Το κοινωνικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ οι άνθρωποι σε «καθυστερημένους οικισμούς» είδαν «συρρίκνωση εγκεφάλου» σε περιοχές που σχετίζονται με την άνοια του εγκεφάλου, η άλλη ομάδα δεν το έκανε.

Στο πλαίσιο της έρευνας, παρακολουθήθηκαν 601 άτομα που κατοικούσαν στην πολιτεία του Ουισκόνσιν για 10 χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την άνοια μετρήθηκαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, και μια σειρά τεχνικών αξιολόγησης όπως τεστ μνήμης εφαρμόστηκαν σε αυτήν την ομάδα.

Η Amy JH Kind, ένας από τους ερευνητές, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει οριστική μέθοδος για τη θεραπεία της άνοιας και ότι είναι σημαντικό να καθοριστούν ορισμένοι παράγοντες ενεργοποίησης πριν προχωρήσει η ασθένεια.

Ο Kind ανέφερε ότι έχουν αποκτήσει ικανοποιητικά στοιχεία ότι οι κοινωνικές, πολιτιστικές και φυσικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι άνθρωποι επηρεάζουν την «άνοια» και τη «συρρίκνωση του εγκεφάλου».

Αναφέροντας ότι τα ευρήματά του δείχνουν ότι οι άνθρωποι σε καθυστερημένους οικισμούς είναι πιο ευάλωτοι στην άνοια, ο Kind υποστήριξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η αγχωτική ζωή και η υγιεινή διατροφή παίζουν επίσης ρόλο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, Νευρολογίας.

.Source