Το θαύμα της Βρετανίας. Πώς πέτυχε την «ασυλία κοπαδιών»; Δημοσιογράφος Κύπρος

Η χώρα που προκάλεσε τον μεγαλύτερο θόρυβο στην αρχή της επιδημίας του κοροναϊού, μιλώντας για την «ασυλία των κοπαδιών», μπορεί να είναι μια από τις πρώτες που την έφτασαν, soon πολύ σύντομα, από την επόμενη Δευτέρα.

Πριν από ένα χρόνο, σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές χώρες έκλειναν σχολεία και επιχειρήσεις το ένα μετά το άλλο, η στρατηγική του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζον Ονσον φάνηκε να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. “Σταδιακά μέσω αυτών που θα αρρωστήσουν με ήπια συμπτώματα.

Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος ανοσοποίησης, σύμφωνα με ένα μοντέλο υπολογιστή από το University College London (UCL), το ποσοστό των Βρετανών πολιτών που έχουν αναπτύξει αντισώματα COVID-19 είτε μέσω εμβολιασμού είτε επειδή έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Ο ιός τη Δευτέρα 12 Απριλίου, θα αυξηθεί στο 73,4%.

Η ανοσία των οσμών είναι ένα σημείο καμπής όπου υπάρχει επαρκής αντίσταση στην κοινότητα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Covid-19 («τοίχος ανοσοποιημένων ανθρώπων»), αναγκάζοντας αποτελεσματικά τον κοραναϊό να υποχωρήσει.

Απλώς μας γνώρισε τότε. “Εάν στερήσετε περισσότερα από ένα άτομα από τον ιό, θα εξαφανιστεί”, δήλωσε ο Carl Friston, καθηγητής στο UCL.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η προοπτική της ασυλίας των κοπαδιών δεν πρέπει να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των προληπτικών μέτρων. Διαφορετικά, αυτό το σημείο καμπής «θα αυξηθεί ξανά, θα αντιμετωπίσουμε ένα νέο ξέσπασμα της επιδημίας».

Όσο για το μοντέλο UCL, ο καθηγητής Freston εξήγησε, “Είναι απλώς ένα καταφύγιο. “Είναι ένα διασκεδαστικό γεγονός που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.” “Αυτό υποδηλώνει ότι οι θάνατοι ή οι νοσηλείες είναι απίθανο μετά το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο”, πρόσθεσε.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι το επίπεδο συλλογικής ανοσίας είναι περίπου 70%, το οποίο είναι λογικό, δεδομένου ότι πάνω από το 50% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί, περίπου το 42% των πολιτών έχουν εκτεθεί στον κοροναϊό, ότι το 10% υπάρχει ήδη: ασυλία, ανοσία

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτή η εκτίμηση απέχει πολύ από τις προβλέψεις του Imperial College London – η ασυλία του 34% του πληθυσμού μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Οι επίσημες εκτιμήσεις από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, με βάση τακτική δειγματοληψία, δείχνουν ότι το 54% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου είχε αντισώματα κοροναϊού από τις 14 Μαρτίου. Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν ελαφρώς χαμηλότερα για τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, επί του παρόντος υπάρχουν 37.899.029 εμβολιασμοί στη Βρετανία. Ο συνολικός αριθμός περιπτώσεων είναι 4.370.321.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι αναμφίβολα θα υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων από αυτές που αναφέρθηκαν.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source