Το Ισραήλ και η Ελλάδα υπογράφουν συμφωνία άμυνας | Στρατιωτικά νέα

Η συμφωνία περιλαμβάνει σύμβαση 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτικού κέντρου για την ελληνική αεροπορία.

Το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν υπογράψει τη μεγαλύτερη συμφωνία αμυντικών προμηθειών που έχουν ποτέ, η οποία το Ισραήλ είπε ότι θα ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών καθώς οι αεροπορικές δυνάμεις των δύο χωρών ξεκίνησαν μια κοινή άσκηση.

Η συμφωνία περιλαμβάνει σύμβαση 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ίδρυση και λειτουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία από τον Ισραηλινό υπεύθυνο άμυνας Elbit Systems για μια περίοδο 22 ετών, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ την Κυριακή.

Το εκπαιδευτικό κέντρο θα είναι μοντελοποιημένο στην ακαδημία πτήσεων του Ισραήλ και θα είναι εξοπλισμένο με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που παράγονται από τον Ιταλό Λεονάρντο, ανέφερε το υπουργείο.

Η Elbit θα παρέχει κιτ για την αναβάθμιση και τη λειτουργία των αεροσκαφών T-6 της Ελλάδας και θα παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη.

«Είμαι βέβαιος ότι (αυτό το πρόγραμμα) θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες και θα ενισχύσει τις οικονομίες του Ισραήλ και της Ελλάδας και έτσι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας θα εμβαθύνει σε αμυντικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκάντς.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια συνάντηση στην Κύπρο την Παρασκευή μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ελλήνων, Κύπριων και Ισραηλινών υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία.

Οι ισραηλινές και ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις ξεκίνησαν την Κυριακή μια κοινή άσκηση στην Ελλάδα, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σε τουλάχιστον μια προηγούμενη άσκηση πάνω από την Ελλάδα, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη ασκούσαν εναντίον ενός S-300 που δημοσιεύτηκε στην Κρήτη. Το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας αναπτύσσεται επίσης στη Συρία και το Ιράν, εχθροί του Ισραήλ.

Μια πηγή στην Ελληνική Διοίκηση Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι το S-300 δεν είχε ενεργοποιηθεί στην κοινή άσκηση που ξεκίνησε την Κυριακή.

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν λάβει αρκετά μέτρα τους τελευταίους μήνες για να παγιώσουν τους δεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης σχεδίων για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικού ρεύματος 2.000 μεγαβάτ και ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου 1.900 χιλιομέτρων (1.300 μίλια), μια κίνηση που ενόχλησε την περιφερειακή αντίπαλη Τουρκία.

Τον περασμένο μήνα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε κοινή ναυτική άσκηση με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος εμπλέκονται σε μια διαμάχη με την Τουρκία, η οποία έχει στείλει πλοία αναζήτησης αερίου σε ύδατα που διεκδικεί η Ελλάδα και γεώτρηση πλοίων σε μια περιοχή όπου η Κύπρος διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα.

Η ένταση έφερε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ Ελλάδα και Τουρκία κοντά σε ανοιχτές συγκρούσεις πέρυσι, αλλά οι εντάσεις έχουν μειωθεί έκτοτε.

.Source