Το Κάιρο ζητά αποζημίωση 900 εκατομμυρίων δολαρίων … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Ο μεταφορέας φορτίου Ever Given, το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που μπλόκαρε το κανάλι του Σουέζ για μια εβδομάδα, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλία με τις αιγυπτιακές αρχές, απαιτώντας 900 εκατομμύρια δολάρια για να ταξιδέψει το πλοίο.

200.000 τόνοι Ever Ever συγκρούστηκαν στις 23 Μαρτίου, μπλοκάροντας το κανάλι, το οποίο παρέχει το 10% του παγκόσμιου εμπορίου, έως ότου κυκλοφόρησε στις 29 Μαρτίου με τη βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Τη Δευτέρα, η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram ανέφερε ότι η Αίγυπτος απαιτούσε αποζημίωση 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Η μοίρα του πλοίου παίζεται τώρα στον τομέα της δικαιοσύνης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας Shoei Kisen.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του καναλιού του Σουέζ, η Αίγυπτος έχασε 12 εκατομμύρια δολάρια έως 15 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα για να αποκλείσει τη Σουέζ, η οποία μέχρι το 2020 έπλεε 19.000 πλοία ή 51,5 πλοία την ημέρα.

Το κανάλι Al είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για την Αίγυπτο. Τα τέλη πλοήγησης στο Κάιρο για την περίοδο 2019-2020 δημιούργησαν 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Χθες, ο επικεφαλής της διοίκησης του καναλιού του Σουέζ είπε στην αιγυπτιακή τηλεόραση ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για αξίωση αποζημίωσης.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Αίγυπτος δεν έκανε «κανένα λάθος», είπε, κατηγορώντας το πλοίο. Ενημέρωσε τον Al-Ahram ότι ο αιγυπτιακός ισχυρισμός ανέρχεται σε 900 εκατομμύρια δολάρια.

Ο επικεφαλής του Τμήματος του καναλιού του Σουέζ διευκρίνισε ότι το πλοίο κατασχέθηκε πριν από την απόφαση του δικαστηρίου του Ισμαήλ.

Το ποσό που απαιτείται από την αιγυπτιακή πλευρά αντιστοιχεί στις οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν από το κλείσιμο του καναλιού, καθώς και το κόστος των εργασιών αποσύνδεσης και συντήρησης. Πάνω από 400 σκάφη ακινητοποιήθηκαν στις εισόδους βορρά-νότου του καναλιού κατά τη διάρκεια της κρίσιμης εβδομάδας και χρειάστηκαν αρκετές ημέρες για να επιστρέψει η κυκλοφορία στην κανονική.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source