Το Ισραήλ απορρίπτει την «ανοησία» του Ιράν που επιδιώκει να εξαπατήσει τις ΗΠΑ σε πόλεμο

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος απέρριψε ως «ανοησία» ισχυρισμό του ιρανού υπουργού Εξωτερικών ότι το Ισραήλ προσπαθούσε να εξαπατήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να διεξάγουν πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Το Ισραήλ έπρεπε να είναι σε εγρήγορση για πιθανές ιρανικές απεργίες στη σημερινή επέτειο ενός έτους από τη δολοφονία του ανώτατου στρατηγού της Τεχεράνης, Qassem Soleimani, σε μια επίθεση με αμερικανικά αεροσκάφη στο Ιράκ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz στο δημόσιο ραδιόφωνο του Kan.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν για τακτικές επιθέσεις πυραύλων σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ. Καμία γνωστή ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν δεν έχει αναλάβει ευθύνη.

Χθες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif είπε στο Twitter: «Οι νέες πληροφορίες από το Ιράκ δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί πράκτορες-προβοκάτορες σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών – θέτοντας έναν απερχόμενο (Πρόεδρο Ντόναλντ) Τραμπ στη δέσμευση με ένα ψεύτικο casus belli».

Ο Στάινιτς είπε ότι οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι το Ιράν, μετά την επιβολή κυρώσεων στις ΗΠΑ, που χρεώθηκε ως περιορισμός του πυρηνικού του προγράμματος και της συμμετοχής του σε περιφερειακές ζώνες συγκρούσεων, ήταν «υπό πίεση – οικονομική πίεση και πίεση από πλευράς εθνικής ασφάλειας».

«Αλλά από την άλλη πλευρά είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι το Ιράν στοχεύει στο Ισραήλ, αναζητά δικαιολογίες για να χτυπήσει το Ισραήλ, και ως εκ τούτου πρέπει να έχουμε το δάχτυλό μας στον παλμό και να είμαστε στην υψηλότερη κατάσταση επιφυλακής».

Ο αμερικανικός στρατός πέταξε δύο πυρηνικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-52 στη Μέση Ανατολή με μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν την Τετάρτη, αλλά έκτοτε οι βομβιστές έφυγαν από την περιοχή.

Σε συνέντευξη χωριστά στον Καν, ο υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ Τσίλι Τρόπερ, ο οποίος όπως ο Στάινιτς κάθεται στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιβεβαίωσε τις αναφορές των ΜΜΕ ότι το Ισραήλ ήταν σε εγρήγορση για την επέτειο του Σολεϊμάν.

Ερωτηθείς τι πιθανές αντιδράσεις από το Ιράν το Ισραήλ περίμενε, ο Τρόπερ είπε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω».

REUTERS

Source