Το νέο rover Mars της Nasa και «επτά λεπτά τρόμου»

Το όχημα, το οποίο θα σταλεί σε έναν κρατήρα που ονομάζεται Jezero, θα αναζητήσει πιθανές ενδείξεις προηγούμενης ζωής. Ωστόσο, για αυτό, το όχημα πρέπει πρώτα να κάνει ομαλή προσγείωση.

Οι σειρές ελιγμών που απαιτούνται για να προσγειωθεί το όχημα στον Άρη ονομάζονται “φρίκη νέας στιγμής” και δεν είναι λάθος ούτε σε αυτό.

Πολλά πράγματα πρέπει να πάνε σωστά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, το όχημα μπορεί να σκάψει μια τεράστια και πολύ ακριβή τρύπα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Επιπλέον, ελπίζουμε ότι το εργαλείο θα τα κάνει όλα αυτά μόνα του.

_116219354_pia24319_09_touchdown_2000.jpg

Σε αυτό το σημείο, το όχημα μέσα στην προστατευτική του κάψουλα κινείται με ταχύτητα 20 χιλιάδων χιλιομέτρων ανά ώρα.

Σε λιγότερο από 400 δευτερόλεπτα, το σύστημα κατάβασης πρέπει να μειώσει αυτήν την ταχύτητα σε λιγότερο από 1 μέτρο ανά δευτερόλεπτο στην επιφάνεια.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εργασίας γίνεται με θερμική ασπίδα.

Καθώς η κάψουλα διεισδύει βαθύτερα στον αέρα του Άρη, η θερμοκρασία αυξάνεται σε περισσότερους από 1000 βαθμούς Κελσίου, αλλά ταυτόχρονα, η τριβή επιβραδύνει σημαντικά το ρυθμό πτώσης.

Καθώς το υπερηχητικό αλεξίπτωτο ανοίγει από το πίσω κέλυφος της κάψουλας, η ταχύτητα μειώνεται στα 1200 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Το Perceverance προχωρά για λίγο περισσότερο από ένα λεπτό με το αλεξίπτωτο πλάτους 21,5 μέτρων και η ταχύτητα εισόδου του μειώνεται λίγο περισσότερο.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει μπει στα πραγματικά πολύπλοκα μέρη.

Ενώ ταξιδεύαμε σε υψόμετρο 2 χιλιομέτρων με ταχύτητα 100 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, η επιμονή πέφτει με το “βαρούλκο αέρα”.

Οκτώ ρουκέτες έπειτα κλωτσούν, επιτρέποντάς του να επιπλέει ακριβώς πάνω από την επιφάνεια. Τα νάιλον καλώδια χρησιμοποιούνται για να φέρουν στην επιφάνεια τροχοφόρα οχήματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Μόλις η επιμονή αγγίξει το έδαφος, πρέπει να σπάσει τα καλώδια, ώστε να μην πετάξει σε ασφαλή απόσταση και να παρασυρθεί με το βαρούλκο αέρα που έπρεπε να καταστρέψει τον εαυτό του.

Όλοι αυτοί οι ελιγμοί χρησιμοποιήθηκαν επίσης στην προσγείωση του Curiosity, το τελευταίο όχημα που είχε στείλει η Nasa στον Άρη πριν από οκτώ χρόνια. Ωστόσο, οι συσκευές πλοήγησης έχουν εξελιχθεί αρκετά για να προσδώσουν την επιμονή σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία στον Άρη.

Η προσγείωση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το απόγευμα στην ώρα του Άρη και πριν από τις 24:00 στην παγκόσμια ώρα.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι την ημέρα της προσγείωσης, ένα ραδιοφωνικό σήμα ταξίδεψε από τη Γη στον Άρη σε περίπου 700 δευτερόλεπτα.

Αυτό σημαίνει ότι όταν η Nasa λάβει το μήνυμα από το Perseverance να μπει στην ατμόσφαιρα του Άρη, η αποστολή θα είναι επιτυχής ή ανεπιτυχής για λίγα λεπτά.

Το ρομπότ θα καταγράψει την προσγείωσή του με κάμερες και μικρόφωνα και εάν η επιμονή προσγειωθεί με επιτυχία, οι ηχογραφήσεις θα σταλούν στη γη αργότερα.

Source