Το κρίσιμο σταυροδρόμι για τον Ερντογάν και τους ελιγμούς του

Σε: Κόστα Ράπτη

Από τη μία πλευρά, επιδείξεις εξουσίας. Όπως και η Γαλάζια Αεροπορική Άσκηση, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα την Κυριακή, η Τουρκία στο Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος με τη συμμετοχή 87 πλοίων, 27 αεροσκαφών, 20 ελικοπτέρων, αεροσκαφών, ναυτικών στρειδιών. με πραγματική φωτιά. Μια άσκηση για την οποία αυτή τη φορά η Τουρκία σώζει από την άποψη της επικοινωνίας, αλλά είναι εντελώς ακατανόητη με την πολιτική της έννοια. “Για εμάς, η Γαλάζια Πατρίδα είναι το Αιγαίο Πέλαγος, η Μεσόγειος Θάλασσα, η Βόρεια Θάλασσα”, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του.

Από την άλλη πλευρά, πιθανές προκλήσεις. Ως ενοχλητικό περιστατικό την περασμένη Πέμπτη, όταν ένα πλοίο με σημαία των Βρυξελλών, που μετέφερε περισσότερους από 3.000 τόνους τσιμέντου, συγκρούστηκε κοντά στο serim, σε εκπληκτικά ομαλές καιρικές συνθήκες, ο καπετάνιος των Αζέρων αρχικά αρνήθηκε να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές. Στην πραγματικότητα, η τουρκική ακτοφυλακή έσπευσε στη σκηνή στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κινούμενη με τα σύμβολα της Ίμια 1996, αν και η ακτοφυλακή κινητοποιήθηκε για να τερματίσει το συμβάν.

Κάπου ενδιάμεσα, υπάρχουν κινήσεις αδιαφορίας, όπως η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Mlut av avusoglu և Nikos Dendias μετά τους σεισμούς στη Λάρισα, όταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξή του στον Έλληνα ομόλογό του.

Και στο παρασκήνιο, οι προθέσεις της Άγκυρας να πραγματοποιήσουν έναν νέο γύρο ελληνοτουρκικών συνομιλιών πληροφοριών στην Αθήνα μετά από πενταετή διακοπή στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα, με πολιτικούς ηγέτες να λένε ότι δεν θα είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη. οριοθέτηση των θαλάσσιων δυνάμεων.

Αυτό είναι το πλαίσιο που έχει ορίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της στο διεθνές κοινό, ιδίως στην Ευρώπη, χωρίς να παρουσιάσει σημαντικά τις ορθολογικές της φιλοδοξίες. Μέσα στην αβεβαιότητα που περιβάλλει πολλά μέτωπα, η εκλογή μιας νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ παραμένει αναπάντητη για την ευρύτερη περιοχή, ιδίως για την Τουρκία.

Ο ισχυρός της Άγκυρας είναι αναμφισβήτητα χαρούμενος που εμπόδισε την επανάληψη των σχέσεων πληροφοριών με την έναρξη μιας νέας πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό τον Απρίλιο (στο ρόλο της καταλυτικής βρετανικής διπλωματίας, που λένε ότι εμπνέει ένα νέο ψήφισμα), η πιθανότητα κυρώσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά της Τουρκίας, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στο τέλος του μήνα.

Σοβισμός της ΕΕ

Αλλά είναι η Τουρκία που, ως αποτέλεσμα ενός πρόσφατου πρακτικού ελέγχου της αξιοπιστίας της, μια “φιλοευρωπαϊκή” σειρά γεγονότων, διατηρεί το επίπεδο της ελληνοτουρκικής ελεγχόμενης έντασης κάτω από την επιφάνεια (για παράδειγμα, με λίγη πρακτική αλλά πολλά συμβολική εξερεύνηση του Τσεσμέ στο κεντρικό Αιγαίο), αλλά ταπεινώνει, για παράδειγμα, την ευρωπαϊκή διπλωματία αρνούμενη την ουσιαστική συμμετοχή της ΕΕ. στις πέντε πλευρές για το Κυπριακό.

Φυσικά, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πάντα την εύνοια της καγκελάριου Μέρκελ. Αυτός που μίλησε χθες ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, του ζήτησε να το μεταφέρει τηλεφωνικώς στον Πρόεδρο της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του προγράμματός του χθες, καθώς είπε, “Η Τουρκία πρέπει να μείνει μακριά από προκλήσεις που πρέπει να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει το status quo της Αμμοχώστου, ότι, ταυτόχρονα, εάν θέλει μια θετική ατζέντα, να δημιουργήσει συνθήκες που κανένα από τα κράτη μέλη δεν θα αγνοήσει, ειδικά στο θέμα των προσφύγων. επιτέλους λάβετε μέτρα που θα το αποτρέψουν. ”

Αλλά η Άγκυρα δεν περιορίζεται στις τρέχουσες θερμές σχέσεις της με το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες επιμένουν σε μια «θετική ατζέντα» με την Τουρκία. Επιδιώκει να αποτρέψει τον «αποκλεισμό» της από την ανατολική Μεσόγειο για πάντα, να βρει νέα προπύργια ή τουλάχιστον την ανικανότητα των ανταγωνιστικών δυνάμεων.

