πορεία της σχέσης μας, μπορούμε επίσης να υπογράψουμε συμφωνία με την Αίγυπτο μέσω διαπραγματεύσεων για τις θάλασσες”. χρησιμοποίησε την έκφραση.

Ανατολική Μεσόγειος κρίση

Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ που δημιουργήθηκε από το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Μεσογείου, για να προσκληθούν στην Τουρκία το 2019, μετά από μια ενεργή πολιτική και στρατιωτική πολιτική εναντίον της το 2020, προσπάθησαν να έχουν λόγο στον τομέα.

Τον περασμένο χρόνο, η Διάσκεψη Κορυφής των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Δεκεμβρίου, με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία λόγω της επέκτασης των δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποφασίστηκε να προστεθεί στον κατάλογο των ατόμων και των εταιρειών που είναι υπεύθυνες για την επιχείρηση γεώτρησης.

.Source