Το Ιράν θα αυξήσει το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου στο 20%

Η κυβέρνηση Rouhani ανακοίνωσε την έναρξη ισχύος ενός νέου νόμου που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο, ο οποίος απαιτεί την αύξηση του εμπλουτισμού ουρανίου στο 20%, τη λειτουργία προηγμένων φυγοκεντρητών και την απομάκρυνση διεθνών επιθεωρητών από το Ιράν, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στα μέρη της πυρηνικής συμφωνίας.

Στέλνοντας ένα μήνυμα στα θεσμικά όργανα που είναι υπεύθυνα για το πυρηνικό πρόγραμμα να λάβουν «στρατηγικά μέτρα», ο Πρώτος Αντιπρόεδρος του Ιράν İshak Cihangiri είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει «να άρει κυρώσεις, να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ιρανικού λαού και να εφαρμόσει ολόκληρη την πυρηνική συμφωνία».

Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε εκ νέου τον νόμο, ο οποίος είχε τη μορφή «σύστασης της Αρχής Προϋπολογισμού και Προγραμματισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και του νομικού συμβούλου του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ρουχάνι».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ιρανικό κοινοβούλιο, του οποίου οι συντηρητικοί είναι η πλειοψηφία, ενέκρινε το νομοσχέδιο. Το Συμβούλιο Συνταγματικής Προστασίας (AKK) ενέκρινε επίσης το νόμο σε λιγότερο από 24 ώρες.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ με την υπογραφή του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ρουχάνι, ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας πρέπει να υποβάλει μια ολοκληρωμένη έκθεση για την τρέχουσα κατάσταση στην κυβέρνηση εντός δύο μηνών. Το ίδρυμα θα παρουσιάσει επίσης τα τεχνικά και οικονομικά μέτρα που απαιτούνται για τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου 20 τοις εκατό και την κλίμακα του βήματος που πρέπει να ληφθεί στην κυβέρνηση.

Στη δήλωση της ιρανικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις: «Η ιρανική αρχή ατομικής ενέργειας θα λάβει« απαραίτητα μέτρα »για να φθάσει 120 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου με 20% εμπλουτισμό. Αυτό το βήμα θα ληφθεί για «ειρηνικούς σκοπούς». Η Αρχή Ατομικής Ενέργειας έχει λάβει εντολή να εξοπλίσει και να χειριστεί 1.000 φυγοκεντρητές IR2M και 1.000 μηχανήματα IR6 σε εργοστάσια Verdu και Natanz για περίοδο 3 μηνών έως ενός έτους. “

Ο στόχος είναι να παραχθούν 500 κιλά χαμηλού εμπλουτισμένου ουρανίου. Ο νόμος υποχρεώνει επίσης τον Ιρανικό Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να συνεχίσει την κατασκευή της μονάδας παραγωγής μεταλλευμάτων εξόρυξης ουρανίου στο Ισφαχάν όπως είχε προγραμματιστεί.

.Source