Το Ισραήλ και η Ελλάδα υπογράφουν αμυντική συμφωνία 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν υπογράψει τη μεγαλύτερη συμφωνία προμηθειών άμυνας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ την Κυριακή.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems Ltd. θα λειτουργήσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο για την ελληνική αεροπορία με σύμβαση αξίας περίπου 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το υπουργείο.

Η sbit είπε ότι θα προμηθεύσει νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και θα συντηρήσει ολόκληρο τον εκπαιδευτικό στόλο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που περιλαμβάνει δεκάδες αεροσκάφη M-346 και T-6, για περίοδο περίπου 20 ετών.

Το εκπαιδευτικό κέντρο θα είναι μοντελοποιημένο στην ακαδημία πτήσεων του Ισραήλ και θα είναι εξοπλισμένο με 10 αεροσκάφη κατάρτισης M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρεία Leonardo, ανέφερε το υπουργείο.

Η Elbit θα παρέχει κιτ για την αναβάθμιση και τη λειτουργία των αεροσκαφών T-6 της Ελλάδας και θα παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη.

«Είμαι βέβαιος ότι (αυτό το πρόγραμμα) θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες και θα ενισχύσει τις οικονομίες του Ισραήλ και της Ελλάδας και έτσι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας θα εμβαθύνει σε αμυντικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια συνάντηση στην Κύπρο την Παρασκευή μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΑΕ, Ελλήνων, Κύπριων και Ισραηλινών, οι οποίοι συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους.

Bezhalel (Butzi) Machlis, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Elbit Systems, είπε: «Είναι τιμή μας που μας έχει ανατεθεί αυτό το συμβόλαιο για την παροχή τόσο σημαντικής ικανότητας στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αυτή η ανάθεση συμβάσεων πιστοποιεί την ηγετική θέση που κατέχουμε στον τομέα των εκπαιδευτικών λύσεων πιλότου, παρέχοντας δοκιμασμένη τεχνογνωσία και αποδεδειγμένες τεχνολογίες που βελτιώνουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα ενώ μειώνουν το κόστος. “

Source