Επικοινωνία με τον Macron

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Εμμανουήλ Μακρόν την Τρίτη είναι σε αυτό το πλαίσιο, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο μόνο ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβήτησε την ψυχική σταθερότητα του Γάλλου ομολόγου του, συμβουλεύοντας τη Γαλλία να δώσει τη Μασσαλία στους Αρμένιους, ο Μαρκάρα σκέφτεται πολλά για τη μοίρα τους. και προειδοποίησε ότι τα «κίτρινα γιλέκα» θα αντικατασταθούν από τα «κόκκινα γιλέκα» εάν ο κάτοικος του Ελύσια έμενε στη θέση του για πολύ.

Τώρα, αναφερόμενος ξανά στην 100ή επέτειο της ιστορικής συμφωνίας Γαλλίας-Κεμάλ, η ισχυρή Άγκυρα μίλησε για τις δυνατότητες ανάπτυξης των γαλλοτουρκικών σχέσεων, την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας. լուծ Επιδημική λύση.

Φυσικά, αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που η Γαλλία δίνει το δικό της εντυπωσιακό «δώρο» στην περιοχή μας, μόλις ο Γάλλος ηγέτης του ναυτικού Charles de Gaulle, ο ηγέτης του αεροπλανοφόρου, φτάνει στις ακτές της Μεσογείου, συνοδευόμενος από μια ελληνική φρεγάτα με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Επιπλέον, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian είπε στην κοινοβουλευτική επιτροπή ότι “ναι, οι προσβολές έχουν σταματήσει, η γλώσσα είναι πιο καθησυχαστική”, αλλά η θετική ατμόσφαιρα είναι “εύθραυστη” επειδή ο κατάλογος των διαφωνιών είναι μακρύς, “η δράση είναι χρειαζόμαστε “. ενώ μέχρι τώρα βλέπουμε μόνο” λεκτικές ενέργειες “.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής επιστολών μεταξύ του Ερντογάν και του Μακρόν τον Ιανουάριο, κατέστη σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθούσε να καταλάβει τη Γαλλία και ότι ο κάτοικος του Elysium, αν και λιγότερο ενθουσιασμένος, έπρεπε να λάβει υπόψη τη σχετική απομόνωσή του στην ΕΕ. αλλά οποιοδήποτε άνοιγμα για χρήση με ευέλικτα κινήματα που θα προσφερόταν να «επιστρέψει» τη χώρα του στην περιοχή που ήταν κυριολεκτικά κυριαρχούμενη ανατολικά της Μεσογείου.

Ποιος είναι ο ρόλος της Αιγύπτου;

Ωστόσο, ακόμη πιο δύσκολο είναι το παιχνίδι που έχει κατά νου η Τουρκία (η παραδοσιακή της αντίπαλη για την περιφερειακή ηγεμονία), την Αίγυπτο.

Σε κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του από τη Γεωργία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου ζήτησε δημοσίως την κοινή υπογραφή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας του “Αίγυπτος”. Ο ίδιος ανέφερε κάτι τέτοιο τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ο Ιμπραήμ Καλίν, ο μυστικός σύμβουλος του εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν, πήρε το μπαστούνι τον Δεκέμβριο.

Τούρκοι αξιωματούχοι σημειώνουν με ικανοποίηση ότι το Κάιρο έχει φροντίσει να μην παραβιάζει τα «δικαιώματα» της Τουρκίας με άδειες εξερεύνησης και εξόρυξης στη θαλάσσια επικράτειά του. Σε τελική ανάλυση, δεν είναι τυχαίο ότι η αρχική ελληνο-αιγυπτιακή οριοθέτηση σταματά στο διάδρομο πέρα ​​από τον οποίο η Τουρκία συμμετείχε αναπόφευκτα στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η απειλή του Αιγύπτου Προέδρου Σίσι ότι η χώρα του θα επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν οι τουρκικές υποστηριζόμενες δυνάμεις κινούνται ανατολικά της γραμμής Sirte-oufra. Φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πλήρως τα όρια της αντιπαράθεσής τους.

Πόσο έτοιμη είναι η Αίγυπτος να ανταποκριθεί σε αυτά τα κενά; Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στρατηγός Σίσι φιλοξένησε κάποιον την Τετάρτη, φοβούμενοι ότι η τριμερής συμμαχία Αθηνών-Λευκωσίας-Καΐρου θα μπορούσε να διαταραχθεί. τομείς ενέργειας, ασφάλειας և περιφερειακού συντονισμού.

