Το Ισραήλ θα δώσει σύντομα στους εμβολιασμένους τουρίστες πράσινο κορανοϊό

Οι εμβολιασμένοι τουρίστες που εισέρχονται στο Ισραήλ ενδέχεται σύντομα να δικαιούνται να λάβουν το αντίστοιχο πράσινο ισραηλινό διαβατήριο, επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και αξιοθέατα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Η Ιερουσαλήμ Post την Κυριακή. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε προχωρημένη συνομιλία με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βόρειας Αμερικής για να αναγνωρίσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα ότι θα ανοίξει τη χώρα σε εμβολιασμένους τουρίστες που ταξιδεύουν σε ομάδες από τις 23 Μαΐου. Εάν το ποσοστό μόλυνσης εξακολουθεί να παραμένει σταθερό, το Ισραήλ θα μπορούσε τότε να αρχίσει να δέχεται μεμονωμένους ταξιδιώτες.

Οι ξένοι υπήκοοι που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού που είναι Ισραηλινός πολίτης ή μόνιμος κάτοικος έχουν επίσης επιτραπεί να επισκεφθούν από τις αρχές του μήνα, υπό τον όρο ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τον ιό.

Και στις δύο περιπτώσεις, απαιτείται ορολογική εξέταση κατά την άφιξη για να αποδειχθεί η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα και να απελευθερωθεί από την υποχρεωτική καραντίνα.

Ωστόσο, πολλές δραστηριότητες στο Ισραήλ, όπως ξενοδοχεία, εσωτερικά εστιατόρια, και αίθουσες εκδηλώσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, είναι προσβάσιμες μόνο μέσω πράσινου διαβατηρίου – ενός εγγράφου με κωδικό QR και αριθμό ταυτότητας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι υγειονομικές και τουριστικές αρχές εργάζονται για την επίλυση του ζητήματος και ελπίζουν να ανακοινώσουν τις υλικοτεχνικές λεπτομέρειες μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι εμβολιασμένοι τουρίστες μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν να είχαν πράσινο διαβατήριο.

Μια πιθανότητα που μελετάται αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθεί ένας κωδικός QR για όσους φτάνουν στο Ισραήλ που σχετίζονται με τον αριθμό διαβατηρίου τους, παρόμοιος με αυτό που ήδη συμβαίνει με ξένους διπλωμάτες που ζουν στο Ισραήλ και εμβολιάζονται στη χώρα.

Ο κωδικός QR θα μπορούσε να χορηγηθεί σε επισκέπτες που βρίσκονται ήδη στο αεροδρόμιο, αφού υποβληθούν σε ορολογική δοκιμή. Στις αρχές του μήνα, το Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν ορολογικές εξετάσεις σάλιου που δεν απαιτούν εργασία αίματος και προσφέρουν αποτελέσματα σε περίπου 15 λεπτά.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι έως το 23 Μαΐου το Ισραήλ θα δεχτεί πιστοποιητικά εμβολιασμού ή ανάκτησης από τουλάχιστον ορισμένες χώρες, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένη συνομιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά έθνη στην Ευρώπη.

Ενώ υπάρχουν κράτη που αναγνωρίζουν ήδη έγγραφα υγείας που εκδίδονται από το Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γεωργίας – η Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζει ακόμη ξένα πιστοποιητικά.

Τον περασμένο μήνα, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στην Post ότι η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ ενδέχεται να διαρκέσει πολύ χρόνο λόγω των ψηφιακών απαιτήσεων και από τις δύο πλευρές.

Source