“Το μοντέλο δύο κρατών λύνει το Κυπριακό.

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Καβούσογλου «είναι χάσιμο χρόνου για να σκεφτούμε μια ομοσπονδιακή λύση και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την απειλή των τουρκικών πλοίων να είναι έτοιμα να παρέμβουν.

Ο Αναστασιάδης εξήγησε ότι η λύση των δύο κρατών βάσει της κυριαρχικής ισότητας δεν έχει θέση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και είπε:

“Ειλικρινά (Τουρκία) με στεναχώρησε αυτή η συμπεριφορά και στάσεις. Κατά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για διευθέτηση στην Κύπρο, δεν είναι η απροθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να μην είναι λύση, επειδή η Τουρκία είναι αδιαλλαξία.

Η Τουρκία την Πέμπτη όσο το δυνατόν υψηλότερα επιβεβαίωσε την αμετάβλητη γνώμη για την Κύπρο. Αυτό υπήρχε από την ίδρυση της Δημοκρατίας. Τα πολιτικά κόμματα στο νησί πρέπει να σταματήσουν να λένε ότι πρέπει να αποδεχτούμε χωρίς διαπραγματεύσεις τις απόψεις που θα γίνουν τετελεσμένες χωρίς να πάρουμε τίποτα σε αντάλλαγμα.

Εμείς, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, σκοπεύουμε να εμποδίσουμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου και οι απόψεις που εκφράζουν ο Τούρκος ηγέτης δεν θα γίνουν δεκτές. Η δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση, η κυριαρχική ισότητα δεν έχει θέση επειδή απαιτεί την κυριαρχία.

Επιδιώκουμε να βρούμε μια λύση εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές μελέτες, έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις. Επομένως, βάσει των λέξεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «Θα μετατρέψουμε την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος, πάνω απ ‘όλα, με τις απόψεις που περιγράφονται από τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, την ΕΕ και όλα τα κράτη Η Τουρκία δεν θα λειτουργεί υπό την προστασία των Ελληνοκυπρίων και οι Τουρκοκύπριοι θα βρουν λύση για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να αποφασίσουμε την πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο οντοτήτων που διαπραγματεύονται επί του παρόντος, όχι για την πολιτική ισότητα, αλλά για την αναγκαιότητα μιας θετικής ψήφου για όλες τις αποφάσεις, όπως ερμηνεύεται από το ψήφισμα 716 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αποδέχομαι την καταφατική ψηφοφορία μόνο εάν κάποια πρόταση βλάπτει τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Συμβούλιο Υπουργών. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν δικαιώματα προστασίας, που σημαίνει ο όρος πολιτική ισότητα είναι η προστασία της πολιτικής ισότητας, φυσικά πρέπει να είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης των διαφορών.

Η πρόσφατη αναθεώρηση της Γενεύης από την Τουρκία λόγω της άτυπης διάσκεψης, απαντώντας στο ερώτημα εάν μια λάθος στιγμή να κάνει τον Αναστασιάδη είπε:

“Η Τουρκία ανησυχεί πολύ ότι η ρητή πρόθεση να την εφαρμόσει αργά. Το συνέδριο σχεδιάστηκε μετά από περισσότερα από τρία χρόνια προσπαθειών για την έναρξη διαλόγου και την απόφαση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με το εάν θα καταβάλει νέα προσπάθεια για την εξεύρεση κοινού εδάφους. Επομένως, δεν μπορώ να σκεφτώ αν ο χρόνος είναι κατάλληλος ή όχι. Η απόφαση ελήφθη μετά από διαπραγματεύσεις, συζητήσεις, αποτυχία μιας προσπάθειας, ενώ η πλευρά μας διατήρησε τη θετική της στάση. Η Τουρκία και η Κύπρος ανταποκρίθηκαν στην Τουρκική πλευρά.

Η Κύπρος, η Πάφος, η Ελλάδα, το Ισραήλ και το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνάντησαν την ερμηνεία που επιθυμούσαν ο Αναστασιάδης, οι γειτονικές χώρες και ο Αραβικός Κόλπος που αναπτύχθηκαν με χώρες. ξεκάθαρα γνωρίζει.

«Κάνουμε τα πάντα για να αναπτύξουμε ένα αίσθημα ασφάλειας όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Μεσόγειο στο σύνολό της. Προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ειρήνη. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Εάν κάνετε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, μπορεί να συμμετάσχει στην πρόσκληση “, είπε.

.Source