Το ΗΒ επαναλαμβάνει «ισχυρή υποστήριξη» για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει «ισχυρός υποστηρικτής» μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού με βάση το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο Λονδίνο.

Ερωτηθείς εάν το Λονδίνο συνεχίζει να δέχεται τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως το καλύτερο μοντέλο διακανονισμού για την Κύπρο, η πηγή απάντησε: «Ναι, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο πράγμα».

Ταυτόχρονα, τέσσερις οργανισμοί που εκπροσωπούν την κυπριακή διασπορά του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εκδώσει κοινή δήλωση που εκφράζει τη σθεναρή υποστήριξή του στο ψήφισμα 2561 (2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα στις 29 Ιανουαρίου, το οποίο επαναλαμβάνει ότι η βάση για την επίλυση του Κυπριακού είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

«Είμαστε σαφείς ότι μια λύση στο Κυπριακό πρέπει να επανενώσει το νησί και τους ανθρώπους της, και να βασίζεται σε ψηφίσματα της UNSC, καθώς και σε αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», διαβάζει η δήλωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. , η τουρκοκυπριακή ένωση δημοκρατίας, το βρετανικό υποκατάστημα του Δημοκρατικού τουρκικού κόμματος και η πλατφόρμα ειρήνης και ομοσπονδιακής Κύπρου με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

(CNA)

Source