Το νομοσχέδιο της ΕΕ για το Brexit επιλύει την «ενοχλημένη» ευρωπαϊκή ερώτηση -Johnson

Η Βρετανία θα είναι σε θέση να συναλλάσσεται με τους ευρωπαίους γείτονές της και να διατηρεί τον έλεγχο των νόμων και του πεπρωμένου της, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα πει την Τετάρτη πριν οι νομοθέτες ψηφίσουν Μπρέξι διαπραγμάτευση έσπασε την ενδέκατη ώρα.

Η συμφωνία που συνήφθη στις 24 Δεκεμβρίου διατηρεί το μηδενικό δασμολόγιο και την πρόσβαση μηδενικών ποσοστώσεων της Βρετανίας στα 450 εκατομμύρια καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτρέποντας τη φοβισμένη χαοτική επιχείρηση.

Αλλά δεν καλύπτει υπηρεσίες, οι οποίες αποτελούν το 80% της βρετανικής οικονομίας, και το εμπόριο αγαθών θα εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από γραφειοκρατία και υψηλότερο κόστος.

Ο Τζόνσον, ωστόσο, θα πει ότι η συμφωνία επαναφέρει τη σχέση της Βρετανίας με τους γείτονές της, τερματίζοντας την «μισή καρδιά» ένταξή της στον ευρωπαϊκό σύλλογο και αντί να γίνει κυρίαρχος ίσος ικανός να κάνει τα πράγματα διαφορετικά.

«Όσοι από εμάς αγωνιστήκαμε για τη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ δεν ζήτησαν ποτέ ρήξη με τους πλησιέστερους γείτονές μας», θα πει σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσίευσε το γραφείο του.

«Αυτό που επιδιώξαμε δεν ήταν ρήξη, αλλά ψήφισμα, επίλυση του παλιού και ενοχλημένου ζητήματος των πολιτικών σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρώπη, που έβαλε την ιστορία μας μετά τον πόλεμο».

Η συμφωνία, που συμφωνήθηκε περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά τη στενή ψηφοφορία της Βρετανίας για αποχώρηση από το μπλοκ και καθώς το ρολόι σημείωσε ακινητοποίηση, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, θα πει.

«Τώρα, με αυτό το νομοσχέδιο, θα είμαστε ένας φιλικός γείτονας – ο καλύτερος φίλος και σύμμαχος που θα μπορούσε να έχει η ΕΕ – να εργάζεται χέρι-γάντι όποτε συμπίπτουν οι αξίες και τα συμφέροντά μας, εκπληρώνοντας παράλληλα την κυρίαρχη επιθυμία του βρετανικού λαού να ζήσει κάτω από το δικό του νόμους, που έχουν εκδοθεί από το εκλεγμένο κοινοβούλιο τους », θα πει.

ο Μπρέξι Οι σκληροπυρηνικοί στο κόμμα Τζόνσον συμφώνησαν την Τρίτη να υποστηρίξουν τη συμφωνία, πράγμα που εγγυάται την έγκρισή της μόλις μια ημέρα πριν από τη λήξη των συμφωνιών μετάβασης.

Ήταν ήδη έτοιμο να γίνει νόμος αφού το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ.

(Reuters)

Source