Το Μεξικό ετοιμάζεται να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στην Assange

Το Μεξικό ετοιμάζεται να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στην Assange

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ ανακοίνωσε ότι μπορούν να χορηγήσουν πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Το Μεξικό ετοιμάζεται να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στην Assange

ΕΝΑ-
ΕΝΑ
Α +

Ο δημοσιογράφος Julian Assange, ιδρυτής του WikiLeaks, πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μυστική διαρροή πληροφοριών στην ιστορία των ΗΠΑ δημοσιεύοντας μυστικά έγγραφα που δηλώθηκαν ότι ανήκουν σε αμερικανικές πηγές πληροφοριών το 2009. Η υπόθεση σχετικά με την έκδοση του Assange, ο οποίος κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, στις ΗΠΑ διεξήχθη σήμερα στο Λονδίνο, την πρωτεύουσα της Αγγλίας. Η δικαστής Vanessa Baraitser αρνήθηκε να εκδώσει την Assange στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω “πιθανών κινδύνων για την υγεία και την ευημερία της”. Ο Baraitser έκρινε επίσης ότι ο Assange, 49 ετών, κινδυνεύει να βλάψει τον εαυτό του, δηλώνοντας ότι ήταν «καταθλιπτικός και φοβισμένος για το μέλλον του».

Μετά την απόφαση, μια εκπληκτική δήλωση σχετικά με τον Assange προήλθε από τον Πρόεδρο του Μεξικού Andrés Manuel Lopez Obrador. Ο Ομπραντόρ ανακοίνωσε ότι το Μεξικό θα μπορούσε να του δώσει πολιτικό άσυλο εάν η Βρετανία απελευθέρωσε τον Άσαντζ. Ο Πρόεδρος Obrador ανακοίνωσε ότι ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών Marcelo Luis Ebrard Casaubn να επικοινωνήσει με τις βρετανικές αρχές σχετικά με την πιθανή πρόταση. “Ο Assange είναι δημοσιογράφος και του αξίζει μια ευκαιρία, θα ήθελα να τον συγχωρήσω. Θα του παράσχουμε προστασία”, δήλωσε ο Obrador.

Σε δήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τον Ασάνζ, «Είμαστε ικανοποιημένοι που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κερδίσει σε κάθε δικαιοδοσία που έχει τεθεί, αν και είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι με την τελική απόφαση του δικαστηρίου. Το δικαστήριο συγκεκριμένα απέρριψε όλα τα επιχειρήματα του κ. Assange σχετικά με πολιτικά κίνητρα, πολιτικό έγκλημα, δίκαιη δίκη και ελευθερία έκφρασης ».

Με τα δημοσιευμένα έγγραφα, αναφέρθηκε ότι ο Assange, ο οποίος αποκάλυψε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των εισβολών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, θα καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 175 ετών εάν επιστρέψει στις ΗΠΑ. Ο Assange κατέφυγε στον Ισημερινό λόγω των αγωγών που κατατέθηκαν στα δικαστήρια της Σουηδίας και των ΗΠΑ και κατέφυγε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στην Αγγλία. Ο Assange ζούσε σε ένα δωμάτιο στο κτίριο της πρεσβείας για 7 χρόνια και απομακρύνθηκε από την πρεσβεία και παραδόθηκε στην Αγγλία στις 11 Απριλίου 2019. Μετά την έκδοσή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Assange κρατείται στο HM Prison Belmarsh του Λονδίνου λόγω των κατηγοριών των ΗΠΑ και ενός αιτήματος έκδοσης.

Άλλα παγκόσμια νέα

.Source