Το Κυπριακό Σχέδιο Έκθεσης Διαβατηρίων δίνει λιγότερο έλεγχο

Φωτογραφία αρχείου:

Το καθεστώς διαβατηρίων στην Κύπρο, το οποίο περιλαμβάνει αξιωματικούς που πωλούν διαβατήρια σε καταδικασμένους εγκληματίες, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το περασμένο καλοκαίρι. Μια νέα έκθεση για το πρόγραμμα Report, που γράφτηκε από μια ομάδα που ανακαλύπτει ποιος είπε τι είπε, ότι ο κακός έλεγχος της διαδικασίας οδήγησε πολλούς αξιωματούχους να αναλάβουν παράνομη δράση.

Ένα άρθρο στο Associated Press την Τετάρτη ανέφερε ότι οι κυπριακές αρχές πρέπει να αποκτήσουν την ιθαγένεια δώδεκα αξιωματικών, επειδή εμπλέκονται σε κλοπή και απάτη ως μέρος της συνωμοσίας.

Σαράντα δύο αλλοδαποί πρέπει να φέρουν τα διαβατήριά τους, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών. Για επένδυση 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, εκδόθηκε ένα διαβατήριο νησιωτικής χώρας ως καταφύγιο για μακροχρόνιο ξέπλυμα χρήματος.

Ηχογραφήθηκε στο βίντεο

Οι Κύπριοι νομοθέτες υπόσχονται μυστικό δημοσιογράφο μέσω συνδέσμου βίντεο ότι ο εγκληματίας συνεργάτης θα πάρει διαβατήριο σε μια σειρά από αποκαλύψεις εφημερίδων Al aze azira,

Η έκθεση 53 σελίδων, η οποία συνοψίζει τις δραστηριότητες του τώρα εγκαταλελειμμένου προγράμματος ιθαγένειας, κυκλοφόρησε την Τρίτη. Γράφτηκε από μια τριμελή επιτροπή, ήταν μέρος της έκκλησης της κυβέρνησης να δείξει τη δέσμευσή της για διαφάνεια.

Η κυπριακή αντιπολίτευση επέκρινε έντονα τη στάση της κυβέρνησης για το σκάνδαλο, λέγοντας ότι προσπαθεί να εξαλείψει τη συνωμοσία για την πώληση διαβατηρίων.

Οι Κύπριοι έχουν χάσει τα διαβατήριά τους και πέντε από αυτούς θα κατηγορηθούν ψευδώς στις αιτήσεις τους.

Η αναφορά επιστροφής δείχνει πόσο αδύναμος έλεγχος επέτρεψε σε ορισμένους επενδυτές να στείλουν ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις εφαρμογές.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι ορισμένοι λεγόμενοι “διαφημιστές”, δηλαδή δικηγορικά γραφεία, λογιστές, άλλες εταιρείες εφαρμογών, παραβίασαν τους κανόνες, δεν ελέγχουν τη διαδικασία.

Ο επενδυτής χρησιμοποίησε δύο διαφορετικά ονόματα և για να προσπαθήσει να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς με δύο ονόματα. Ο επενδυτής, που πλήρωσε περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια ευρώ για το διαβατήριό του, το έκανε σε μισή ώρα με τη μορφή 25 διαφορετικών τμημάτων μιας πιστωτικής κάρτας – κανείς δεν παρατήρησε ή ανέφερε τη συναλλαγή.

Σφραγίδα για αιτήσεις διαβατηρίου

Οι Κύπριοι κατηγόρησαν το Υπουργείο Εσωτερικών ότι είναι “γραφείο αρχειοθέτησης” για αιτήσεις διαβατηρίων, αν και σφράγισε χωρίς να ελέγξει σωστά την προέλευση των αιτούντων ή τις πηγές χρημάτων. Δουλεύω, δουλεύω.

Παρά τις αναφορές από τα μέσα ενημέρωσης ότι ο επενδυτής είναι ήδη μέρος ενός σκανδάλου χρηματοπιστωτικής εμπιστοσύνης, το υπουργείο δεν μπόρεσε να ενημερώσει το υπουργείο για την τελευταία λέξη σχετικά με τις προσφορές.

Μετά την πτώχευση της Κύπρου το 2013, το Πρόγραμμα Επενδύσεων Ιθαγένειας, το οποίο ισχύει από το 2007, ήταν πλήρως λειτουργικό, απαιτώντας από τους αιτούντες άσυλο να επενδύσουν τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ευρώ (3 εκατομμύρια) σε εταιρείες. ή κυπριακά περιουσιακά στοιχεία για να αποκτήσετε μεσογειακό διαβατήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο έχει συγκεντρώσει 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια (8,57 δισεκατομμύρια δολάρια) με την πάροδο των ετών, οδηγώντας σε πτώση μετά την έκθεση του Al Azira.

Το βίντεο της εφημερίδας Ο ομιλητής του κυπριακού κοινοβουλίου այլ Ένας άλλος νομοθέτης υποσχέθηκε να βοηθήσει έναν κρυφό δημοσιογράφο που ισχυρίζεται ότι είναι φίλος ενός πλασματικού Κινέζου επενδυτή, ο οποίος φέρεται να είναι εγκληματίας.

Ως αποτέλεσμα του σκάνδαλου, δύο μακροχρόνιοι νομοθέτες παραιτήθηκαν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κατηγόρησε τόσο την Κύπρο όσο και τη Μάλτα ότι παραβίασαν τις συνθήκες της ΕΕ και παραβίασαν τη λεγόμενη «ιθαγένεια της ΕΕ».

Η έκθεση AP αναφέρει ότι από το 2013, μια ολοκληρωμένη, μη εκτιμημένη έκθεση συνολικά 6.000 επενδυτών και των οικογενειών τους θα κυκλοφορήσει μετά την ολοκλήρωση της εγκληματικής έρευνας για το έργο.

Source