Το Θρησκευτικό Ίδρυμα έδωσε στους εμπόρους που είχαν δυσκολία να πληρώσουν τα ενοίκιά τους επειδή έκλεισαν τα παντζούρια στην πανδημία!

Οι εξελίξεις στη Λατινική Αμερική την τελευταία εβδομάδα συναντώνται με τους αναγνώστες μας κάθε Δευτέρα, που συντάσσονται από τον Nedim Serkan Durak.

19-04-2021 08:41

Nedim Serkan Durak

ΔΕΥΤΕΡΑ

Ο δεύτερος και τελευταίος γύρος των Γενικών Εκλογών στη Δημοκρατία του Ισημερινού πραγματοποιήθηκε χθες. Ο δεξιός υποψήφιος, Guillermo Lasso, υποστηριζόμενος από το κίνημα Creando Oportunidades, σε συμμαχία με το Κοινωνικό Χριστιανικό Κόμμα, έλαβε το 52,51% των ψήφων, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία. Ο αντίπαλός του, Andrés Arauz, παρέμεινε στο 47,49%. Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, ο Guillermo Lasso έγινε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ισημερινού. Ο Λάσο έρχεται στην εξουσία. Είναι επίσης η πρώτη φορά που το δικαίωμα ανέλαβε την εξουσία στη χώρα από το 2003.

Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN), ο οποίος ξεκίνησε τον αγώνα ελευθερίας στο Μεξικό, πριν από 27 χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 1994 – [Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu]Βρίσκει ομοσπονδιακή αυτονομία από το 2006, δηλαδή 15 χρόνια στο Ελεύθερο και Κυρίαρχο Κράτος της Τσιάπας, με 43 αυτόνομους δήμους και 16 κέντρα αντίστασης. Το EZLN στο 27ο έτος του “Por La Vida” (“Για τη ζωή”) Εκδίδει δήλωση με τίτλο. “1η Ιανουαρίου 2021 … Στους λαούς του κόσμου … Στους λαούς που παλεύουν σε πέντε ηπείρους …” EZLN με μια δήλωση που ξεκινά. Από τον Απρίλιο του 2021, σχεδίαζε να ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους μέσω των εκπροσώπων της. Αυτό το Σαββατοκύριακο; Έγινε δήλωση εκ μέρους του EZLN με την υπογραφή του Subcomandante Moisés και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του ταξιδιού της ευρωπαϊκής ηπείρου της Έκτης Επιτροπής του EZLN. Πρόγραμμα “Για τους λαούς, τις ομάδες, τις συλλογικές, οργανώσεις, κινήματα, συντονιστές και αυτόχθονες στην Ευρώπη που περιμένουν την επίσκεψή μας …” αυτός αρχίζει. Οι χώρες και οι περιφέρειες που πρέπει να επισκεφθείτε στο πρόγραμμα (αλφαβητικά) αναφέρονται ως εξής: Γερμανία, Αυστρία, Βάσκα, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Κροατία, Κάτω Χώρες, Αγγλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ιταλία, Καταλονία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαρδηνία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία, Ουκρανία και Ελλάδα.

ΔΕΝ: Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο πλήρες κείμενο του προγράμματος EZLN Europe στη διεύθυνση https://enlacezapatista.ezln.org.mx/.

Από τις 26 Μαρτίου, δεν υπήρξαν νέα για τη βρετανική γεννημένη μεξικανική Claudia Uruchurtu Cruz, η οποία εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς στη μεξικανική πολιτεία Oaxaca.

Ο τουρισμός στο Μεξικό μειώθηκε 58% το 2020 σε σύγκριση με πέρυσι.

Κυβέρνηση των ΗΠΑ; Ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνίες με τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Μεξικό για την αύξηση των στρατευμάτων στα σύνορά της και ως εκ τούτου δυσχεραίνει τη διέλευση των συνόρων για τους μετανάστες.

Μια ομάδα πολιτών της Αργεντινής ξεκίνησε μια δημόσια διαδικτυακή εκστρατεία για την κυβέρνηση να αναλάβει τη διαχείριση του ποταμού Paraná, μέσω του οποίου περνούν το 70% των εξαγωγών της χώρας.

Στη Βραζιλία, ένα μεγαλύτερο άγαλμα του Χριστού από το άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή, το οποίο έχει γίνει ένα από τα σύμβολα της χώρας, κατασκευάζεται στην πόλη Encantado. Το σημερινό άγαλμα θα είναι 38 μέτρα, ενώ το νέο άγαλμα θα είναι 43 μέτρα.

Ο César Tomás Aira González, ένας Αργεντινός μυθιστοριογράφος, δοκίμιο και συγγραφέας θεάτρου, κερδίζει το Prix Formentor de las Letras 2021. Με αυτό το βραβείο, ο González κέρδισε επίσης το έπαθλο των 50.000 ευρώ.

