Το μπλοκ Suez Canal έχει παγκόσμιο αντίκτυπο

Έχουν υπάρξει παγκόσμιες επιπτώσεις από το πρόσφατο μπλοκ του καναλιού του Σουέζ για έξι ημέρες από ένα λανθάνον σκάφος εμπορευματοκιβωτίων. Η Αρχή του καναλιού του Σουέζ ζητά αποζημίωση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αν και ο ισχυρισμός αυτός θα συζητηθεί αναμφίβολα για αρκετό καιρό. Ωστόσο, η επίδραση στο παγκόσμιο εμπόριο, με τις καθυστερήσεις παραδόσεων σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, είναι επίσης πολύ επιζήμια.

Για να κατανοήσουμε τη σημασία του μπλοκ του καναλιού του Σουέζ και την πτώση του, δημοσιεύουμε μια έκθεση από το Κέντρο Ναυτιλίας της Τράπεζας Κύπρου, Παγκόσμια Εταιρική Τραπεζική και Αγορές

Το κανάλι του Σουέζ

Το κανάλι του Σουέζ συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα. Είναι η συντομότερη θαλάσσια διαδρομή από την Ευρώπη προς την Ασία, η εναλλακτική λύση που απαιτεί επιπλέον ταξίδι περίπου 5.000 ναυτικών μιλίων (διαρκεί 10-14 ημέρες) γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Το κανάλι του Σουέζ έχει μήκος 120 μίλια και στο στενότερο πλάτος του είναι 200 ​​μέτρα.

Εκτιμάται ότι το 10-12 τοις εκατό της παγκόσμιας εμπορικής θαλάσσιας κυκλοφορίας διέρχεται από το κανάλι.

suez 11

Το πλοίο

Το μηχανοκίνητο σκάφος “Ever Given” είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κατασκευάστηκαν ποτέ. Κατασκευάστηκε το 2018 από τον όμιλο ναυπηγικής Imabari στην Ιαπωνία και είναι ικανός να μεταφέρει πάνω από 20.000 TEU1 κουτιά εμπορευματοκιβωτίων. Το σκάφος έχει μήκος 400μ, πλάτος σχεδόν 60μ και έχει βύθισμα 16μ. Πλήρως φορτωμένο, ζυγίζει περίπου 200.000 τόνους. Η αγοραία αξία του πλοίου είναι περίπου 170 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αναφορές, το πλοίο ανήκει στην Shoei Kisen, συνδέεται με την Ιαπωνική ομάδα Imabari. Είναι ναυλωμένη και διαχειρίζεται εμπορικά από τη γραμμή μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Ταϊβάν Evergreen Marine και διαχειρίζεται τεχνικά από γερμανική εταιρεία Bernhard Schulte Διαχείριση πλοίων.

Το ατύχημα

Την Τρίτη 23rd του Μαρτίου, το mv “Ever Given” ξεπέρασε την πορεία του ενώ πλοηγούσε στο κανάλι του Σουέζ με δύο πιλότους στη θάλασσα2 επί του σκάφους, και κατέληξε διαγώνια απέναντι από το κανάλι με τόξο και πρύμνη προσάραξη.

Η αιτία του συμβάντος διερευνάται, αλλά οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι οι ισχυροί άνεμοι και η επίδραση της τράπεζας3 μπορεί να συνέβαλαν παράγοντες.

ιδρώτας 33

Η προσπάθεια διάσωσης

Οι ομάδες διάσωσης εργάστηκαν σε ξηρά και νερό, ανασκαφώντας το ανατολικό ανάχωμα όπου το τόξο του σκάφους ήταν κολλημένο και βυθίζοντας άμμο από κάτω από το κύτος. Χρησιμοποιήθηκαν αρκετά μεγάλα ρυμουλκά και, με τη βοήθεια των παλμών της άνοιξης, το «Ever Given» απελευθερώθηκε τελικά τη Δευτέρα 29ου του Μαρτίου.

Επιπτώσεις στην αγορά

Εκτιμάται ότι το μπλοκάρισμα διατηρούσε καθημερινά εμπόριο αξίας 10 δισ. Δολαρίων ΗΠΑ. Αναφέρεται ότι πάνω από 300 πλοία κρατήθηκαν σε αναμονή για διέλευση από τη διώρυγα του Σουέζ, ενώ άλλα είχαν ήδη επανατοποθετήσει την Αφρική. Ένα ευρύ φάσμα φορτίων θα αντιμετωπίσει καθυστερήσεις πολλών ημερών και εβδομάδων.

