Το οξυγόνο παράγεται για πρώτη φορά στον Άρη

Η επιμονή, η οποία κατέβηκε στον κρατήρα Jezero του κόκκινου πλανήτη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, φέρει μια πειραματική συσκευή που μπορεί να παράγει οξυγόνο καθώς και πολλές συσκευές υψηλής τεχνολογίας.

Η συσκευή, που ονομάζεται Mars On-Site Oxygen Experiment (MOXIE), κατάφερε να παράγει οξυγόνο στον πλανήτη με λιγότερο από δύο χιλιάδες οξυγόνο στη λεπτή του ατμόσφαιρα.

Η επιτυχία του MOXIE ήρθε την Τρίτη 20 Απριλίου, μία ημέρα μετά την πρώτη πτήση του ελικοπτέρου Ingenuity.

“Αυτό είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο στον Άρη”, δήλωσε ο Jim Reuter, διευθυντής της Διεύθυνσης Αποστολής Τεχνολογίας Διαστήματος της NASA.

Το MOXIE έχει πολλά να κάνει. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα, στο οποίο παρουσιάσαμε την τεχνολογία, έγινε ελπίδα καθώς προχωρήσαμε προς τον στόχο της αποστολής ανθρώπων στον Άρη.

Πριν από την ιστορική επιτυχία, η ομάδα MOXIE ζεστάνει τη συσκευή για δύο ώρες και στη συνέχεια την άφησε να παραδώσει οξυγόνο για μία ώρα.

Αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν ότι το MOXIE παρήγαγε αρκετό οξυγόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να επιτρέψει στον αστροναύτη να αναπνέει εύκολα για 10 λεπτά (5,4 γραμμάρια).

Σε αυτήν την πρώτη δοκιμή, οι επιστήμονες δεν χρησιμοποίησαν τη συσκευή στη μέγιστη χωρητικότητα. Επειδή η συσκευή πιστεύεται ότι παράγει περίπου 10 γραμμάρια οξυγόνου ανά ώρα.

Η ομάδα σχεδιάζει περίπου 9 ακόμη δοκιμές κατά τη διάρκεια ενός έτους στον Άρη (περίπου 687 ημέρες στη Γη). Υπολογίζεται ότι η συσκευή θα δείξει τη μέγιστη απόδοσή της στο τέλος των δοκιμών.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΞΥΓΕΝΟΥ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρετε οξυγόνο σε διαστημικές αποστολές επειδή καταλαμβάνει πολύ χώρο. Εκτός από το οξυγόνο που θα χρησιμοποιηθεί από αστροναύτες που θα πάνε στον Άρη στο μέλλον, δεν φαίνεται καν δυνατό να μεταφέρει το οξυγόνο που θα αναπνέει.

Η NASA στοχεύει να λύσει αυτό το πρόβλημα με το MOXIE, το οποίο έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με το φρυγανιέρα.

Η επαναστατική μικροσκοπική συσκευή παράγει οξυγόνο από διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει το μονοξείδιο του άνθρακα ως απόβλητο στην αττική ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Αυτή η διαδικασία μετατροπής λαμβάνει χώρα σε θερμοκρασίες περίπου 800 βαθμούς Κελσίου. Γι ‘αυτό το MOXIE είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά και έχει σχεδιαστεί με λεπτή επίστρωση χρυσού για να αποτρέψει την εξάπλωση της θερμότητας στο σώμα του Perseverance.

Σύμφωνα με τον Michael Hecht, επικεφαλής ερευνητή του πειράματος MOXIE, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τοξικά απόβλητα μονοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο για εισπνοή. Διότι ακόμα κι αν αυτό το αέριο ενταχθεί στην αττική ατμόσφαιρα, δεν θα κάνει σημαντική αλλαγή.

Μιλώντας στο Business Insider, ο Hecht έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις σχετικά με το θέμα:

Εάν απελευθερωθεί μονοξείδιο του άνθρακα στην Αρειανή ατμόσφαιρα, η μικρή ποσότητα υπολειπόμενου οξυγόνου θα ενώσει και θα επιστρέψει σε διοξείδιο του άνθρακα.

.Source