Το Ιράν λέει στον ΙΑΕΑ ότι σκοπεύει να εμπλουτίσει το ουράνιο έως και 20% στην τοποθεσία Fordow

Το Ιράν έχει πει στον πυρηνικό παρατηρητή των Ηνωμένων Εθνών ότι σκοπεύει να εμπλουτίσει το ουράνιο με έως και 20% καθαρότητα, ένα επίπεδο που πέτυχε πριν από τη συμφωνία του 2015, στην τοποθεσία του στο Fordow που είναι θαμμένο μέσα σε ένα βουνό, ανέφερε αργότερα χθες το πρακτορείο.

Η κίνηση είναι η τελευταία από αρκετές πρόσφατες ανακοινώσεις του Ιράν προς τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ότι σκοπεύει να παραβιάσει περαιτέρω τη συμφωνία, την οποία άρχισε να παραβιάζει το 2019 σε αντίποινα για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης. .

Αυτό το βήμα ήταν ένα από τα πολλά που αναφέρονται σε νόμο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο του Ιράν τον περασμένο μήνα ως απάντηση στη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα της χώρας, την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε για το Ισραήλ. Τέτοιες κινήσεις του Ιράν θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις προσπάθειες του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για επανένταξη στη συμφωνία.

«Το Ιράν ενημέρωσε τον Οργανισμό ότι για να συμμορφωθεί με μια νομική πράξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο της χώρας, ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν σκοπεύει να παράγει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού (LEU) έως και 20% στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Fordow», είπε ο ΔΟΑΕ σε δήλωση.

Το Fordow χτίστηκε μέσα σε ένα βουνό, προφανώς για να το προστατεύσει από εναέριους βομβαρδισμούς και η συμφωνία του 2015 δεν επιτρέπει τον εμπλουτισμό εκεί. Το Ιράν εμπλουτίζει ήδη στο Fordow με φυγοκεντρητές IR-1 πρώτης γενιάς.

Source