Το εμβόλιο δεν πρέπει να μας κάνει εφησυχασμένους

“Ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα είναι δυνατός σε λίγες εβδομάδες και μήνες, οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι τότε.”

“Τις τελευταίες ημέρες, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δέχεται πίεση λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών, ιδίως εκείνων που εισάγονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU). Με βάση τις πληροφορίες που έλαβα σήμερα, κατά την επόμενη συνάντησή μου με τους ηγέτες του ΟΚΥΠΥ, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, μπορεί να σταματήσει να είναι διαχειρίσιμη ανά πάσα στιγμή. “Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μεγάλη αύξηση των εισδοχών στη ΜΕΘ επειδή, όπως έχουμε πει πολλές φορές, πλησιάζουμε την κόκκινη γραμμή των δυνατοτήτων του συστήματος, τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινους πόρους”, δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι ο Κρατικός Οργανισμός Υγείας εφαρμόζει ένα ειδικό πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη περισσότερων κλινών για περιπτώσεις COVID-19, αλλά δυστυχώς, όσο ο αριθμός των περιπτώσεων την ημέρα παραμένει τόσο υψηλός, αναπόφευκτα αυτό η ικανότητα κάλυψης όλων των αναγκών θα εξαντληθεί. Επιπλέον, είναι κατανοητό ότι η δημιουργία νέων κλινών για τη θεραπεία νέων περιπτώσεων COVID-19 περιορίζει την ικανότητα των ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία να λαμβάνουν επαρκή θεραπεία για άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η ΟΚΥΠΥ ζήτησε τη βοήθεια ιδιωτικών ιατρών, κυρίως πνευμονολόγων, οι οποίοι καλούνται στο status quo για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες.

Συνεχίζοντας, σημειώνει ο υπουργός. “Καθώς η αύξηση των τελευταίων ημερών μετατρέπεται σε εισαγωγές νοσοκομείων στο εγγύς μέλλον, όλοι συνειδητοποιούμε ότι αντιμετωπίζουμε ένα ανεπιτυχές σενάριο.” Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Για να ανταποκριθούν τα νοσοκομεία, πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη διάδοση του ιού, να μειώσουμε τη συχνότητα εμφάνισης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η κατάσταση υπό έλεγχο. Γι ‘αυτό καλώ όλους τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να διατηρούν την προσωπική τους υγιεινή, να μειώνουν την επαφή για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού και, κατά συνέπεια, να μειώσουν τον αριθμό των περιπτώσεων.

Η ευφορία για την έναρξη ενός εμβολίου είναι κατανοητή, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα είναι δυνατός σε λίγες εβδομάδες և μήνες, οπότε μέχρι τότε θα πρέπει να επαγρυπνούμε για να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

Εν κατακλείδι, καλώ τους πολίτες να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο με ταχεία δοκιμή αντιγόνου χρησιμοποιώντας τη δωρεάν δοκιμή που προσφέρει το Υπουργείο Υγείας σε διάφορα σημεία δειγματοληψίας σε όλες τις πόλεις. “Η έγκαιρη ανίχνευση και η άμεση απομόνωση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.”

,Source