* * *

ΣΑΛΙ

Στη Νικαράγουα, μια μελέτη της εταιρείας M&R Consultares διαπίστωσε ότι το 61,22% του πληθυσμού κυβερνούσε τον Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN) – [Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi]Έδειξε ότι υποστηρίζει.

Ο πρόεδρος της Χιλής Sebastian Piñera ψήφισε νόμο που διευκολύνει την απέλαση μεταναστών.

Μια πυρκαγιά στην οροσειρά Tepozteco, μια από τις τουριστικές περιοχές του Μεξικού, κατέστρεψε 180 εκτάρια (1,8 km²) δάσους.

Στην περουβιανή πόλη Sicsibamba, ένα υπεραστικό επιβατικό λεωφορείο συνετρίβη, σκότωσε 20 και τραυματίστηκε 14.

Περουβιανοί αρχαιολόγοι και επιστήμονες σε άλλες περιοχές σχετικά με το θέμα ανακοίνωσαν ότι οι πυραμίδες που βρέθηκαν στην κοιλάδα του ποταμού Supe είναι παλαιότερες από τις αιγυπτιακές πυραμίδες και χρονολογούνται πριν από 5000 χρόνια. Η Πυραμίδα του Χέοπα, η παλαιότερη αιγυπτιακή πυραμίδα, είναι 4572 ετών.

Το ηφαίστειο La Soufrière στο Saint Vincent και οι Γρεναδίνες τέθηκε σε λειτουργία την περασμένη Παρασκευή μετά τη σιωπή του για 40 χρόνια. στήλες καπνού, τέφρας και ατμού άρχισαν να εκπέμπουν. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι είχε ξεκινήσει η εκκένωση 16 χιλιάδων ανθρώπων στην περιοχή. Σήμερα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες.

Χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν εμφανιστεί στην ακτή του Laguna de Gómez στην πόλη Junin, επαρχία του Μπουένος Άιρες, Αργεντινή.

Γουιάνα και Σουρινάμ Ο Συνασπισμός για την Υποστήριξη Καινοτομιών για Ετοιμότητα Πανδημίας, η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποίηση, έλαβε 101.000 (Γουιάνα) και 80.000 (Σουρινάμ) δόσεις εμβολίων Covid-19 μέσω του Μηχανισμού COVAX, μια παγκόσμια κοινή προσπάθεια μεταξύ της Pan American και της UNICEF.

* * *

ΤΕΤΑΡΤΗ

Ο Πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ ενέκρινε και υπέγραψε ένα πακέτο μέτρων 63 σημείων για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων στη χώρα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Βολιβίας, Edwin Characayo, πιάστηκε σε φωτογραφικές μηχανές της αστυνομίας ενώ έλαβε δωροδοκία 20.000 $ στην πρωτεύουσα, La Paz. Ο Characayo απομακρύνθηκε αρχικά από τη θέση του και στη συνέχεια συνελήφθη μετά την κυκλοφορία του βίντεο.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Joseph Jouthe παραιτήθηκε χωρίς εξήγηση. Με τον Jouthe, ο αριθμός των πρωθυπουργών που έφυγαν από τη χώρα έχει φτάσει τους έξι από το 2017. Ο Claude Joseph διορίστηκε πρωθυπουργός για να αντικαταστήσει τον Jouthe.

Το Μεξικό έκοψε και ξεκίνησε ένα κέρμα 20 πέσος για να τιμήσει την 100ή επέτειο του θανάτου του στρατηγού Emiliano Zapata, ενός από τους ηγέτες της μεξικανικής επανάστασης.

Ένα νέο είδος πιθήκου λιονταριού, το μικρότερο πρωτεύον του κόσμου, ανακαλύφθηκε στη Δημοκρατία του Ισημερινού.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Μαρτίν Γκουζμάν, επισκέφθηκε τον Πάπα Φραγκίσκο στην Πόλη του Βατικανού. Ο Πάπας, που είναι επίσης πολίτης της Αργεντινής, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσει την οικονομία της Αργεντινής.

Στη γκαλερί Herlitzka + Faria στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα της Αργεντινής. Έργα καλλιτεχνών όπως ο Oscar Bony, Elda Cerrato, Nicolás García Uriburu, David Lamelas, Marta Minujín και Margarita Paksa “Νέα μηνύματα” (“Yeni Mesajlar”) Η ομαδική έκθεση που ονομάζεται μπορεί να δει μέχρι τις 26 Μαΐου.

