Το Ιράν εντοπίζει ύποπτο πίσω από την έκρηξη στον πυρηνικό χώρο του Natanz

Το Ιράν το Σάββατο ονόμασε έναν άντρα που θέλει να συλληφθεί σε σχέση με μια πρόσφατη έκρηξη και διακοπή ρεύματος στο κύριο πυρηνικό εργοστάσιό του Natanz, καθώς ξεκίνησαν συνομιλίες στη Βιέννη για να προσπαθήσουν να σώσουν την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

«Το Reza Karimi, ο δράστης αυτής της σαμποτάζ… έχει αναγνωριστεί» από το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν, δήλωσε η κρατική τηλεόραση. Ανέφερε ότι ο ύποπτος είχε εγκαταλείψει το Ιράν πριν από την έκρηξη της περασμένης Κυριακής ότι η Ισλαμική Δημοκρατία κατηγόρησε το Ισραήλ.

Αξιωματούχοι από τα εναπομείναντα μέρη στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν ξεκίνησαν επίσημη συνάντηση στη Βιέννη, υποδηλώνοντας ότι αυτός ο γύρος συνομιλιών που ξεκίνησε την Πέμπτη τελείωσε.

Η τηλεόραση έδειξε αυτό που είπε ήταν μια φωτογραφία του ύποπτου δράστη σε μια κόκκινη κάρτα που είχε γράψει «Interpol Wanted». Η κάρτα αναφέρει την ηλικία του ως 43 ετών.

“Τα απαραίτητα βήματα βρίσκονται σε εξέλιξη για τη σύλληψή του και την επιστροφή στη χώρα μέσω νομικών καναλιών”, πρόσθεσε η έκθεση.

Η κρατική τηλεόραση έστειλε επίσης βίντεο από σειρές από αυτό που είπε ήταν φυγοκεντρικές συσκευές που είχαν αντικαταστήσει αυτές που υπέστησαν ζημιά στην έκρηξη στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου Natanz.

Πρόσθεσε ότι «ένας μεγάλος αριθμός φυγοκεντρητών των οποίων η δραστηριότητα εμπλουτισμού είχε διακοπεί από την έκρηξη είχε επιστραφεί σε κανονική λειτουργία», ανέφερε η έκθεση.

Το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις συναντιούνται στη Βιέννη για να προσπαθήσουν να σώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 που εγκατέλειψε η Ουάσινγκτον πριν από τρία χρόνια. Οι συνομιλίες ενδέχεται να περιπλέκονται από την απόφαση της Τεχεράνης να αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και αυτό που ονόμαζε ισραηλινό σαμποτάζ στον πυρηνικό χώρο του Natanz.

Εν τω μεταξύ, μια πηγή, που απηχεί τη θέση του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επανέλαβε το αίτημα του Ιράν για άρση όλων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν υπό τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Στην Τεχεράνη, τίποτα δεν θα γίνει αποδεκτό, αλλά η κατάργηση όλων των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το JCPOA (πυρηνική συμφωνία), που επανήλθαν και επαναπροσδιορίστηκαν κατά την εποχή του Τραμπ», ανέφερε η ανώνυμη πηγή στο κρατικό Press TV του Ιράν.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ανώνυμες πηγές πληροφοριών ότι η υπηρεσία κατασκοπείας Mossad της χώρας πραγματοποίησε επιχείρηση σαμποτάζ του Natanz. Το Ισραήλ – πιστεύεται ευρέως ότι είναι η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής με πυρηνικό οπλοστάσιο – δεν έχει σχολιάσει επίσημα το συμβάν.

Source