Το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να μπορέσει να εξετάσει τη χαλάρωση του κλειδώματος τον Μάρτιο: υπουργός Εξωτερικών

Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορεί να επιτύχει τον στόχο της για τη διάθεση εμβολίων COVID-19 και να μπορέσει να εξετάσει τη μείωση των περιορισμών κλειδώματος έως τον Μάρτιο, δήλωσε σήμερα ο πρωινός υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ραμπ.

Η χώρα, η οποία έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων COVID-19 στην Ευρώπη, βρίσκεται υπό εθνική κλειδαριά από τις 5 Ιανουαρίου, όταν τα σχολεία έκλεισαν για τους περισσότερους μαθητές, οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις έκλεισαν στο κοινό και οι άνθρωποι διατάχθηκαν να εργαστούν από το σπίτι όπου είναι δυνατόν.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βγούμε από αυτό το εθνικό κλείδωμα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Raab στην τηλεόραση Sky News.

«Μέχρι τις αρχές της άνοιξης, ελπίζουμε ότι μέχρι τον Μάρτιο, θα είμαστε σε θέση να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις. Νομίζω ότι είναι σωστό να πούμε ότι δεν θα τα κάνουμε όλα σε ένα μεγάλο χτύπημα. Καθώς σταδιακά καταργήσουμε το εθνικό κλείδωμα, νομίζω ότι θα καταλήξουμε σταδιακά μέσω μιας κλιμακωτής προσέγγισης. “

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων του σπιτιού φροντίδας, των κλινικά ευάλωτων και των εργαζομένων πρώτης γραμμής – ή περίπου περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι – έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Εάν όλα πάνε ομαλά, είπε ότι η Αγγλία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους περιορισμούς κλειδώματος από τότε.

Η εφημερίδα Sunday Times ανέφερε ότι οι Βρετανοί υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία για την έγκριση ενός σχεδίου τριών σημείων που θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση ορισμένων περιορισμών κλειδώματος στις αρχές Μαρτίου.

Οι περιοχές θα έχουν μειωμένους περιορισμούς μόλις μειωθεί το ποσοστό θανάτου τους, ο αριθμός των νοσοκομείων μειώνεται και ορισμένα άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών εμβολιάζονται, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι Sunday Times ανέφεραν ότι οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου ανέφεραν ότι ήταν διατεθειμένοι να αντισταθούν στην πίεση από συμβούλους υγείας να καθυστερήσουν τις αλλαγές έως ότου εμβολιαστούν οι περισσότεροι άνθρωποι, μια διαδικασία που θα χρειαζόταν τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.

“Για πρώτη φορά δεν υπάρχουν σημαντικές διαιρέσεις μεταξύ γερακιών και περιστεριών στο ντουλάπι”, ανέφερε μια πηγή του υπουργικού συμβουλίου στην εφημερίδα. “Όλοι αποδέχτηκαν ότι πρέπει να κλειδώσουμε σκληρά και όλοι αποδέχονται ότι πρέπει να ανοίξουμε πριν όλοι εμβολιαστούν.”

Ένας εκπρόσωπος στο γραφείο του Τζόνσον αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση.

Source