Το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca κυκλοφόρησε στην Αγγλία

Το νέο εμβόλιο κοροναϊού (Kovid-19) που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, το οποίο εγκρίθηκε για ευρεία χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 30 Δεκεμβρίου 2020, άρχισε να χορηγείται.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις στο BBC, το εμβόλιο πυροβολήθηκε για πρώτη φορά στον 82χρονο Brian Parker, ο οποίος υποβλήθηκε σε θεραπεία με μηχανή αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο Oxford Churchill.

Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock χαρακτήρισε την έναρξη του εμβολιασμού ως «σημείο καμπής», δηλώνοντας ότι τα εμβόλια θα αποτρέψουν τη μόλυνση και θα ανοίξουν τελικά το δρόμο για την εξάλειψη των περιορισμών ιών.

Το διάστημα δόσης αυξήθηκε σε 12 εβδομάδες

Ενώ τα νοσοκομεία της Οξφόρδης, του Λονδίνου, του Σάσεξ, του Λάνκασαϊρ και του Warwickshire που είναι συνδεδεμένα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NHS) έχουν ανατεθεί να χορηγούν το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca, αναφέρθηκε ότι επί του παρόντος υπάρχουν 530 χιλιάδες δόσεις εμβολίου.

Το εύρος δόσεων του εμβολίου, το οποίο χορηγήθηκε ως 2 δόσεις, αυξήθηκε από 21 ημέρες σε 12 εβδομάδες, έτσι ώστε η πρώτη δόση να μπορεί να χορηγηθεί σε περισσότερα άτομα.

Η Ρυθμιστική Αρχή των Φαρμακευτικών προϊόντων και του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Φάρμακα και τα Προϊόντα Υγείας ενέκρινε την ευρεία χρήση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca στις 30 Δεκεμβρίου.

Το εμβόλιο, Τούρκος επιστήμονας καθηγητής Δρ. Μετά το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, της οποίας ο Uğur Şahin ήταν ο ιδρυτικός συνεργάτης, έγινε το «δεύτερο εμβόλιο Kovid-19 που έχει καταχωριστεί στην Αγγλία».

Το εμβόλιο Biontech-Pfizer κυκλοφόρησε στην Αγγλία στις 8 Δεκεμβρίου.

Source