Το Ισραήλ είναι το «κλειδί» των ελληνοτουρκοκυπρίων ζητημάτων

Γερμανία, αλλά και με έναν νέο κάτοικο του Λευκού Οίκου, Τ. Μπάιντεν αδιάφοροι για τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις που ο Ερντογάν, η Ελλάδα, η Κύπρος βιάζονται να ενισχύσουν και να διατηρήσουν σαφείς, τουλάχιστον μέχρι τώρα, σχέσεις με το άλλο «ακραίο» Ισραήλ στην ΕΕ, οι οποίες χτίστηκαν βήμα-βήμα για μια περίοδο δεκαπέντε. έτος:

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν τώρα ότι η Τουρκία αυξάνει τις απαιτήσεις της στις σχέσεις της με την ΕΕ, ενώ η Αθήνα και η Λευκωσία είναι ικανοποιημένες με δράσεις και δηλώσεις σχετικά με τις προκλήσεις του Ερντογάν.

Στην πραγματικότητα, χθες, σε μια νέα οργή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε μηνύματα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας μέσω ομιλίας προς την κοινοβουλευτική ομάδα του AKP, λέγοντας: “Αφού μας προκαλέσεις, πώς μπορούμε να σε συναντήσουμε;” Γνωρίστε πρώτα τη θέση σας. Εάν θέλετε πραγματικά την ειρήνη, μην με προκαλείτε.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση Λύση δύο κρατών Τόνισε ότι, ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα το αποδέχεται ή όχι, οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση στην οποία εμπλέκεται η ομοσπονδία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Αθήνα είναι “λάθος” εάν βασίζεται σε ξένη υποστήριξη. “Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Τουρκία βρίσκεται στα δικά της πόδια, ξέρει πώς να κάνει ό, τι πρέπει να γίνει όταν έρθει η ώρα”, είπε, προσθέτοντας ότι “θα γνωρίζετε καλά τους τρελούς Τούρκους.”

Η … τρέλα που πουλάει ο Ερντογάν δεν πρέπει παρά να είναι ψευδαίσθηση. Κινείται σε ένα διπλωματική σκακιέρα με βάση τους πρόσφυγες που χτίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Πάντα αργά և μεθοδικά.

  1. Η ομιλία του στο κόμμα διέρρευσε και πάλι στο Reuters από το βρετανικό BBC. Αυτό είναι δυνατό, λένε πηγές πίσω από τις εξελίξεις, καθώς είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά. Θυμηθείτε ότι πριν από λίγους μήνες «Τα κεφάλια» έπεφταν Από τον Ερντογάν, αν κάτι διέρρευσε από το κοινοβούλιο σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Αλλάζοντας τη στάση του, στέλνει μηνύματα σχετικά με τις θέσεις του σε όλα τα μέρη.
  2. Η επιλογή του Το BBC: Ως τρίτος εγγυητής στο Κυπριακό, η Βρετανία τώρα «ακούει» σαφώς την απειλή της διχοτόμησης αφού ο Ερντογάν έστειλε έναν άλλο εγγυητή στην Ελλάδα, είτε του αρέσει είτε όχι, μόνο η συνομοσπονδία μπορεί να θεωρηθεί λύση στην Κύπρο κατά παράβαση του ΟΗΕ Όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  3. Ωστόσο, το έμμεσο στοιχείο εδώ είναι ότι στέλνοντας ένα μήνυμα στην Ελλάδα ως εγγυητής του Κυπριακού, πιέζει έξω από το παράθυρο την ξεπερασμένη άποψη ότι οι τρεις εγγυητικές δυνάμεις είναι αυτές που θα αποφασίσουν την επίλυση του Κυπριακού. Την τελευταία δεκαετία, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι αποφάσισαν επίσημα ότι θα έρθει μια λύση μέσω των δύο κοινοτήτων. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο έγινε υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Νίκος Αναστασιάδης και ο πρώην Τούρκος ηγέτης της Κύπρου Μουσταφά Ακκίντση Στη συνάντηση στη Γερμανία το 2019. Για πολλά χρόνια, η Αθήνα ακολούθησε το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα υποστηρίζει».
  4. Φαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν προσπαθεί επίσης να τορπίσει αυτό το μέρος, καθώς ο νέος Κύπριος ηγέτης, ο κ. Τατάρ, απλώς εκτελεί τις εντολές του, δεν χωρίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα από την Τουρκία.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές και αναλυτές, οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές καθώς αναδύεται ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα. υπέρ της ΤουρκίαςΓι ‘αυτό η Ελλάδα և η Κύπρος προσπαθεί τώρα να εξασφαλίσει σχέσεις և συμφωνίες με το Ισραήλ, το οποίο θεωρείται «μεγάλο προπύργιο» κατά της Τουρκίας.