Για τα καθυστερημένα πλοία που απασχολούνται στον «χρόνο ναύλωσης», το πρόσθετο κόστος θα βαρύνει τον ναυλωτή ο οποίος πληρώνει μια ημερήσια τιμή για τη χρήση του σκάφους. Ωστόσο, για τα πλοία που απασχολούνται σε «ναυλωμένο ταξίδι» ή εκείνα που είναι άνεργα / επανατοποθετούν, το κόστος θα βαρύνει τον πλοιοκτήτη και είναι απίθανο να καλυφθεί από ασφάλιση.

Τέτοια περιστατικά είναι γενικά θετικά για τα ποσοστά ναύλων στην αγορά, καθώς ο συνδυασμός της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των πλοίων που πρέπει να ακολουθούν μεγαλύτερες διαδρομές, απομακρύνει τα πλοία από την αγορά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνει την προσφορά σκαφών. FFA4 Οι τιμές για τα πλοία ξηρού φορτίου χύδην αρχικά αυξήθηκαν και ορισμένοι άλλοι τύποι όπως το LR25 τα βυτιοφόρα επωφελήθηκαν επίσης. Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα μπορεί να επιλυθεί η συμφόρηση.

Κόστος και αξιώσεις

Το συνολικό κόστος της διάσωσης και των αξιώσεων από ορισμένα επηρεαζόμενα μέρη, είναι άγνωστο σε αυτό το στάδιο. Τα σκάφη όπως το «Ever Given» είναι γενικά ασφαλισμένα για διάφορους κινδύνους. Η ζημιά στο ίδιο το σκάφος από τη γείωση θα καλυφθεί από Γάστρα και μηχανήματα (H&M) ασφάλιση. Οι εργασίες διάσωσης και ρυμούλκησης μπορούν να καλυφθούν βάσει διατάξεων «γενικού μέσου όρου» με συνδυασμό ασφάλισης H&M και φορτίου. Οι αξιώσεις τρίτων, όπως αξιώσεις φορτίου (για ευπαθή αγαθά ή καθυστερήσεις στην παράδοση), ζημιές που προκλήθηκαν στην υποδομή του καναλιού ή αξιώσεις για απόφραξη / απώλεια εισοδήματος, θα καλύπτονται από Προστασία και αποζημίωση (P&I) ασφάλιση. Η κάλυψη P&I παρέχεται από αμοιβαίες «λέσχες» ναυτιλιακών εταιρειών. Οι κορυφαίοι δεκατρείς σύλλογοι P&I αποτελούν μέρος του Διεθνούς Ομίλου P&I Clubs, με πύργο αντασφάλισης που καλύπτει ζημίες έως ένα διαθέσιμο όριο 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Μερικές προκαταρκτικές σκέψεις σχετικά με τις ασφαλιστικές απαιτήσεις για το συγκεκριμένο συμβάν:

  1. Ο σύλλογος P&I του σκάφους θα ήταν υπεύθυνος για αξιώσεις τρίτων.
  2. Η αιτία του ατυχήματος θα διερευνηθεί και ειδικότερα, εάν αυτό το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα σφάλματος πλοήγησης ή μηχανικής βλάβης.
  3. Η Αρχή του καναλιού του Σουέζ (SCA) μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος και ενδεχομένως ακόμη και ζημία στη φήμη. Το “Ever Given” θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμα στο κανάλι, ενώ άλλα πλοία του πλοιοκτήτη και του ναυλωτή θα πρέπει να περάσουν από το κανάλι του Σουέζ στο μέλλον, οπότε πρέπει να επιτευχθεί ικανοποιητική συμφωνία με την SCA.
  4. Αξιώσεις φορτίου: πολλές τυποποιημένες συμβάσεις μεταφοράς απαλλάσσουν τον πλοιοκτήτη από αξιώσεις ακόμη και σε περίπτωση αμέλειας πλοήγησης. Θα πρέπει να υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί στις αξιώσεις, εκτός εάν αποδειχθεί σοβαρή αμέλεια.
  5. Τα πλοία τρίτων ενδέχεται να έχουν μόνο περιορισμένη δυνατότητα διεκδίκησης από τον πλοιοκτήτη, τον ναυλωτή ή τον διαχειριστή του “Ever Given”.

