Το Ισραήλ συνάπτει τη μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα – New Delhi Times

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Elbit Systems θα παρέχει κιτ για την αναβάθμιση και τη λειτουργία του αεροσκάφους T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Στις 4 Ιανουαρίου 2021, εγκρίθηκε η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, η συμφωνία περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία σχολής πτήσεων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, από την Elbit Systems. Περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών T-6 (Efroni), καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Η συμφωνία G-to-G ανέρχεται σε περίπου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσει πάνω από 20 χρόνια.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό για αυτό το έργο, και η προσφορά που κέρδισε εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η σχολή πτήσεων θα κατασκευαστεί και θα συντηρηθεί από την Elbit Systems.
Το δελτίο τύπου του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας αναφέρει περαιτέρω ότι «στο εγγύς μέλλον, η SIBAT, η Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ίδρυση της ελληνικής σχολής πτήσεων. Μοντέλο σύμφωνα με την ακαδημία πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF), η ελληνική σχολή θα είναι εξοπλισμένη με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρεία, Leonardo. Αλλιώς γνωστά ως «Lavi», αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται επίσης στην ισραηλινή σχολή πτήσεων και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Elbit Systems θα παρέχει κιτ για την αναβάθμιση και τη λειτουργία του αεροσκάφους T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Elbit θα παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Στο μέλλον, τα μέρη θα εξετάσουν επίσης τομείς συνεργασίας μεταξύ των ισραηλινών και ελληνικών ακαδημιών πτήσεων ».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκάντζ, παρατήρησε ότι η συμφωνία αντικατοπτρίζει «τις εξαιρετικές και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχουμε (Ισραήλ) με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες και θα προωθήσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο ».
Αργότερα την ημέρα, ο Gantz έγραψε στο Twitter: «Η μεγαλύτερη συμφωνία αμυντικών προμηθειών μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας συμβαίνει τώρα. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω όλα αυτά, σύμφωνα με την προηγούμενη συνεννόησή μου με τον Έλληνα ομόλογό μου, σύντομα θα ξεκινήσει μια διμερής συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών μας, συμπεριλαμβανομένων 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ίδρυση και λειτουργία μιας εκπαιδευτικής εγκατάστασης για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία τα επόμενα 20 χρόνια. ” Διευθυντής SIBAT, Brig. Ο Γεν. (Res.), Yair Kulas, δήλωσε ότι η έγκριση αυτής της συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση είναι «ένα ιστορικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των εξαιρετικών αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.

Αυτό δεν είναι απλώς μια συμφωνία εξαγωγής άμυνας, αλλά μια εταιρική σχέση για τουλάχιστον 20 χρόνια ».

Η συμφωνία ασφαλείας δεν είναι απλώς μια αμυντική συμφωνία, αλλά έχει σημαντικές στρατηγικές συμβουλές. Η συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τις ήδη αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ καθώς η Τουρκία συνεχίζει να ισχυρίζεται στην περιοχή της Μεσογείου.
Τον Νοέμβριο του 2020, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Ελληνική Κύπρος συμφώνησαν να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία που είπαν ότι θα κρατήσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους καλύτερα προετοιμασμένες, θα βοηθήσουν στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και θα ενισχύσουν την ασφάλεια.

Στη συνέχεια, ο Gantz παρατήρησε ότι η συμφωνία για «προώθηση μεγάλης κλίμακας βιομηχανικής συνεργασίας που θα ενισχύσει τις αμυντικές μας ικανότητες και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και για τις τρεις οικονομίες».

Η πρόσφατα υπογεγραμμένη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας σηματοδοτεί ένα προπύργιο κατά των τουρκικών περιφερειακών ελιγμών. Είναι επίσης μια οπισθοδρόμηση για την επιθυμία της Τουρκίας να αποκαταστήσει τους δεσμούς με το Ισραήλ.

Φωτογραφική πίστωση: Getty Images

Twitter: @_Himansh_

Email: [email protected]

Source