Το Ηνωμένο Βασίλειο απομακρύνεται ήσυχα από την υπόσχεση για «βαθιές» σχέσεις εξωτερικού και ασφάλειας με την ΕΕ

Τα σχέδια για το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκαταστήσουν επίσημους συνδέσμους εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που παγώθηκαν κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία, μπορεί να μην αναβιώσουν ποτέ, καθώς η εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου επικεντρώνεται σε διμερείς δεσμούς στην Ευρώπη και στην ανάπτυξη νέων συμμαχιών στην Ινδο- Ειρηνικός και Μέση Ανατολή.ένας άντρας που στέκεται μπροστά από μια σημαία: Φωτογραφία: Justin Tallis / AFP / Getty


© Παρέχεται από το The Guardian
Φωτογραφία: Justin Tallis / AFP / Getty

Το πάγωμα σηματοδοτεί μια ελάχιστα συζητημένη αναστροφή σκέψης από την εποχή της Τερέζα Μαΐου, όταν η πολιτική δήλωση κατά τη στιγμή της απόσυρσης της Βρετανίας μίλησε για διαπραγμάτευση βαθιάς συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Η ίδια η Μάη είπε στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου το 2018: «Η ασφάλεια της Ευρώπης είναι η ασφάλειά μας και το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται άνευ όρων να τη διατηρήσει. Η πρόκληση για όλους μας σήμερα είναι να βρούμε τον τρόπο συνεργασίας, μέσω μιας βαθιάς και ειδικής εταιρικής σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, για να διατηρήσουμε τη συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει και να προχωρήσουμε περαιτέρω στην αντιμετώπιση των εξελισσόμενων απειλών που αντιμετωπίζουμε μαζί. “

Η ΕΕ δημοσίευσε ακόμη και προτάσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτής της συνεργασίας λεπτομερώς, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει πάρει τις ιδέες.

Η αλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου από την εποχή του Μαΐου δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί και από τις δύο πλευρές και οι επιπτώσεις της δεν έχουν συζητηθεί ελάχιστα.

Για την ΕΕ, καθώς προσπαθεί να ενσωματώσει τη δική της εξωτερική πολιτική, ο φόβος πρέπει να είναι ότι η Βρετανία θα μπορούσε να υποβαθμίσει τους κανόνες εξωτερικής πολιτικής της, με τον ίδιο τρόπο όπως φοβάται το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκλίνει από τα εμπορικά πρότυπα. Ωστόσο, διπλωμάτες στη Βρετανία πιστεύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit έχει ήδη δείξει ανεξαρτησία κρίσης και ελευθερία πορείας, σε σύγκριση με την ΕΕ, όπου η επαχθής λήψη αποφάσεων απαιτεί από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να συμφωνήσουν. Τα μειονεκτήματα της απομάκρυνσης της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δεν είναι ανιχνεύσιμα από τους ευρωσκεπτικιστές του Tory.ένα άτομο που στέκεται μπροστά από ένα κτίριο: Η αλλαγή στη σκέψη της εξωτερικής πολιτικής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ούτε συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της.


© Φωτογραφία: Justin Tallis / AFP / Getty
Η αλλαγή της σκέψης της εξωτερικής πολιτικής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ούτε συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της.

Έτσι, τον τελευταίο χρόνο, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάστηκε με την ΕΕ σε αυστηρά ad hoc βάση, ακολουθώντας συχνά τη δική του πορεία σε θέματα όπως κυρώσεις. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Λευκορωσίας, το Ηνωμένο Βασίλειο (με τον Καναδά) επέβαλε κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Μινσκ προτού η ΕΕ (και οι ΗΠΑ) συμφωνήσουν σχετικά με τα πακέτα τους. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν συντονίσει τα αντίστοιχα μέτρα τους, αλλά τα μέτρα της ΕΕ μπλοκαρίστηκαν και καθυστέρησαν από την Κύπρο απειλώντας βέτο.

Αντίθετα, η απάντηση στη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιφρονούντος Alexei Navalny οδήγησε σε αυστηρό συντονισμό από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το προσχέδιο της υπόθεσης Skripal του 2018.

Στην περίπτωση της γεώτρησης της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ έχει επιβάλει ορισμένες κυρώσεις και ενδέχεται να καταθέσει περισσότερες αποφάσεις τον Μάρτιο, ενώ η Βρετανία έχει χαμηλώσει, δεν επιθυμεί να προσβάλει καμία πλευρά. Καθώς η Γαλλία και η Τουρκία ανταλλάσσουν προσβολές και η Γερμανία μεσολάβησε, το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ ήταν ελεύθερο να απομακρυνθεί, ίσως να σκεφτεί την εμπορική συμφωνία που επιδιώκει με την Τουρκία.