Διαχείριση κινδύνου

Παρόμοια περιστατικά είναι ασυνήθιστα και αν και είναι γνωστά στη ναυτιλιακή βιομηχανία και τους χρηματοδότες της, η συνολική τους επίδραση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εκ των προτέρων. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρχει κατάλληλη κάλυψη θαλάσσιας ασφάλισης.

Σύμφωνα με τους συνήθεις όρους χρηματοδότησης πλοίων, οι ασφάλειες πλοίων ανατίθενται στην τράπεζα και ελέγχονται και παρακολουθούνται τακτικά. Εκτός από αυτό, η τράπεζα συνήθως απαιτεί αυτό Ασφάλιση τόκων υποθηκών (MII) και Πρόσθετοι κίνδυνοι υποθηκών Οι πολιτικές (MAP) λαμβάνονται επίσης. Αυτά παρέχουν κάλυψη στην τράπεζα για το εκκρεμές δάνειο και τόκους, σε περίπτωση μη πληρωμής βάσει των ασφαλίσεων του πλοίου λόγω παραβίασης των εγγυήσεων και των προϋποθέσεων ή / και όταν δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη ασφαλιστικής ευθύνης για μια απαίτηση.

Μελλοντικές επιπτώσεις από το συμβάν;

Προηγούμενα ναυτικά ατυχήματα όπως το “Exxon Valdez”6 έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στο σχεδιασμό του πλοίου και στις διαδικασίες πλοήγησης, για τη βελτίωση της ασφάλειας. Τα συμβάντα που προκαλούν απόφραξη του καναλιού του Σουέζ είναι πράγματι σπάνια, αλλά υπήρξαν ανησυχίες ότι το ολοένα αυξανόμενο μέγεθος των πλοίων, ιδίως των εμπορευματοκιβωτίων, ξεπερνά την ικανότητα του κλάδου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο κίνδυνο τόσο μεγάλων περιουσιακών στοιχείων. Θα υπάρξει πλήρης έρευνα για το τι προκάλεσε το συμβάν και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί η επανάληψη. Η ναυτιλιακή βιομηχανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Επεξηγηματικές σημειώσεις

1 Μονάδα ισοδύναμης είκοσι ποδιών, με βάση τον όγκο ενός διατροπικού εμπορευματοκιβωτίου μήκους 20 ποδιών, επίσης γνωστό ως «κουτί», το οποίο μπορεί εύκολα να μεταφερθεί μεταξύ πλοίων, τρένων και φορτηγών.

² Οι ναυτικοί πιλότοι είναι εξουσιοδοτημένοι εμπειρογνώμονες πλοήγησης, που καθοδηγούν τα πλοία για ασφαλή πλοήγηση κατά την είσοδο σε λιμάνια, κατά την προσγείωση, αγκύρωση ή μετάβαση στενά κανάλια Ο πιλότος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο και έχει καλή γνώση πλοήγησης για τις συγκεκριμένες πλωτές οδούς.

³ Το φαινόμενο της τράπεζας εμφανίζεται όταν ένα σκάφος πλοηγείται σε κλειστό υδάτινο δρόμο και τα κύματα πίεσης από το κύτος αλληλεπιδρούν με την τράπεζα, προκαλώντας διαφορές πίεσης. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η πρύμνη του σκάφους να αιωρείται προς την όχθη, προκαλώντας απόκλιση από την επιδιωκόμενη πορεία.

Προθεσμιακές συμφωνίες μεταφοράς εμπορευμάτων – χρηματοοικονομικές προθεσμιακές συμβάσεις που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες πλοίων, ναυλωτές και κερδοσκόπους να αντισταθμίσουν την αστάθεια των ναύλων.

Μεγάλο εύρος 2 δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας 80-160k dwt, μεταφέρει προϊόντα πετρελαίου που κυμαίνονται από καύσιμα αεριωθούμενου έως θέρμανση πετρελαίου αερίου, αλλά μπορεί επίσης να μεταφέρει αργό πετρέλαιο.

6 Μια διαρροή πετρελαίου του 1989 με 11 εκατομμύρια γαλόνια αργού πετρελαίου στον πρίγκιπα William Sound της Αλάσκας από το “Exxon Valdez”, ένα δεξαμενόπλοιο VLCC που ανήκει στην εταιρεία Exxon Shipping Company.

Source