Το Ιράν αναφέρει ότι αναμένεται παρτίδα εμβολίων Pfizer από τους ευεργέτες των ΗΠΑ

ΤΕΧΡΑΝ, Ιράν – Μια άγνωστη ομάδα φιλάνθρωπων με έδρα τις ΗΠΑ σχεδιάζει να στείλει 150.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer στο Ιράν τις επόμενες εβδομάδες, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη Δευτέρα, σε ένα βήμα που θα μπορούσε να φέρει τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στη Μέση Ανατολή πιο κοντά τον εμβολιασμό των πολιτών του έναντι του κοροναϊού.

Οι λεπτομέρειες παρέμειναν σπάνιες στην έκθεση του ημι-επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Tasnim. Ανέφερε τον επικεφαλής της Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου της χώρας ότι αναμένει ότι το εμβόλιο που δημιούργησε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και ο Γερμανός συνεργάτης της BioNTech θα εισαχθούν έως τις 19 Ιανουαρίου “με βάση το συντονισμό με μια ομάδα ευεργετών στις ΗΠΑ”

Το Ιράν αγωνίστηκε να αναχαιτίσει τη χειρότερη επιδημία ιών στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει μολύνει πάνω από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε σχεδόν 55.000.

Ο Karim Hemmati, διευθυντής της Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε ότι ο οργανισμός του σκοπεύει να λάβει επιπλέον 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου, οι οποίες την Κυριακή ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Khabaronline.it που αναφέρθηκε θα προέρχεται από την Κίνα. Τα εμβόλια θα προσφερθούν στους πολίτες δωρεάν, είπε ο Χέματι.

Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι η εισαγωγή του εμβολίου Pfizer, το οποίο πρέπει να αποσταλεί και να αποθηκευτεί σε μείον 94 βαθμούς Φαρενάιτ, θέτει σημαντικές υλικοτεχνικές προκλήσεις για το Ιράν.

Το Ιράν έχει εγγραφεί στο COVAX, ένα διεθνές πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για τη διανομή εμβολίων κοραναϊού σε συμμετέχουσες χώρες, ανεξάρτητα από τον πλούτο τους. Τρέχει εν μέρει από τον Gavi, The Vaccine Alliance. που λέει ότι το Υπουργείο Εξωτερικού Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχει ήδη εκδώσει άδεια για το Ιράν να συμμετάσχει. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν αντέδρασε στη συμμετοχή του Ιράν.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, Abdolnasser Hemmati, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν είχε λάβει έγκριση για να μεταφέρει μια πληρωμή 244 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω μιας ανώνυμης τράπεζας σε μια «τρίτη χώρα» για να λάβει περίπου 17 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την COVAX. Δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως ποιο εμβόλιο ή πώς θα σταλούν τα χρήματα. Σύμφωνα με τους κανόνες της COVAX, το Ιράν θα μπορούσε να παραγγείλει το πολύ αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό των μισών από τα 82 εκατομμύρια του.

Ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι είπε το Σάββατο ότι το Ιράν θα αρνηθεί να πραγματοποιήσει την πληρωμή COVAX μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ λόγω φόβου κατάσχεσης. Από την αρχή της πανδημίας, πολιτικές προσωπικότητες στο Ιράν έχουν ωθήσει τις αντι-αμερικανικές θεωρίες συνωμοσίας για την εξάπλωση του ιού και την παραγωγή εμβολίων, απορρίπτοντας την προοπτική της αμερικανικής βοήθειας.

«Ποιος σε εμπιστεύεται; Όπου βρήκατε τα χρήματά μας, τα έκλεψες », είπε ο Ρουχάνι.

Πρόσθεσε ότι το Ιράν δεν θα συμμετάσχει σε ανθρώπινες δοκιμές εμβολίων αλλοδαπής, δεσμεύοντας να παράσχει στη χώρα εμβόλια εισαγόμενα και τοπικά παραγόμενα.

Το σπιτικό εμβόλιο του Ιράν αναμένεται να συμμετάσχει σύντομα σε κλινική δοκιμή Φάσης 1, εγγράφοντας 54 εθελοντές σε όλη τη χώρα για να λάβουν δύο λήψεις, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Η έρευνα για τα εμβόλια για το Ιράν έχει επείξει, καθώς αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι βαριές αμερικανικές κυρώσεις θα παρεμποδίσουν τις μαζικές προσπάθειες εμβολιασμού της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Αν και το Ιράν διατηρεί διαδρομές για εμβόλια παρά τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του στο COVAX, οι διεθνείς τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι απρόθυμα να διαπραγματευτούν με το Ιράν για φόβο αμερικανικών κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι σκληρής γραμμής στην Επαναστατική Φρουρά του Ιράν έχουν απορρίψει εντελώς τη χρήση ξένων εμβολίων. Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Επαναστατικής Φρουράς, Στρατηγός Mohammad Reza Naghdi, δήλωσε ότι η Φρουρά «δεν συνιστά την ένεση οποιωνδήποτε ξένων εμβολίων» υποψηφίων με βάση γενετικό υλικό γνωστό ως αγγελιοφόρο RNA, το οποίο φέρει τις οδηγίες για τα κύτταρα για την παραγωγή πρωτεϊνών.

Κατηγορίες:
Κορωνοϊός | Νέα | ΗΠΑ / Κόσμος

Source