Στη Λιβύη, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του 2011, πρόσφατα παρέμεινε στο περιθώριο παρακολουθώντας τις σιδηροδρομικές μεταφορές της ΕΕ για τουρκικές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, και αφήνοντας την ΕΕ σε αστυνομικούς μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο για την Ισπανία και την Ιταλία. Σε ορισμένα ζητήματα, ο τελευταίος χρόνος έδειξε πλεονέκτημα στη διπλωματική κρίση.

Το κύριο ευρωπαϊκό φόρουμ στο οποίο δραστηριοποιείται το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει το E3 – Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ, τουλάχιστον, στο κοινό, οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης παρέμειναν στο κλειδί για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, αντιστέκοντας την πίεση των ΗΠΑ να κηρύξουν τη συμφωνία καταστρατηγημένη και έβαλαν την ιρανική πυρηνική μη συμμόρφωση στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, ένα μέσο με το οποίο θα μπορούσε να είναι κηρύχθηκε νεκρός.

Το E3 συντονίστηκε επίσης όλο και περισσότερο στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ιράν και σε επίπεδο πολιτικών-διευθυντών συζήτησαν ευρύτερα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Όμως στην Ουκρανία, μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσφέρει μια αμυντική και πολιτική συνεργασία με το Κίεβο.ένας άντρας που κρατά ένα μικρόφωνο μπροστά από ένα κτίριο: Ένας ακτιβιστής της Λευκορωσίας έξω από το Γουέστμινστερ.  Το Λονδίνο ήταν πιο γρήγορο από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις.  Φωτογραφία: Amer Ghazzal / Rex / Shutterstock


© Παρέχεται από το The Guardian
Ένας ακτιβιστής της Λευκορωσίας εκτός του Γουέστμινστερ. Το Λονδίνο ήταν πιο γρήγορο από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις. Φωτογραφία: Amer Ghazzal / Rex / Shutterstock

Συνολικά, τα σχέδια της ΕΕ για θεσμοθετημένη συνεργασία φαίνονται νεκρά ή τουλάχιστον αδρανή. Η Rosa Balfour, διευθύντρια της Carnegie Europe, γράφοντας σε ένα φυλλάδιο κέντρου εξωτερικής πολιτικής, προτείνει: «Η ΕΕ πρέπει να παραιτηθεί, προς το παρόν, από την ελπίδα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε θεσμοθετημένη ρύθμιση. Η εξωτερική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης καθοδηγείται ιδεολογικά. Η δράση της ΕΕ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία. Το χάσμα μεταξύ των δύο είναι μία από τις αιτίες του Brexit. “

Οι διπλωμάτες του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζουν την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής του Josep Borrell, εκπροσώπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, και υποχωρούν. Η έκκλησή του για μεγαλύτερη πλειοψηφία εξωτερικής πολιτικής μέσω «εποικοδομητικής αποχής» και για την ΕΕ να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα της εξουσίας, δεν είναι ελκυστική για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ομοίως, για τα βρετανικά μάτια, η αντίθεση μεταξύ της έκκλησης του Εμμανουήλ Μακρόν για μια ισχυρότερη ενωμένη Ευρώπη και της μονομερούς γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, αποκαλύπτει τη ντροπή της ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής.

Στην πραγματικότητα, η εξωτερική πολιτική της ΕΕ μοιάζει πολύ συχνά με τον συνασπισμό των απρόθυμων. Ωστόσο, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναφέρουν ότι η συζήτηση για την εξωτερική πολιτική ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα αναβιώσει, αν και μόνο λόγω τριών βαθιών αντισταθμιστικών δυνάμεων.

Η κοσμική πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να συνειδητοποιήσει ότι ο αντίκτυπος της εξωτερικής του πολιτικής πολλαπλασιάζεται εάν συνεργάζεται με την ΕΕ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προτιμούσε επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο να μην είναι ανεξάρτητο, εάν με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνει την ΕΕ. Τέλος, η ΕΕ θα ενσωματώσει αργά το αμυντικό της σκέλος και έχει ήδη καθορίσει έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τρίτα μέρη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ian Bond, στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, μπορεί να δει τρεις τρόπους με τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα μπορούσαν να συνεργαστούν επίσημα: σχετικά με την ανταλλαγή και προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών, τη συμμετοχή προσωπικού του Ηνωμένου Βασιλείου σε αμυντικές αποστολές και επιχειρήσεις και τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην άμυνα βιομηχανική συνεργασία μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Αλλά μπορεί να πάρει τη σκόνη από τις γεμάτες εμπορικές συνομιλίες και από το Μπέιντεν, για να ξεκινήσουν αυτές οι συζητήσεις.

Source