Το ελικόπτερο της NASA κάνει την πρώτη πτήση … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Το μικρό ρομποτικό ελικόπτερο της NASA θα ξεκινήσει την πρώτη του πτήση προς τον Άρη σήμερα, τη Δευτέρα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή εξερεύνησης του διαστήματος.

Αυτό είναι το πρώτο ιπτάμενο αντικείμενο που θα προσπαθήσει να κάνει μια ελεγχόμενη πτήση προς έναν άλλο πλανήτη. Εάν η δοκιμή είναι επιτυχής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι μελλοντικές αποστολές στον Άρη θα περιλαμβάνουν προηγμένα ρομποτικά ιπτάμενα αντικείμενα, ανοίγοντας μια νέα και συναρπαστική εποχή για την ανθρωπότητα στην περιπέτεια της εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος.

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η πτήση;

Η εφευρετικότητα, που ζυγίζει περίπου 1,8 κιλά στη Γη, θα είναι η πρώτη που θα δοκιμάσει την πιθανότητα των αεροσκαφών να πετούν στην ατμόσφαιρα του Άρη, η οποία έχει περίπου το 1% της πυκνότητας της γήινης ατμόσφαιρας. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να δοκιμάσει την τεχνολογία για να εντοπίσει αξιοθέατα στον Άρη, βοηθώντας παράλληλα να σχεδιάσει την καλύτερη δυνατή διαδρομή για μελλοντικούς ταξιδιώτες.

Η NASA την παρομοιάζει με την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ, η οποία το 1903 έκανε την πρώτη ελεγχόμενη πτήση προς τη Γη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ χρειάστηκε μόνο 12 δευτερόλεπτα.

“Τα υπέροχα πράγματα ξεκινούν με μικρά βήματα”, λέει η NASA.

Αυτή η ιστορική πτήση θα είναι ένα δύσκολο έργο για το ρομποτικό ελικόπτερο της NASA, καθώς είναι μια τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ πριν, όταν οι συνθήκες πτήσης στον Άρη είναι πολύ διαφορετικές από αυτές της Γης. Τα πρώτα δεδομένα από την πτήση (εάν είναι επιτυχημένα) θα αρχίσουν να φθάνουν στη Γη σε τρεις ώρες.

Η εφευρετικότητα έφτασε στον Άρη μετά από ένα ταξίδι μέσα στο διαστημικό σκάφος NASA Perseverance για σχεδόν επτά μήνες. Ο στόχος είναι να αναζητήσουμε σημάδια αρχαίας βακτηριολογικής ζωής.

Ο Άρης είχε κάποτε ποτάμια και λίμνες

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Άρης δεν ήταν πάντα ένας άγονος πλανήτης. Σύμφωνα με προηγούμενες επιστημονικές αποστολές, μεγάλα ποτάμια ρέουν κάποτε πάνω από τον Άρη προτού ο πλανήτης γίνει μια παγωμένη και σκονισμένη έρημος. Νωρίτερα στην ιστορία του, ο Άρης είχε ένα θερμότερο περιβάλλον, οπότε θα μπορούσε να έχει συνθήκες για την ανάπτυξη της μικροβιακής ζωής.

Το διαστημικό σκάφος προσγειώθηκε στο αρχαίο δέλτα του ποταμού, κοντά σε έναν τεράστιο κρατήρα, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν γεμάτος νερό στο παρελθόν. Έτσι, σε αυτή τη λίμνη, η οποία τώρα έχει στεγνώσει, είναι σήμερα ο κρατήρας Jez Crater πλάτους 28 μιλίων.

Ο ξηρός και σκονισμένος κρατήρας του Hezero δείχνει καθαρά σημάδια ότι ήταν γεμάτο με υγρό νερό πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Το rover προσγειώθηκε κοντά στο παλιό δέλτα του ποταμού, το οποίο κάποτε ρέει στην πισίνα.

Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια αυτό θα ήταν ένα ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, και εδώ είναι που η NASA ελπίζει να βρει σημάδια αρχαίας εξωγήινης ζωής.

Ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα στην επιστήμη της αστρολογίας είναι εάν υπάρχουν σημάδια προηγούμενης βακτηριολογικής ζωής στον Άρη. Αυτή η αποστολή ισχυρίζεται ότι απαντά σε αυτήν την ερώτηση.

Πηγή: KYPE

Source