Το ανεπιτυχές βήμα του Μιτζωτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Λευκωσία τη Δευτέρα για να πραγματοποιήσει άμεσες επαφές με τον Πρόεδρο της Κύπρου για να διατηρήσει μια κοινή γραμμή για ελληνοτουρκοκυπριακά θέματα, δεδομένης της πενταμερούς συνάντησης που συγκαλέστηκε στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών-ΕΕ. , όπου θα συζητηθεί η θέση του.

Μόνο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης μεταφέρθηκε αμέσως στο Τελ Αβίβ στον κ. Μετά τη συνάντηση με τον Αναστασιάδη, πολλοί το θεωρούσαν πολύ οδυνηρό, γιατί.

  1. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εκείνη την ημέρα Μπέντζαμιν Νετανιάχου Είχε τα δικά του μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, καθώς βρίσκεται σε δίκη για κατηγορίες διαφθοράς. Κατά συνέπεια, δεν υπήρχε κατάλληλο “κλίμα” για σοβαρές συζητήσεις γεωπολιτικής σημασίας
  2. Από τη συνάντηση, το Τελ Αβίβ πήρε αυτό που ήθελε πέρυσι, που είναι μια λεγόμενη συμφωνία Πράσινο προφίλ:, λόγω του οποίου οι Ισραηλινοί τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα (όπως είπε ο ίδιος ο Νετανιάχου στις δηλώσεις του)
  3. Εάν η κυβέρνηση του Νετανιάχου χάσει τις επόμενες εκλογές, οι ρυθμίσεις των σχέσεων ενδέχεται να κλονιστούν, καθώς υπάρχουν φωνές στο Ισραήλ που απαιτούν στενότερους δεσμούς με την Τουρκία.
  4. Στην πραγματικότητα, ο Ισραηλινός δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη στα αγγλικά, “Έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον συνάδελφό του ότι οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν από την προσέγγιση που έχει ήδη ξεκινήσει;” Τελ Αβίβ և ΆγκυραΟ κ. Μητσοτάκης εξέπληξε, λέγοντας από την αρχή ότι «δεν γνωρίζω τέτοια εξέλιξη».
  5. Στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο κ. Νετανιάχου μίλησε με τοπικούς δημοσιογράφους στα εβραϊκά, χωρίς τον κ.

Οι συμφωνίες φυσικού αερίου με το Ισραήλ πρέπει να παραμείνουν ανέπαφες καθώς ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης φεύγει για το Τελ Αβίβ την Κυριακή. Μόνο αυτή τη φορά περιλαμβάνονται περιφερειακά ζητήματα στην ημερήσια διάταξη.

Το Ισραήλ, ως ισχυρός σύμμαχος, Ελλάδα, Κύπρος, μπορεί να διαπραγματευτεί με την Τουρκία σε άλλα πλαίσια, το Τελ Αβίβ δυσκολεύεται να αποδεχθεί τα αιτήματα της Άγκυρας. για να μπείτε σε ένα παιχνίδι,

Νέες επαφές με αραβικά κράτη

Λείπει το παιχνίδι γεωπολιτικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου այում αγωγών Αίγυπτος, καθώς ο Αναστασιάδης και ο Μητσοτάκης συμφωνούν ότι το Κάιρο πρέπει να διατηρήσει την τρέχουσα προσέγγισή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιείται σήμερα μια μεγάλη περιφερειακή συνάντηση στην Αθήνα, μαζί με άλλα αραβικά κράτη, στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών.

Νίκος Δέντιας և: Νίκος Χριστοδουλίδης Κάλεσε τους συναδέλφους του από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία και ίσως μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο στόχος είναι να ενισχυθούν οι σχέσεις հնարավոր ευκαιρίες συνεργασίας, οι οποίες θα συμπίπτουν με την τριμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο Dendias և Christodoulidis, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να προσπαθήσει να θεσμοθετήσει τη συνάντηση, Δικαστήριο:, ο οποίος θα συνεδριάζει τακτικά (κάθε 3 ή 6 μήνες) և θα έχει μια ειδική ατζέντα κάθε φορά. Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία δήλωσαν στο Euro2day.gr ότι οι γεωπολιτικές μεταρρυθμίσεις επιτρέπουν στην Κύπρο να ενώσει τόσες πολλές χώρες που σέβονται διεθνές δικαίωμα εξ ου και τα ψηφίσματα για το Κυπριακό. Έτσι, είπαν, η χώρα έχει δεσμευτεί να αναγκάσει την Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ σε μια ανεκτική λύση.

,Source