Ορχήστρα Βενεζουέλας şefi Gustavo Dudamel; Γουίλιαμ Σαίξπηρ “Οθέλλος” Από σήμερα θα διοργανώσει την όπερα του Guiseppe Verdi στο Gran Teatre del Liceu στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, από σήμερα. Αφ ‘ετέρου; Ο Dudamel γίνεται ο νέος διευθυντής μουσικής της Όπερας του Παρισιού.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Messias Bolsonaro ανακοίνωσε τις αποφάσεις απαγόρευσης που έλαβαν οι κρατικοί κυβερνήτες στο πλαίσιο των μέτρων Covid-19. “Βαρέλι πυρίτιδας” και στο κοινό. “Βγείτε από τα σπίτια σας” έκανε μια κλήση.

Στην Ουρουγουάη, από την ημέρα που εμφανίστηκε ο Covid-19, ένα ρεκόρ θανάτων σε μια μέρα έχει σπάσει σήμερα, με 1.533 θανάτους στη χώρα.

* * *

ΠΕΜΠΤΗ

Στην Κολομβία, στην περιοχή Plazuelas της Φλόριντα, ο Nariño, σκοτώθηκε ένα πρώην μέλος της FARC με το όνομα José Alirio Jojoa Carrera. Η Carrera έγινε το 15ο μέλος της FARC που σκοτώθηκε το 2021 και η 265η από τη Συνθήκη Ειρήνης του 2016.

Στο κτίριο των Εθνικών Αυτόχθονων Λαών στην πρωτεύουσα του Μεξικού, το Ciudad de México. Η κατοχή του τοπικού λαού Otomi, που συνεχίζει την κατοχή του με απαιτήσεις για τα δικαιώματα υγείας, εκπαίδευσης και στέγασης, έχει εισέλθει στον 6ο μήνα σήμερα.

Οι ιθαγενείς Garifuna στην Ονδούρα δήλωσαν ότι το κράτος διεξάγει ένα πρόγραμμα γενοκτονίας εναντίον τους μέσω των πρακτικών καταστολής, βίας και αναγκαστικής μετανάστευσης.

Το κουβανικό κρατικό συμβούλιο διόρισε τον στρατηγό Álvaro López Miera ως νέο υπουργό των Ενόπλων Δυνάμεων (Άμυνα), αντικαθιστώντας τον Leopoldo Cintra Frías, ο οποίος κατείχε αυτήν τη θέση από το 2011.

Η επαρχία Μεντόζα της Αργεντινής συζητά εδώ και αρκετά χρόνια το ζήτημα της ξεχωριστής περιοχής από την κεντρική εξουσία της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες. Το όνομα αυτής της συζήτησης ήταν το MendoExit, εμπνευσμένο από το Brexit. Μια ομάδα ανθρώπων που υπερασπίζονται αυτήν την ιδέα σήμερα “Εξοδος” ανακοίνωσαν ότι ίδρυσαν ένα κόμμα που ονομάζεται.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής για το Μάρτιο ανακοινώθηκε ως 42,6%.

Μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής, η Ουρουγουάη κατατάσσεται πρώτη με συντελεστή ΦΠΑ 22% στα βασικά αγαθά, ακολουθούμενη από την Αργεντινή με 21%, την Κολομβία και τη Χιλή με 19%.

* * *

ΚΟΥΜΑ

Ο Ραούλ Κάστρο, το θρυλικό όνομα της κουβανικής επανάστασης, μετά τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και τον Φιντέλ Κάστρο, ανακοίνωσε στη σύνοδο του 8ου Συνεδρίου του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που ξεκίνησε σήμερα, ότι έφυγε από τη θέση του ως Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κόμμα της Κούβας. Κάστρο “Παρόλο που έχω αποσυρθεί από τώρα και στο εξής, ως επαναστάτης μαχητής έτοιμος να συνεισφέρει μετριοπαθώς στο τέλος της ζωής μου, θα συνεχίσω να είμαι μαχητής στο κόμμα.” είπε. Ο Κάστρο παρέδωσε τη θέση του στον Πρόεδρο Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ. Αφ ‘ετέρου; Περισσότερα από 80 κόμματα και οργανώσεις από όλο τον κόσμο έστειλαν ένα συγχαρητήριο μήνυμα στο 8ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

Στη Βολιβία, η Jeanine Añez, η οποία ήρθε στην εξουσία σε πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ στις 12 Νοεμβρίου 2019 και συνελήφθη 16 μήνες μετά το πραξικόπημα, αρνήθηκε να απαντήσει στο ζήτημα της απόκτησης δανείου από το ΔΝΤ χωρίς νομική έγκριση.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε συγγνώμη δημοσίως από το θύμα σεξουαλικής βίας, Όλγα ντελ Ροζάριο Ντιάζ, για την αποτυχία της να του παράσχει εγκαίρως προστασία.

Ενώ η λάβα που ρέει από το ηφαίστειο Pacaya, το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στη Γουατεμάλα, επηρέασε τους ανθρώπους στην περιοχή. Οι καφές και τα αβοκάντο άρχισαν επίσης να καίγονται.