Και στη μέση είναι το Ισραήλ

Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει ότι η Αίγυπτος μπορεί να επιδιώκει έναν πιο δύσκολο ρόλο διαμεσολάβησης, δεδομένου ότι έχει εκφράσει (όπως αποκάλυψε στην «Καθημερινή») την ετοιμότητά της να αναγνωρίσει τα νότια σύνορα της τουρκικής ηπείρου, ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις της με το Ισραήλ . που επισκέφθηκε πρόσφατα ο Αιγύπτιος Υπουργός, για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Υπουργός Ενέργειας. Οι δύο πλευρές συζητούν ένα κοινό έργο μεταφοράς φυσικού αερίου από ισραηλινά χωράφια σε ένα αιγυπτιακό εργοστάσιο υγροποίησης, ένα έργο που θα στερούσε τον αγωγό EastMed από οποιαδήποτε βιωσιμότητα.

Ανακεφαλαίωση. Η χρήση της ελληνοτουρκικής «αποδυνάμωσης» της επικοινωνίας, το άνοιγμα της Τουρκίας στο Παρίσι-Κάιρο, οι επαφές Ισραήλ-Αιγύπτου, αλλά ο διορισμός τουρκικού πρέσβη στο Ισραήλ μετά από διάλειμμα άνω των δύο ετών, ο σχηματισμός μιας νέας εθνικής κυβέρνησης για τη Λιβύη , Η τυπική σιωπή της Άγκυρας από την έκθεση της CIA, αφού κατηγορεί άμεσα τη δολοφονία του Χάσογκι από τη διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη ընդհանուր Κατάρ (στενός σύμμαχος της Τουρκίας) για τη συμφιλίωση με τους γείτονές της. Παρά τα πολλά προβλήματά του, η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν έχει την ευκαιρία να ξεφύγει από την απομόνωση συμφωνώντας με ευρύτερες τάσεις.

Τουρκική πολιτική σκηνή. Χωρίς την πλειοψηφία, οι ηγέτες

Πηγαίνει καλύτερα έξω από μέσα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει την πρόθεση του κόμματός του να ψηφίσει τους εθνικιστές συμμάχους του να μην υπερβαίνει το 45%, ενώ ο «δείκτης ευτυχίας» των Τούρκων πολιτών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο σε 20 χρόνια, το γεγονός ότι η πορεία προς το 2023 οι εκλογές (εκείνοι που θα σήμαινε την εμφάνιση μιας «νέας Τουρκίας» εκατό χρόνια μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ) μετατρέπονται σε θρίλερ.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν την τουρκική πολιτική αρένα, καθώς όλοι εκτιμούν ότι ο κατακτητής του Επιμελητηρίου θα προσπαθήσει να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού υπέρ του. Οι πληροφορίες θέλουν ήδη τον Ερντογάν να σκεφτεί να αλλάξει την εκλογική νομοθεσία, έτσι ώστε το κατώφλι για την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση να μειωθεί από 10% σε 7%, ποσοστό που μπορεί να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική σωτηρία του κόμματος «Εθνικιστικές Δράσεις» του συμμάχου Dilet Bahceli, αλλά ακόμα αρκετά υψηλό. να παραιτηθεί από την πλευρά του Αλί Μπαμπατζάν և Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι καθοδηγούν τα αναδυόμενα κόμματα που αναδύονται από τους κυβερνώντες Ισλαμιστές. Το «πρόβλημα», φυσικά, παραμένει ότι η μείωση του κατωφλίου για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, η οποία τέθηκε σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο για την αποτροπή της αυτόνομης έκφρασης της κουρδικής ψήφου, ελευθερώνει το φιλο-κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), το οποίο έχει υπέμεινε στο τελευταίο στις εκλογές, παρά τους διάφορους στόχους της από τις αρχές. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η “λύση” υπέρ αυτού είναι η απαγόρευση του HDP, καθώς ο Μπαχτσέλι, ο οποίος συχνά “κουνέλια” εκ μέρους του Ερντογάν, απαιτεί όλο και περισσότερο.

Καταστολή և αποστάσεις

Αυτό έρχεται ως μια φυσική συνέχεια των μαζικών συλλήψεων αξιωματούχων του HDP μετά τον τουρκικό στρατό που ξεκίνησε μια θανατηφόρα επιχείρηση εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ στην πόλη Γκάρα του βόρειου Ιράκ (η οποία πυροδότησε σκάνδαλο με τον Ερντογάν για ανησυχίες για τις διασυνοριακές φιλοδοξίες του Ερντογάν). Ωστόσο, είναι σε αρμονία με την κλιμάκωση της καταστολής κάθε είδους διαφωνίας, η οποία ώθησε το Freedom House να συμπεριλάβει τώρα τον γείτονά του σε “ελεύθερες χώρες” την ίδια στιγμή που ανακοινώνει ο Τούρκος πρόεδρος … ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η αυξανόμενη προσέγγιση των ομάδων της αντιπολίτευσης που έχουν παραιτηθεί από τη συνύπαρξη, όπως το HDP και η επίσημη αντιπολίτευση Κεμαλιστών, είναι μια σοβαρή εξέλιξη, αλλά είναι σοκαριστικό για το τελευταίο, με τους βουλευτές να αφήνουν υπό την υπόγεια ενθάρρυνση του συνασπισμού. ,

,Source