Το εμβόλιο Covid-19 παρακολουθείται συνεχώς, αξιολογείται από τις Pharmaceutical Services

Η έγκριση του εμβολίου κατά του covid-19 δεν θέτει τα φρένα στην συνεχή παρακολούθηση και εκτίμησή του, δήλωσε η Έλενα Παναγιωτοπούλου των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του νησιού στο Philenews.

«Είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και, εάν είναι απαραίτητο, θα αντιδράσουμε και θα παρέμβουμε σε ολόκληρη τη διαδικασία σε μια δεδομένη στιγμή», είπε.

«Η διαδικασία εμβολιασμού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ακολουθείται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όπως και άλλες χώρες μέλη, η Κύπρος συμμετέχει στην Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης », πρόσθεσε.

Η PRAC είναι η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που είναι αρμόδια για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση ανθρώπινων φαρμάκων.

Αυτό περιλαμβάνει την ανίχνευση, αξιολόγηση, ελαχιστοποίηση και επικοινωνία του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τη θεραπευτική δράση του φαρμάκου.

Εκτός από το σχεδιασμό και την αξιολόγηση των μελετών ασφαλείας μετά την έγκριση και του ελέγχου φαρμακοεπαγρύπνησης.

«Όσον αφορά το εμβόλιο κοραναϊού, κάθε κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, παρακολουθεί την πρόοδο των εμβολιασμών στην επικράτειά του. Τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες που εντοπίζονται, είναι σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, καταγράφονται και αναφέρονται στην αρμόδια επιτροπή », δήλωσε ο Παναγιωτοπούλου.

«Αυτό αυξάνει περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας γιατί, παρόλο που η ασφάλεια αυτού του εμβολίου δεν πρέπει να αμφισβητείται τι γίνεται ποτέ, καταγράφοντας όλα τα δεδομένα από όλες τις χώρες αποκτάται επιπλέον γνώση», πρόσθεσε.

Ο Παναγιωτοπούλου είπε επίσης ότι το εμβόλιο έχει ήδη δοθεί σε χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο και, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταγραφεί τίποτα σοβαρό.

Source