Το Ηνωμένο Βασίλειο καλωσορίζει διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας

ΛΟΝΔΙΝΟ

Το Ηνωμένο Βασίλειο αργά την Τρίτη χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας και της Ελλάδας να ξαναρχίσουν διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου.

“Χαιρετίζουμε τη θετική απόφαση και των δύο χωρών να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες αργότερα αυτό το μήνα για να επιδιώξουν επίλυση των εντάσεων στο Αιγαίο – αυτό θα συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο”, έγραψε ο Wendy Morton, υπουργός Ευρωπαϊκών Γειτονιών και Αμερικής στο Twitter.

“Η Τουρκία και η Ελλάδα παραμένουν στενοί φίλοι του Ηνωμένου Βασιλείου και ισχυροί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ”, είπε.

Στις 11 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Κάβουσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να παρακολουθήσει νέες συνομιλίες που φιλοξενούνται στο τουρκικό έδαφος.

Την ίδια ημέρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση δήλωσε ότι “ο 61ος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021”.

Ο 60ος γύρος συνομιλιών, ο τελευταίος των διερευνητικών συνομιλιών που ξεκίνησαν μεταξύ των δύο χωρών το 2002, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2016.

Στη συνέχεια, οι διμερείς διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν με τη μορφή πολιτικών διαβουλεύσεων, αλλά δεν επέστρεψαν σε διερευνητικό πλαίσιο.

Τα θέματα των ενεργειακών δικαιωμάτων και των θαλάσσιων συνόρων είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν σε όλες τις τουρκο-ελληνικές συνομιλίες.

Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε τους θαλάσσιους οριακούς ισχυρισμούς της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην περιοχή, τονίζοντας ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Πέρυσι, η Άγκυρα έστειλε πολλά τρυπάνια για εξερεύνηση ενέργειας στην υφαλοκρηπίδα της, διεκδικώντας τα δικαιώματά της τόσο στην περιοχή όσο και στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

* Γράφοντας από τον Burak Dag στην Άγκυρα

Ο ιστότοπος του Anadolu Agency περιέχει μόνο ένα μέρος των ειδησεογραφικών ειδήσεων που προσφέρονται σε συνδρομητές στο AA News Broadcasting System (HAS) και σε συνοπτική μορφή. Επικοινωνήστε μαζί μας για επιλογές συνδρομής.

.Source