Η κυβέρνηση του Παναμά άρχισε να εκκενώνει τους κατοίκους των περιοχών λάκκων ως προφύλαξη από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Η Χιλή δικαιοσύνη καταδίκασε τον πρώην γερουσιαστή Jaime Orpis του Partido Unión Demócrata Independiente (Κόμμα Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ένωσης) σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και μιας ημέρας. Ο Opis έγινε ο πρώτος πολιτικός της χώρας που φυλακίστηκε για διαφθορά.

Αποδεικνύεται ότι η Χιλιανή Προεδρία ξόδεψε συνολικά 35 εκατομμύρια Χιλιανά πέσα (49.330 $) σε ψάρια και άλλα θαλασσινά για το καζίνο στο La Moneda Palace μεταξύ 1-15 Απριλίου.

Στην Μπογκοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας, η Netflix ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ανοίξει ένα κέντρο. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει 300 εκατομμύρια δολάρια στο Μεξικό, με στόχο την υλοποίηση περίπου 50 έργων σε αυτήν τη χώρα.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έκανε μια σύσταση για τις γυναίκες να μην μείνουν έγκυες, καθώς η Βραζιλιάνικη παραλλαγή του Covid-19 έχει πιο επιθετικές επιπτώσεις στις εγκύους.

* * *

ΣΑΒΒΑΤΟ

Στην Κολομβία, στο χωριό La Cristalina, στη Μακαρένα, σκοτώθηκε ένα πρώην μέλος της FARC με το όνομα Fayber Camilo Cufiño Mondragón. Ο Mondragón έγινε το 16ο μέλος της FARC που σκοτώθηκε το 2021 και η 266η από τη Συνθήκη Ειρήνης του 2016.

Το ηφαίστειο La Soufrière στο Saint Vincent και οι Γρεναδίνες άρχισε να λειτουργεί την περασμένη Παρασκευή μετά τη σιωπή του για 40 χρόνια. στήλες καπνού, τέφρας και ατμού άρχισαν να εκπέμπουν. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι είχε ξεκινήσει η εκκένωση 16 χιλιάδων ανθρώπων στην περιοχή. Από τότε, το ηφαίστειο, το οποίο δεν έχει σταματήσει τη δραστηριότητά του, συνεχίζει να καταστρέφει το περιβάλλον με μερικές φορές αρκετά βίαιες εκρήξεις και ψεκασμούς.

Ο Πάμπλο Γκονζάλες, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ουρουγουάης, ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Ουρουγουάης ψάχνει για ένα άτομο που είχε πέσει στο νερό 1.207 χιλιόμετρα από την ακτή από την ολλανδική αποικία του φορτηγού Water Phoenix με τη σημαία του Κουρασάο. Αυτή η προσπάθεια του Πολεμικού Ναυτικού εκτιμήθηκε τόσο στο εσωτερικό όσο και στις χώρες της Καραϊβικής.

Ένα βάζο των Μάγια που χρονολογείται από το 900 μ.Χ. βρίσκεται στο Albion College στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ από το 1969. Το βάζο θα επιστραφεί σύντομα στον αρχικό του ιδιοκτήτη, το Μεξικό. Το εν λόγω αγγείο θα εμφανίζεται στο Museo de los Altos στην πολιτεία Chiapas.

Ανακοινώθηκε ότι η βρετανική παραλλαγή του Covid-19 συναντήθηκε στην Κολομβία.

Το Astra Zeneca, ένα από τα εμβόλια που παράγονται για το Covid-19, έχει απαγορευτεί σε 19 χώρες μέχρι στιγμής με το αιτιολογικό ότι προκαλεί πήξη του αίματος. Η Δανία, που είναι μεταξύ αυτών των χωρών, αποφάσισε να διανείμει τα εμβόλια της Astra Zeneca σε φτωχές χώρες. Οι χώρες της Καραϊβικής περιλαμβάνονται επίσης σε αυτές τις χώρες.

* * *

ΑΓΟΡΑ

Pedro Pierluisi, Γενικός Κυβερνήτης της αμερικανικής αποικίας Πουέρτο Ρίκο, ζητώντας από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να σταματήσει να αντιμετωπίζει το Πουέρτο Ρίκο ως ιδιοκτησία “Απαιτούμε ίση μεταχείριση σε εμάς” είπε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Ricardo Salles είπε ότι η χώρα χρειάζεται 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ξένη βοήθεια για να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η Αργεντινή υπέβαλε την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περίοδο 2022-2024.

Η γενεαλογία του Cóndor (το άλλο σύμβολο είναι Jaguar), ένα από τα κύρια σύμβολα της Λατινικής Αμερικής, κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τους ανθρώπους.

.Source