Το εμβόλιο είναι το όπλο μας, λέει ο ΚΥΠΕ στον Μ. Θεμιστόκλης

“Τα εμβόλια σώζουν ζωές. “Είναι το όπλο μας για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική, φυσιολογική κοινωνική και οικονομική ζωή”, δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλής. Σύμφωνα με τον ίδιο, “τα εμβόλια έχουν αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου, για παράδειγμα, μέσω εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας.”

Ερωτηθείς για τα μεμονωμένα στάδια της Επιχείρησης Ελευθερίας, ο κ. Θεμιστοκλέος εξήγησε ότι έως τις 20 Ιανουαρίου, ο «εμβολιασμός κέντρων υγείας, γηροκομείων, κέντρων αποκατάστασης και μονάδων χρόνιας περίθαλψης» αναμένεται να ολοκληρωθεί.

“Στις 26 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα έλαβε 9.750 δόσεις εμβολίου, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό. Στις 29 Δεκεμβρίου, λάβαμε 83.750 αντικείμενα, τα οποία διανεμήσαμε σε πέντε κεντρικές αποθήκες στη χώρα. Με αυτές τις δόσεις հաջորդ την επόμενη εβδομάδα αφού λάβουμε το αντίστοιχο ποσό για το οποίο παρέχουμε τη δεύτερη δόση εμβολίων, θα προχωρήσουμε στον εμβολιασμό κέντρων υγείας, γηροκομείων, κέντρων αποκατάστασης, τμημάτων χρόνιας περίθαλψης. “Εκτιμούμε ότι θα ολοκληρώσουμε αυτόν τον πληθυσμό έως τις 20 Ιανουαρίου”, είπε.

Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στο γενικό πληθυσμό αμέσως μετά τις 20 Ιανουαρίου. “Μέχρι τον Απρίλιο, θα εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που ανήκει στις ευάλωτες και ευάλωτες ομάδες. Χρειαζόμαστε περισσότερο από έξι μήνες για να εμβολιάσουμε περισσότερο από 60% -70% του πληθυσμού. “Κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης φάσης, έως ότου επιτευχθεί ανοσία, όπως καθορίζεται από τους επιστήμονες, είναι δυνατόν να σεβαστούμε τις διασφαλίσεις”, εξηγεί ο κ. Θεμιστοκλής στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Όσον αφορά τις νέες δόσεις εμβολίων από την Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας εξηγεί: “Αναμένουμε ότι η Pfizer, από την οποία έχουμε ένα σχετικά ακριβές πρόγραμμα παράδοσης, θα παραδώσει 419.250 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου. 313.350 δάνεια, μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα λάβουμε 1.255.800. Αναμένουμε να προσθέσουμε σε αυτά τα μέρη της Moderna που έχουν συμβληθεί για 140.000 Q1, expect αναμένουμε ότι η AstraZeneca θα είναι 500.000 τον Ιανουάριο, 800.000 τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύρια τον Μάρτιο և 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο » :

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διανομή εμβολίων βασίζεται στη Συμφωνία της Κεντρικής Ευρώπης. “Εμείς, ως χώρα, είμαστε υπέρ αυτής της συμφωνίας, και στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 2,39% των αποπληρωμών. [που εξασφαλίζει η ΕΕ]»

“Η συμφωνία πηγαίνει ομαλά όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί και η ΕΕ διαπραγματεύεται επιπλέον 100 εκατομμύρια μετοχές της Pfizer. “Εάν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, θα έχουμε περισσότερα έσοδα τους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλής στην ΚΥΠΕ.

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τον σκεπτικισμό που εξέφρασαν ορισμένοι πολίτες σχετικά με το εμβόλιο, καθώς και τον κίνδυνο παραπληροφόρησης, ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Υγείας αναφέρει: “Θα απαντήσω χθες με μια πολύ ωραία έκφραση της κυρίας Θεοδωρίδου [σ.σ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών] “Δυστυχώς, δεν υπάρχει εμβόλιο για ιό παραπληροφόρησης.”

Ωστόσο, ο κ. Θεμιστοκλέος εκτιμά ότι «η κυκλοφορία των εμβολίων στην Ελλάδα և στην Κύπρο έχει πολύ χαμηλό αντίκτυπο. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και στις δύο χώρες δεν ανήκει σε αυτό το κίνημα. Ορισμένες ασυνέπειες στην υπάρχουσα παραπληροφόρηση θα αντιμετωπιστούν από την επιστήμη και τους επιστήμονες. “Όλοι όμως πρέπει να ακούσουμε άτομα που είναι έμπειρα, ικανά στο θέμα, υπεύθυνα για την ενημέρωση του κοινού.”

Ελπίζοντας να ανακοινώσει την πρώτη αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο στην Ελλάδα, ο κ. Θεμιστοκλής είπε: “Σύμφωνα με τους γιατρούς που αντιμετώπισαν την υπόθεση και τις πληροφορίες που παρέσχε η Εθνική Υπηρεσία Φαρμάκων, δεν ήταν σοβαρή αλλεργική αντίδραση. με επιτυχία “:

Απαντώντας στην ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας του εθνικού συστήματος υγείας σε περίπτωση μελλοντικών επιδημιών, δεδομένου του συναγερμού που ακούγεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τις μελλοντικές επιδημίες, ο κ. Θεμιστοκλής μιλά «λόγω του κοροναϊού».

“Το ελληνικό κράτος έχει ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξοπλισμένο με μεγάλο αριθμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αύξησε τον αριθμό των MSV που θα παραμείνουν στο Σύστημα Υγείας και στοχεύει να διπλασιάσει την ΜΕΘ σε δύο χρόνια. «Σε σύγκριση με πριν», είπε.

Τέλος, σχετικά με τον αριθμό των κυβερνητικών υπαλλήλων που θα εμβολιαστούν στην πρώτη φάση, ο Γενικός Γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση εξήγησε ότι αυτά ήταν 49 άτομα “εγκεκριμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών” “Είναι οι αρχηγοί του κρατικού μηχανισμού που θα προστατευθούν ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με την κρατική διακυβέρνηση. Δεν είναι μεγάλος αριθμός, στην πρώτη φάση υπάρχουν μόνο 49 άτομα, των οποίων τα ονόματα δόθηκαν στο κοινό με πλήρη διαφάνεια “, κατέληξε ο κ. Temistocleos.

(KYPE / AZA / GXR)

Source