Το μοντέλο των δύο κρατών είναι απαράδεκτο για την Moscow-Hope … Δημοσιογράφος Κύπρος

Η Μόσχα χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή μιας άτυπης συνάντησης στον ΟΗΕ και χαιρετίζει το γεγονός ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν. Επανέλαβε ότι η αλλαγή των αρχών του διακανονισμού από ομοσπονδιακό σε μοντέλο δύο κρατών είναι απαράδεκτη.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακ Αχάροβα εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση θα οδηγήσει στην επανάληψη των συνομιλιών “για εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων στα προβληματικά ζητήματα”.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, η κα Ζαχάροβα είπε ότι η χώρα της, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αντιτίθεται έντονα στην επιβολή οποιωνδήποτε έτοιμων ξένων λύσεων.

“Οι κοινότητες της Κύπρου πρέπει να είναι ελεύθερες να επιλέξουν το μέλλον τους. “Η κύρια θέση μας παραμένει αμετάβλητη. “Υποστηρίζουμε μια ολοκληρωμένη, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση προς όφελος όλων των Κυπρίων, με βάση μια παγκοσμίως αποδεκτή νομική φόρμουλα που προβλέπει τη δημιουργία μιας διμερούς, δικοινοτικής ομοσπονδίας με κοινή διεθνή αρμοδιότητα, κυριαρχία και κυριαρχία.” Κ. Zak Akharova.

Πρόσθεσε ότι «η διαρκής υποστήριξη των δύο πρωτευουσών για αλλαγή των σημερινών αρχών του μοντέλου των δύο κρατών από δύο ομοσπονδιακά κράτη σε δύο πολιτείες είναι απαράδεκτη».

Σύμφωνα με την κα Zak Akharova, οποιαδήποτε αλλαγή στις βασικές παραμέτρους είναι δυνατή μόνο με την έγκριση του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι μία από τις βασικές πτυχές του διακανονισμού ήταν η σταδιακή αποστρατικοποίηση του νησιού, η αντικατάσταση του ξεπερασμένου συστήματος εξωτερικών εγγυήσεων με τις διαβεβαιώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: KYPE

Source