Το κύριο πρόβλημα της γης στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ αναμένει νέα κατάσταση

Αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία που θα καθορίσουν τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit, το πρόβλημα του Γιβραλτάρ μεταξύ Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να αναμένει λύση.

Αν και η αυτόνομη διοίκηση της Ισπανίας, της Βρετανίας και του Γιβραλτάρ κατέληξαν σε συμβιβασμό για ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με το Γιβραλτάρ, το οποίο θα είναι τα νότια σύνορα της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2021, όταν το Brexit τεθεί επίσημα σε ισχύ, οι συζητήσεις συνεχίζονται για πολλά θέματα, ιδίως για την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων.

Η χερσόνησος του Γιβραλτάρ, όπου ζουν περίπου 34 χιλιάδες άνθρωποι και έχει έκταση 6,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εξαρτάται 100% από τις ξένες ανάγκες σε τρόφιμα.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι ανταλλαγές μεταξύ του Γιβραλτάρ και της Ισπανίας θα υπόκεινται σε δασμούς με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από την 1η Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι οποίες διήρκεσαν περίπου 10 μήνες, τα μέρη συμφώνησαν για νομικούς λόγους για τις καθημερινές άδειες εισόδου και εξόδου περίπου 15 χιλιάδων πολιτών της ΕΕ (10 χιλιάδες από αυτούς ισπανικά) που διαμένουν στην ισπανική πλευρά το Νοέμβριο και εισέρχονται καθημερινά στο Γιβραλτάρ για επαγγελματικούς λόγους.

Η εφημερίδα El Pais της Ισπανίας ισχυρίστηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου, όταν τέθηκε επίσημα σε ισχύ το Brexit, επιτεύχθηκε συμφωνία για τα νόμιμα δικαιώματα διέλευσης στα σύνορα με το Γιβραλτάρ.

Στην έκθεση, ισχυρίστηκε ότι οι Βρετανοί που θα ταξιδέψουν από τα υπερπόντια εδάφη της Αγγλίας στη χερσόνησο του Γιβραλτάρ θα περάσουν τον έλεγχο των διαβατηρίων και στους Ισπανούς θα έχουν δωρεάν είσοδο όπως ήταν μέχρι τώρα.

Αναφέρθηκε ότι το Γιβραλτάρ θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία του Σένγκεν για πρώτη φορά και ότι σε όσους ζουν στη χερσόνησο θα επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος στην Ισπανία και σε 26 χώρες Σένγκεν.

Στην έκθεση, ισχυρίστηκε ότι μόνο η αστυνομία του Γιβραλτάρ και η μονάδα ασφαλείας των συνόρων της ΕΕ Frontex θα ελέγχουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του Γιβραλτάρ, τα οποία θα είναι τα νότια σύνορα της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου, και η ισπανική αστυνομία θα “εγκαταλείψει προσωρινά” την περιοχή.

Μιλώντας στον Τύπο μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στις 24 Δεκεμβρίου, η Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονζάλες Λάγια είπε, “Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως την 1η Ιανουαρίου, το Γιβραλτάρ θα είναι τα σύνορά μας αφού ζήσει μαζί για δεκαετίες”. Τόνισε ότι η αβεβαιότητα στη χερσόνησο συνεχίζεται.

“Η Ισπανία θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια των βρετανών φίλων μας για να καταλήξουμε σε συμφωνία, διότι δεν υπάρχει συμφωνία εάν και οι δύο πλευρές δεν συμβιβαστούν. Το καλύτερο για τους πολίτες της Ισπανίας και του Γιβραλτάρ θα ήταν να οικοδομήσουμε μια κοινή ζώνη πρόνοιας”, δήλωσε η Λάγια. είχε χρησιμοποιήσει την έκφραση.

Ο Fabian Picardo, επικεφαλής της αυτόνομης διοίκησης του Γιβραλτάρ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σε γραπτή δήλωση ότι η εμπορική συμφωνία στο Brexit δεν καλύπτει το Γιβραλτάρ, “Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται συνεχώς.” είχε προειδοποιήσει.

“Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με το Ηνωμένο Βασίλειο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ισπανία σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για το Γιβραλτάρ”, δήλωσε ο Πικάρντο. είχε κάνει την αξιολόγηση.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΕΛΙΤΑΡΙΚΗΣ

Όταν η Βρετανία εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1973, το Γιβραλτάρ συμπεριλήφθηκε επίσης ως ευρωπαϊκό έδαφος του οποίου οι εξωτερικές υποθέσεις εξαρτώνται από τη Βρετανία.

Το Γιβραλτάρ εξαιρείται από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, τις φορολογικές συνθήκες και την κοινή γεωργική πολιτική.

Η κυριαρχία της αυτόνομης περιοχής του Γιβραλτάρ στα νότια της Ισπανίας, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο «μη αυτόνομη χώρα» των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), μεταφέρθηκε στην Αγγλία από την Ισπανία με τη συνθήκη της Ουτρέχτης που υπεγράφη το 1713.

Ενώ η Ισπανία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διάταξη σχετικά με τα στενά και χωρικά ύδατα σε αυτήν τη συμφωνία, η Αγγλία δηλώνει ότι το Γιβραλτάρ στο σύνολό του εναπόκειται σε αυτόν.

Ενώ η Ισπανία παραθέτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την εδαφική ακεραιότητα και τον αποικιοκρατία κατά του προβλήματος του Γιβραλτάρ, η Βρετανία υποστηρίζει ότι η χερσόνησος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το δικό της πολιτικό καθεστώς.

Έχουν γίνει μέχρι σήμερα δύο δημοψηφίσματα για τα κυρίαρχα δικαιώματα στο Γιβραλτάρ.

Στο πρώτο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το 1967, οι Γιβραλτάροι δήλωσαν ότι ήθελαν να παραμείνουν πιστοί στη Βρετανία, με πολύ υψηλό ποσοστό 96 τοις εκατό.

Στο δημοψήφισμα που διεξήγαγε η αυτόνομη διοίκηση του Γιβραλτάρ το 2002, το 98,97% των ανθρώπων του Γιβραλτάρ αντιτάχθηκαν στην κοινή κυριαρχία μεταξύ της Βρετανίας και της Ισπανίας.

Η οικονομία του Γιβραλτάρ βασίζεται σε τραπεζικές συναλλαγές, σε απευθείας σύνδεση στοιχήματα και στον τουρισμό. Η έκταση 6,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα νότια της Ισπανίας προκαλεί περιστασιακά εντάσεις μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας για στρατιωτικούς και διπλωματικούς λόγους.

.Source