Το πετρέλαιο πέφτει από τα υψηλότερα επίπεδα ενός μήνα λόγω φόβων ζήτησης

Τα αργά συμβόλαια αργού σημείωσαν πτώση την Τρίτη, υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός, με φόβους ότι η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ενδέχεται να επιβάλει περιορισμούς καθώς οι μολύνσεις και οι θάνατοι από κοροναϊκούς αυξάνονται στα ρεκόρ.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σταθερά φέτος με την προσδοκία ότι η ζήτηση θα ανακάμψει, αλλά ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ανακάμπτουν, πολλές άλλες χώρες δεν είναι.

«Αν δεν σημειωθεί σημαντική πρόοδος πέρα ​​από τα βασικά βιομηχανικά έθνη όπως οι ΗΠΑ, ο πανδημικός παράγοντας θα μπορούσε να απαιτήσει ορισμένες καθοδικές προσαρμογές στις παγκόσμιες προσδοκίες ζήτησης πετρελαίου για αυτό το έτος», δήλωσε ο Jim Ritterbusch, πρόεδρος της Ritterbusch and Associates στο Galena του Ιλινόις.

Η Ινδία, η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο και επί του παρόντος η πιο χτυπημένη από τον Covid-19, ανέφερε την χειρότερη ημερήσια αναλογία θανάτου της, την Τρίτη, με μεγάλα τμήματα της χώρας να είναι κλειδωμένα εν μέσω μιας ταχέως αυξανόμενης δεύτερης αύξησης της μόλυνσης.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, προέτρεψε τους πολίτες να λάβουν προφυλάξεις για να σταματήσουν την εξάπλωση του Covid-19, αλλά σταμάτησαν να επιβάλλουν κλειδώματα.

Οι περιορισμοί εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τα ταξίδια παγκοσμίως. Το Χονγκ Κονγκ θα διακόψει τις πτήσεις από την Ινδία, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες από τις 20 Απριλίου για δύο εβδομάδες. Διαβάστε περισσότερα

Το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε 48 σεντς, ή 0,7%, στα 66,57 $ το βαρέλι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έφτασε στο υψηλότερο από τις 18 Μαρτίου στα 68,08 $. Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 94 σεντς, ή 1,5%, στα 62,44 $.

Οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο νωρίτερα στη συνεδρίαση, αφού η Λιβύη κήρυξε ανωτέρα βία στις εξαγωγές από το λιμάνι της Hariga και είπε ότι θα μπορούσε να επεκτείνει το μέτρο σε άλλες εγκαταστάσεις, επικαλούμενη μια διαφωνία για τον προϋπολογισμό.

Η Hariga έχει προγραμματίσει να φορτώσει περίπου 180.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Απρίλιο. Η παραγωγή της Λιβύης χτυπήθηκε πέρυσι, αφού οι δυνάμεις της Ανατολής στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας αυτής μπλόκαραν τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου.

Συνολικά, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα πέρυσι, λόγω της εκδήλωσης της πανδημίας, βοηθούμενη από κάποια ανάκαμψη της ζήτησης και τεράστιες περικοπές παραγωγής από τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και των συμμάχων του, γνωστού ως ΟΠΕΚ +. Πριν από ένα χρόνο σήμερα, το WTI βυθίστηκε στα 40 δολάρια λόγω μιας τεράστιας διαρροής.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να έχουν μειωθεί για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, μειώνοντας κατά περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

728x90eng 01

Source