Το Μεξικό δημοσιεύει κανονισμούς για την ιατρική κάνναβη, δημιουργώντας νέα αγορά

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού δημοσίευσε την Τρίτη κανόνες για τη ρύθμιση της χρήσης κάνναβης φαρμάκων, ένα σημαντικό βήμα σε μια ευρύτερη μεταρρύθμιση για τη δημιουργία της μεγαλύτερης νόμιμης αγοράς κάνναβης στον κόσμο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο νέος κανονισμός υπεγράφη από τον Πρόεδρο Andres Manuel Lopez Obrador, και τώρα θα επιτρέψει στις φαρμακευτικές εταιρείες να αρχίσουν να κάνουν ιατρική έρευνα για τα προϊόντα κάνναβης.

Η μεταρρύθμιση της κάνναβης που λαμβάνει χώρα περιλαμβάνει την ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας και θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εθνική αγορά κάνναβης στον κόσμο ως προς τον πληθυσμό.

Οι νέοι φαρμακευτικοί κανόνες δηλώνουν ότι οι εταιρείες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν έρευνα πρέπει να λάβουν άδεια από τον Μεξικανό ρυθμιστή υγείας, COFEPRIS, και αυτή η έρευνα πρέπει να γίνει σε αυστηρά ελεγχόμενα, ανεξάρτητα εργαστήρια.

«Το πρότυπο της νομοθεσίας είναι πολύ, πολύ υψηλό», δήλωσε η Luisa Conesa, δικηγόρος και ακτιβιστής υπέρ της κάνναβης, που ηγήθηκε των νομικών προκλήσεων που οδήγησαν στην αποποινικοποίηση της ιατρικής κάνναβης.

«(Ο κανονισμός) δεν απευθύνεται σε ασθενείς που καλλιεργούν τη δική τους κάνναβη, αλλά απευθύνεται σε φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν φαρμακευτικά παράγωγα κάνναβης που ταξινομούνται ως ελεγχόμενες ουσίες που χρειάζονται συνταγή.»

Ο κανονισμός ορίζει επίσης κανόνες για τη σπορά, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, οι οποίοι θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να καλλιεργούν νόμιμα μαριχουάνα στο έδαφος του Μεξικού.

Ενώ ορισμένες εισαγωγές κάνναβης επιτρέπονται για εταιρείες που επιθυμούν να δημιουργήσουν προϊόντα, απαγορεύεται η εξαγωγή κάνναβης με μεξικάνικη παραγωγή.

Οι ξένες εταιρείες ζιζανίων από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν το Μεξικό με ενδιαφέρον. Πολλοί είχαν καθυστερήσει τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων λόγω αβεβαιότητας πολιτικής και περίμεναν τη δημοσίευση του τελικού κανονισμού.

Οι νομοθέτες του Μεξικού βρίσκονται επίσης στα τελικά στάδια της νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής χρήσης μαριχουάνας, με το νομοσχέδιο να αναμένεται να περάσει στην επόμενη περίοδο του Κογκρέσου.

Η νομοθεσία σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση σε μια χώρα που έχει καθυστερήσει εδώ και χρόνια από τη βία μεταξύ εχθρικών καρτέλ ναρκωτικών, τα οποία έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια εκατομμύρια δολάρια να καλλιεργούν παράνομα μαριχουάνα και να το λαθρεμπορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Source