Το Παρίσι καλεί τον στρατηγό Haftar να αποφύγει οποιαδήποτε … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τον στρατηγό Khalifa Haftar, έναν ισχυρό άνδρα στην ανατολική Λιβύη, να “αποφύγει την επανάληψη εχθροπραξιών” και να “επικεντρωθεί” στην εξεύρεση πολιτικής λύσης.

“Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Λιβύη. “Η προτεραιότητα είναι το 2020. “Είναι η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στις 23 Οκτωβρίου, η οποία προβλέπει την απόσυρση ξένων μισθοφόρων, καθώς και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών”, δήλωσε ο Γάλλος Υφυπουργός Εξωτερικών.

“Προτρέπουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να υποστηρίξουν αυτήν τη διαδικασία, να αποφύγουν την επανάληψη εχθροπραξιών, να επικεντρωθούν στο διορισμό νέου εκτελεστικού οργάνου και να διεξαγάγουν εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021, όπως αποφασίστηκε από το πολιτικό φόρουμ της Λιβύης. “Τα Ηνωμένα Έθνη”, πρόσθεσε.

Στην ομιλία του για την 69η επέτειο της ανεξαρτησίας της Λιβύης την περασμένη Πέμπτη, ο Χαλίφα Χαφτάρ κάλεσε τις δυνάμεις του να σηκώσουν ξανά όπλα για να «απελάσουν τον Τούρκο κατακτητή». Απαντώντας, η Άγκυρα, η οποία παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), προειδοποίησε ότι θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε επίθεση κατά των δυνάμεών της στη Λιβύη. Η ταραγμένη χώρα της Βόρειας Αφρικής μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 κυβερνάται από δύο αντίπαλες δυνάμεις: την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης (GNA) και τους συμμάχους του Χατάρ στη Βαγδάτη.

Η υποστήριξη της Τουρκίας επέτρεψε στο GNA να αποκρούσει μια επίθεση από τις δυνάμεις του Haftar τον Ιούνιο του 2020, οι οποίες προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα από τον Απρίλιο του 2019. Η Γαλλία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εμπλακεί στενά στη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη, θεωρείται ως υποστηρικτής του στρατηγού Haftar, το οποίο αρνείται το Παρίσι. Οι συνομιλίες μεταξύ των συνομιλητών έληξαν με τη συμφωνία για τις εθνικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2021, αλλά όχι για τους ηγέτες του εκτελεστικού κλάδου, οι οποίοι υποτίθεται ότι υποστηρίζουν τη διαδικασία μετάβασης.

Πηγή: KYPE

Source