Το εμβόλιο που ανέπτυξαν κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας ήταν επιτυχές

πανό8

Οι Τούρκοι επιστήμονες, ο καθηγητής Uğur Şahin και ο γιατρός Özlem Türeci ανέπτυξαν ένα πειραματικό εμβόλιο κατά της «σκλήρυνσης κατά πλάκας» (MS) για πρώτη φορά στην ιστορία, χρησιμοποιώντας τεχνολογία mRNA και δίνοντας επιτυχή αποτελέσματα σε ποντίκια. Το εν λόγω εμβόλιο στοχεύει μόνο επιβλαβή κύτταρα χωρίς να διαταράξει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Εάν το εμβόλιο είναι επιτυχές σε ανθρώπινα πειράματα, η χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο θα είναι επίσης ιστορικό μετά το διπλό Covid-19.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας που ιδρύθηκε από Τούρκους επιστήμονες Uğur Şahin και Özlem Türeci, των οποίων το εμβόλιο κοροναϊού αναπτύχθηκε μαζί με το Pfizer των ΗΠΑ, πέτυχε μια άλλη επιτυχία.

Το πειραματικό εμβόλιο κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS), το οποίο συνεργάζεται με την τεχνολογία messenger RNA (mRNA), έδωσε θετικά αποτελέσματα σε ποντίκια.

Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη δομή που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση), η οποία ταξινομείται με το όνομα αυτοάνοσων παθήσεων, εμφανίζεται στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό όταν η προστατευτική θήκη (θήκη μυελίνης) γύρω από τα νευρικά σύρματα που μεταφέρουν μηνύματα δεν λειτουργεί κανονικά. Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα φυσικής βλάβης στο στρώμα μυελίνης του νωτιαίου μυελού, το οποίο παρέχει επικοινωνία πληροφοριών μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και των οργάνων.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

Το πειραματικό μη φλεγμονώδες εμβόλιο της BioNTech σχεδιάστηκε για να μειώσει τις ανώμαλες ανοσολογικές αντιδράσεις έναντι της στιβάδας μυελίνης.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, “Ένα μη φλεγμονώδες εμβόλιο mRNA για τη θεραπεία της πειραματικής αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας”, ερευνητές στο BioNTech, μαζί με τους συναδέλφους του στο Ινστιτούτο Ερευνών Mainz του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg της Γερμανίας, μπόρεσαν να αναπτύξουν μια ποικιλία MS βάσει του πειραματικού μοντέλου αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας (EAE). Δοκίμασαν τα αποτελέσματα του εμβολίου mRNA σε μοντέλα ποντικών.

ΠΡΟΛΗΨΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΣΕ ΠΟΝΙΑ

πανό134

Τα αποτελέσματα από όλα τα μοντέλα ποντικών που αξιολογήθηκαν αποκάλυψαν ότι το εμβόλιο εμπόδισε την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας ή διέκοψε την ασθένεια σε πρώιμο στάδιο. Έδειξε επίσης ότι τα κινητικά νεύρα των ζώων ανακτούν τη λειτουργία τους. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν σημαντικά λιγότερα προφλεγμονώδη ανοσοκύτταρα και λιγότερη βλάβη μυελίνης στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό των ποντικών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε αγωγή δεν παρουσιάζουν σημάδια γενικής ανοσοκαταστολής. Αυτό δημιούργησε μεγάλη ελπίδα για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ότι θα ξεπεράσουν τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με τις υπάρχουσες ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.

ΜΟΝΟ ΣΤΟΧΟΙ ΖΗΜΙΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Η σκλήρυνση κατά πλάκας συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη, το προστατευτικό λίπος που καλύπτει τις νευρικές ίνες. Επομένως, ο κύριος στόχος στην ανάπτυξη θεραπειών για σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες είναι να απενεργοποιήσουν συγκεκριμένα τα κύτταρα που προσβάλλουν τη μυελίνη χωρίς να καταστέλλουν όλη την ανοσία. Ωστόσο, οι τρέχουσες θεραπείες που αναπτύσσονται κατά της νόσου MS εξουδετερώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα που προστατεύει το σώμα έναντι ξένων μικροοργανισμών, καθώς και ανοσοκυττάρων που προσβάλλουν τη μυελίνη. Αυτό διαταράσσει τις ανοσολογικές αντιδράσεις των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι με το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε, τα κύτταρα Τ που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (Tregs) επανεκπαιδεύονται, εστιάζοντας μόνο σε κύτταρα που προσβάλλουν τη μυελίνη και ότι η δομή του ανοσοποιητικού συστήματος δεν διαταράσσεται. Διαφορετικό από τα παραδοσιακά εμβόλια με δύο τρόπους, το εμβόλιο BioNtech προάγει την ανοσολογική ανοχή σε ένα συγκεκριμένο μόριο, αντί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να αναγνωρίσει, να απομνημονεύσει και να καταπολεμήσει εύκολα ορισμένα μικρόβια ή μόρια. Αυτό το επιτυγχάνει παρέχοντας ενδιάμεσα μόρια που παράγονται από DNA, το οποίο λειτουργεί ως πρότυπο για την παραγωγή πρωτεϊνών RNA (mRNA), αντί για σωματίδια πρωτεΐνης.

Η BioNTech δήλωσε σε μια δήλωση ότι τα “tregs” μπορούν να εμποδίσουν τη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων “έναντι άλλων μορίων σε φλεγμονώδη ιστό σε ένα περίπλοκο περιβάλλον ασθένειας.”

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Από την άλλη πλευρά, η BioNTech έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς την τεχνολογία mRNA για να αναπτύξει υποψήφιες θεραπείες για διάφορους τύπους καρκίνου και μόλυνση Covid-19. Ωστόσο, αυτό το εμβόλιο έκανε το ιστορικό ως την πρώτη εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών.

Ωστόσο, το εμβόλιο MS που αναπτύχθηκε από την BioNTech δείχνει ότι η τεχνολογία mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία άλλων αυτοάνοσων ασθενειών. Οι αυτοάνοσες ασθένειες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου καταρρέει και επιτίθεται στους ιστούς του ως εχθρούς. Ο λύκος, ο φλεγμονώδης ρευματισμός, το χασιμότο, η νόσος του Behçet, ο κοιλιοκάκης είναι από τις πιο συχνές αυτοάνοσες ασθένειες.


Ενημερώθηκε στις: 13 Ιανουαρίου 2021, 14:55

Source