Το Λουξεμβούργο και ο EU Pompeo στο τελικό ταξίδι στην Ευρώπη, λένε διπλωμάτες

Από τους Robin Emmott και Humeyra Pamuk

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ακύρωσε το ταξίδι του στην Ευρώπη την τελευταία στιγμή την Τρίτη αφού ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκαν να τον συναντήσουν, ανέφεραν Ευρωπαίοι διπλωμάτες και άλλοι εξοικειωμένοι με το θέμα.

Το εξαιρετικό χτύπημα στην Ουάσιγκτον ήρθε λίγες μέρες μετά την επίθεση του Καπιτωλίου των ΗΠΑ από χιλιάδες υποστηρικτές του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην αμερικανική δημοκρατία που συγκλόνισε πολλούς παγκόσμιους ηγέτες και συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο Πομπέο, στενός σύμμαχος του Τραμπ, είχε επιδιώξει να συναντήσει τον Ζαν Άσελμπορν στο Λουξεμβούργο, έναν μικρό αλλά πλούσιο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, πριν συναντήσει τους ηγέτες της ΕΕ και τον κορυφαίο διπλωμάτη του μπλοκ στις Βρυξέλλες, τρία άτομα κοντά στον προγραμματισμό είπαν στο Reuters.

Ο Πομπέο είχε αρχικά προγραμματίσει να πάει στο Λουξεμβούργο, αλλά αυτό το σκέλος του ταξιδιού διαλύθηκε, είπε μια διπλωματική πηγή, αφού οι αξιωματούχοι εκεί έδειξαν απροθυμία να του δώσουν ραντεβού. Το πόδι των Βρυξελλών ήταν ακόμα σε λειτουργία μέχρι την τελευταία στιγμή

Ωστόσο, το τελικό πρόγραμμα επισκέψεων του Πομπέο στις Βρυξέλλες δεν θα περιλάμβανε συναντήσεις με την ΕΕ ή δημόσιες εκδηλώσεις στο ΝΑΤΟ. Μια τρίτη διπλωματική πηγή είπε ότι οι σύμμαχοι «ντροπήθηκαν» από τον Πομπέο μετά τη βία στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λουξεμβούργου επιβεβαίωσε ότι η προγραμματισμένη στάση εκεί είχε πλέον ακυρωθεί, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Απογοητευμένος από την επιδρομή του Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου από τους υποστηρικτές του Τραμπ που επιδιώκουν να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Άσελμπορν χαρακτήρισε τον Τραμπ «εγκληματικό» και «πολιτικό πυρομανισμό» στο ραδιόφωνο RTL την επόμενη μέρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε μια δήλωση, αποδίδει την ακύρωση σε μεταβατική εργασία πριν ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, ακόμη και αν μέχρι πρόσφατα ο Πομπέο ήταν απρόθυμος να αναγνωρίσει κατηγορηματικά τη νίκη του Μπάιντεν. Το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε περαιτέρω σχόλια σχετικά με την απόρριψη ευρωπαίων αξιωματούχων από τις συσκέψεις με τον Πομπέο.

Στις Βρυξέλλες, ο Πομπέο επρόκειτο να πραγματοποιήσει ιδιωτικό δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζένς Στόλτενμπεργκ την Τετάρτη το απόγευμα στην ιδιωτική κατοικία του Στόλτενμπεργκ, πριν συναντηθεί με τη Βέλγο υπουργό Εξωτερικών Σόφι Γουίλμς, της οποίας η χώρα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Ο κρύος ώμος ήταν μια αντίθεση με τις προηγούμενες επισκέψεις του Πομπέο στις Βρυξέλλες, που είναι το σπίτι του ΝΑΤΟ και της έδρας της ΕΕ, τα τελευταία τρία χρόνια, όπου έχει δώσει ομιλίες βασικής σημείωσης για την πολιτική των ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕ, ακόμη και όταν η Ευρώπη στην εξωτερική πολιτική του Τραμπ.

Source