Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανοίξει ξανά σταδιακά μετά την οδήγηση της παραλλαγής S.African, λέει ο Hancock

Η Βρετανία έχει αρχίσει να μειώνει τις περιπτώσεις της πιο μολυσματικής παραλλαγής κοροναϊού της Νότιας Αφρικής και θα προκύψει μόνο από το κλείδωμα σταδιακά για να βεβαιωθεί ότι δεν θα αλλάξει, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας την Κυριακή.

Μια ημέρα πριν ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκθέσει το σχέδιό του για την ελάφρυνση των περιορισμών στην Αγγλία, ο Χάνκοκ είπε ότι υπήρχαν επίσης πρώιμα στοιχεία που δείχνουν ότι η ταχύτερα από το αναμενόμενο διάθεση εμβολίων μειώνει τις μεταδόσεις και χαλαρώνει την πίεση στα νοσοκομεία.

Η Βρετανία έχει τον πέμπτο χειρότερο επίσημο αριθμό θανάτων COVID-19 στον κόσμο, με 120.365 θανάτους, αλλά μια πρόωρη προσπάθεια για την εξασφάλιση μαζικής προμήθειας εμβολίων σημαίνει ότι ένας στους τρεις ενήλικες είχε τώρα μια πρώτη βολή και τα καθημερινά ποσοστά θανάτου έχουν αρχίσει να πέφτουν.

Ο Χάνκοκ είπε στο σύνολο του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε καταγράψει περίπου 300 κρούσματα της πιο μολυσματικής νοτιοαφρικανικής παραλλαγής της νόσου που προκαλεί το COVID-19.

«Αλλά οι περισσότερες από αυτές είναι πλέον ιστορικές υποθέσεις και από πάνω από ένα μήνα πριν», είπε στην εκπομπή Andrew Marr του BBC. “Τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου δώδεκα νέες, τόσο πολύ, πολύ μικρότερος αριθμός.”

Η Αγγλία έχει επίσης εισαγάγει καραντίνες ξενοδοχείων για να αποτρέψει τις παραλλαγές από το ταξίδι από το εξωτερικό.

Μέχρι στιγμής, η Βρετανία έχει δώσει μια πρώτη δόση εμβολίου σε 17,2 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από το ένα τέταρτο των 67 εκατομμυρίων πληθυσμών της και πίσω από μόνο το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε εμβόλια ανά κεφαλή πληθυσμού.

Η κυβέρνηση δήλωσε την Κυριακή ότι σε όλους τους ενήλικες στη Βρετανία θα προσφερθεί μια πρώτη βολή μέχρι τα τέλη Ιουλίου, με στόχο να δώσει μια πρώτη δόση σε όλα τα άνω των 50 ετών έως τις 15 Απριλίου.

Ωστόσο, παρά την βελτιωμένη εικόνα, ο Χάνκοκ και ο κορυφαίος επιδημιολόγος Τζον Έντμουντς ανέφεραν ότι οι περιορισμοί πρέπει να χαλαρώσουν απαλά και σταδιακά, για να δούμε τι αντίκτυπο έχει η αυξημένη κίνηση των ανθρώπων στον ιό.

Ο Χάνκοκ πρότεινε ότι κάθε χαλάρωση θα μπορούσε να απαιτήσει μερικές εβδομάδες για να ανιχνεύσει τον αντίκτυπο, προτού να ανοίξει ξανά ένα άλλο μέρος της οικονομίας. Τα σχολεία αναμένεται να επιστρέψουν πρώτα στις αρχές Μαρτίου.

Ο Έντμουντς είπε ότι ήταν δύσκολο να πούμε πόσο διαδεδομένη ήταν η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής, αλλά ότι, όπως και η υπόλοιπη πανδημία, κρατήθηκε στη θέση της από το κλείδωμα.

«Ο κίνδυνος έρχεται όταν απελευθερώνουμε το κλείδωμα», είπε, προσθέτοντας ότι επιτρέποντας στον ιό να κυκλοφορεί σε νεότερους υγιέστερους ανθρώπους θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μεταλλάξεις που υπονομεύουν το πρόγραμμα εμβολίων.

Ο Τζόνσον θα παρουσιάσει τη σκέψη του σχετικά με τη χαλάρωση του κλειδώματος τη Δευτέρα. Παρά την πίεση από ένα τμήμα νομοθέτη στο κόμμα του που έχουν σοκαριστεί από τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 10% το 2020, ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι επιφυλακτικός.

“Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία – η διαδρομή εκτός κλειδώματος θα είναι προσεκτική και σταδιακή, καθώς όλοι συνεχίζουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας”, δήλωσε ο Τζόνσον σε δήλωση.

Source