Το ζήτημα της Κύπρου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε από τον Μ. Βαρβιτσιώτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας

Το κυπριακό ζήτημα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Μπαρβιτσιώτη και τον Αρχιεπίσκοπο του Υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού, Paul Gallagher, με τους οποίους συναντήθηκε στην Αγία Έδρα την Παρασκευή το απόγευμα.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το επίκεντρο της συζήτησης ήταν η μετανάστευση, ο ρόλος της Τουρκίας, οι εξελίξεις στη Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στα προβλήματα των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, την επέκταση των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την περαιτέρω προώθηση των διμερών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών σχέσεων.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε τη μετανάστευση, ο Υφυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις διατάξεις της Διακήρυξης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Υφυπουργός τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Δικοινοτικής Ομοσπονδίας του ΟΗΕ և σχετικά με τη νομοθεσία επικύρωσης, τονίζοντας την ανάγκη για ενεργή παρουσία στην ΕΕ և, φυσικά, την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

Αναφερόμενος στη λαμπρότητα του Πάπα Φραγκίσκου անձ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ιράκ, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε τη σημασία των συριακών-χριστιανικών κοινοτήτων της Αιγύπτου, καθώς και των χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία.

Τέλος, οι δύο συνομιλητές συζήτησαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό τρόπους για την προώθηση διμερών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δεσμών σε σχέση με την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης στον Πάπα να επισκεφθεί τη χώρα.

Πηγή: KYPE

Source